Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЛОК ЗМІСТОВНИХ МОДУЛІВ_1_соа_мод_2012.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
1.05 Mб
Скачать

1.2.3.Функції управління: прогнозування, планування, організація, контроль.

У процесі виробничо-фінансової діяльності між суб'єктом і об'єктом управління реалізуються функціональні зв'язки, які виражаються в потоках інформації між керуючою і керованою системами. Ця інформація використовується для здійснення основних функцій управління.

Для оцінки виробничо-фінансової діяльності здійснюється контроль, який формалізується через функції обліку, аналізу та аудиту. Облік накопичує інформацію про виробничо-фінансову діяльність за визначений період. Аналіз надає оцінку виробничо-фінансовій діяльності підприємства і виявляє невикористані резерви і визначає шляхи їх реалізації. Аудит визначає відповідність здійсненої виробничо-фінансової діяльності за визначений період встановленому нормативно-правовому полю держави.

Отже, функції управління являють собою операції або дії суб'єкта управління, сукупність цих функцій складають зміст процесу управління. Місце і роль прогнозування, планування, організації, координування, мотивації, регулювання та контролю характеризують їх як необхідні умови ефективної фінансово-господарської діяльності підприємства в умовах ринку.

1.2.4.Методи управління та їх класифікація.

Методи управління - це способи і прийоми, що спрямовані на прийняття рішень. Вибір методів управління, інтеграція різних з них при формуванні управлінського рішення визначається знаннями, досвідом й інтуїцією фахівців, що здійснюють управління. Найпоширенішими ознаками класифікації методів управління є такі:

-За впливом на об'єкт управління.

-Економічні методи управління являють собою спосіб впливу, який у своїй основі має економічні відношення й економічні інтереси персоналу.

-Економіко-математичні методи — це методи, які засновані на пошуку екстремумів аналогічних оптимізаційних результатів для макро- і мікроекономічної системи (модель-«вхід-вихід» або «ефект-затрати»).

-Організаційно-розпорядчі методи - це методи, які ґрунтуються на основі сили та авторитету суб'єкта управління.

-Соціально-психологічні методи використовують індивідуальну і суспільну свідомість і психологію, яка базується на суспільно-значущих, морально-етичних категоріях, цінностях і вихованні.

-Вплив на основі лідерства має важливе значення для досягнення організаційної ефективності. Цей метод дозволяє швидко вирішувати складні завдання й оперативно реагувати на неперед-бачувані ситуації.

-Соціально-психологічні методи використовують індивідуальну і суспільну свідомість і психологію, яка базується на суспільно-значущих, морально-етичних категоріях, цінностях і вихованні.

-Вплив на основі лідерства має важливе значення для досягнення організаційної ефективності. Цей метод дозволяє швидко вирішувати складні завдання й оперативно реагувати на неперед-бачувані ситуації.о Автоматизовані методи управління - це методи для реалізації функції управління.

-Програмно-цільові і проблемно-орієнтовані методи. У цих методах використовується матриця програмно-цільового управління, що сприяє розв'язанню проблеми в складних ситуаціях (економічна криза, зміна ринків збуту, стихійне лихо тощо).

Відповідно до розв'язуваних завдань:

-Методи, засновані на використанні знань й інтуїції фахівців (творчої діяльності).

-Методи, засновані на виявленні й узагальненні думок досвідчених фахівців-експертів, використанні їхнього досвіду й нетрадиційних підходів до аналізу діяльності організації.

-Методи формального подання систем. Методи формалізованого подання систем управління засновані на використанні економіко-логічних, економіко-математичних методів і моделей дослідження систем управління.

-Комплексні методи використовують елементи шляхом інтег­рації експертних і формалізованих методів.

За ознакою формалізації:

-Неформалізовані методи (інтуїція, евристика, досвід, промислове шпигунство, невербальні методи).

-Формалізовані методи (методи прогнозування, методи оптимізації, методи теорії ігор, теорія корисності, теорія нечітких множин).

За ознакою обґрунтованості.

-Метод, заснований на інтуїції керуючого, що обумовлена наявністю в нього раніше накопиченого досвіду й суми знань у конкретній сфері діяльності, що допомагає вибрати й прийняти правильне рішення.

-Метод, заснований на понятті «здорового глузду», коли керуючий, приймаючи рішення, обґрунтовує їх послідовними доказами, зміст яких опирається на накопичений практичний досвід.

-Метод, заснований на науково-практичному підході, що припускає вибір оптимальних рішень на основі переробки більших кількостей інформації, що допомагає обгрунтувати прийняті рішення.

За аналітичною базою прийняття рішень.

-Аналітичні методи: засновані на роботі керівника або фахівця з набором аналітичних співвідношень. Вони визначають співвідношення між умовами виконання задачі та її результати у вигляді формул графіків або логічних співвідношень. Основу цих методів складають: теорія ймовірностей, теорія марковських процесів, теорія масового обслуговування.

-Статистичні методи: засновані на використанні інформації про минулий вдалий досвід інших організацій в якій-небудь сфері діяльності для розробки і реалізації управлінського рішення іншими компаніями.

-Метод математичного програмування: цей метод дозволяє розраховувати найкращий варіант згідно з критеріями оптимальності. Метод працює лише за умови чітко сформульованої цілі. Найчастіше застосовується для прийняття рішень у сфері планування та органі­зації виробництва.

-Методи, що активізують: до них належать методи психологічної активізації і методи підключення нових інтелек­туальних джерел.

-Експертні методи: застосовуються при недостатньому обсязі інформації або її відсутності.

-Метод сценаріїв заснований на передбаченні варіантів рішень і очікуваних при цьому наслідків.

-Евристичні методи: спираються на логіку, досвід, за допомо­гою яких виявляється нова суттєва інформація для розробки та реалізації управлінського рішення.

-Метод дерева рішень. Цей метод передбачає графічну побудову різних варіантів дій, які можуть бути застосовані для вирішення вихідної проблеми.

За методом прийняття рішення.

-Декомпозиція. Подання складної проблеми як сукупності простих питань.

-Діагностика. Пошук у проблемі найбільш важливих деталей, які вирішуються в першу чергу. Використовується при обмежених ресурсах.

-Експериментальні оцінки. Формуються які-небудь ідеї, розглядаються, оцінюються, порівнюються.

-Метод Делфі. Експертам, які не знають один одного, дають питання, пов'язані з розв'язанням проблеми, думку меншості експертів доводять до більшості.

-Метод неспеціаліста. Питання вирішується особами, які ніколи не займалися даною проблемою, але є фахівцями в суміжних сферах.

-Інші методи (лінійне програмування, імітаційне моделювання, метод теорії ймовірності, метод теорії ігор, метод аналогій).

Отже, методи управління - це способи і прийоми, спрямовані на прийняття рішень. Вибір методів управління визначається знаннями, досвідом і навіть інтуїцією суб'єктів управління. Грамотне застосування методів управління сприяє одержанню достовірних і повних результатів поставлених цілей.