Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспект м_кро.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.69 Mб
Скачать

3. Ринок досконалої конкуренції в довгостроковому періоді

Досконало конкурентна фірма виробляє продукцію в умовах довгострокового періоду у такому випадку, якщо ціна буде знаходитися на рівні середніх витрат.

Р=LAC

Довгостроковий період – це період, де всі види витрат розглядаються як змінні витрати

Довгостроковий період – це пристосування галузі до потреб ринку відбувається шляхом залучення в галузь нових виробників чи виходу їх із галузі.

Всі фірми мають однакові криві витрат.

Рис. 63. Рівновага конкурентної фірми в довгостроковому періоді

Рівновага галузі в довгостроковому періоді спостерігається тоді, коли конкурентні фірми не прагнуть ані вступити в галузь, ані покинути її, а також не намагаються збільшити чи скоротити масштаби виробництва.

В довгостроковому періоді всі види витрат розглядаються як змінні витрати, у цьому періоді фірми можуть як збільшувати, так і зменшувати масштаби виробництва. В галузь можуть ввійти нові фірми, частина фірм може покинути галузь.

Конкурентна фірма знаходиться в стані довгострокової рівноваги: при рівноважному обсязі випуску продукції Р (ціна) дорівнює МС (граничним витратам), а також дорівнює середнім сукупним витратам. У цих умовах досягається ефективність розподілу Р = МС = АС.

Крива пропозиції конкурентної фірми в довгостроковому періоді – це крива, що показує обсяг випуску продукції, який фірма буде виробляти при кожному значенні ціни, щоб досягти максимізації прибутку на довгостроковому інтервалі.

Ефективність ринку досконалої конкуренції

  1. Ефективність конкурентних фірм реалізується в тому, що з рештою ціна встановлюється на рівні мінімальних середніх витрат. При існуючій технології виробництва споживачі одержують потрібні їм товари за більш нижчими цінами.

  2. Фірма в умовах конкурентного ринку максимізує прибуток, буде залучати ресурси та виробляти товар, до тієї точки, в якій Р = МС. Це буде свідчити про те, що ресурси розподілено ефективно.

Питання для самоконтролю

  1. Покажіть основні ознаки ринку досконалої конкуренції?

  2. Умови діяльності фірми в короткостроковому періоді.

  3. При яких умовах досягається максимізація прибутку конкурентної фірми?

  4. У чому полягає мінімізація витрат фірми?

  5. Коли фірма приймає рішення припинити виробничу діяльність?

Тема 10. Монопольний ринок

1.Модель “чистої”монополії та її характеристика.

2.Вибір монополістом ціни й обсягу виробництва.

3.Особливості функціонування монопольних ринків

    1. Модель “чистої” монополії та її характеристик

На практиці можливості ринку досконалої конкуренції використовуються досить рідко. І причиною цього є елементи монополізму у поведінці фірм на ринку. Фірми завдяки своїм власним діям впливають на ринкову ціну. Але якщо на ринку існують продавці або покупці, які здатні впливати на ринкову ціну, то така конкуренція вже приймає форму недосконалої конкуренції.

Недосконала конкуренція – це ринкова структура, що характеризується можливістю продавців або покупців впливати на ринкову ціну. Основними типами недосконалої конкуренції є монополія, олігополія, монополістична конкуренція.

Розглянемо особливості такій ринкової структури як монополія.

Монополія - це ринкова структура, в якій одна фірма є постачальником на ринок універсального продукту.