Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Політекономія Курс лекцій 2005.doc
Скачиваний:
79
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
841.22 Кб
Скачать

8.3. Конкуренція і моделі ринків

Необхідним і важливим елементом ринкової економіки є конкуренція. Конкуренція — це економічне змагання за досягнення кращих результатів у області будь-якої діяльності, боротьба товаровиробників за найбільш вигідні умови господарювання, одержання максимального прибутку. Конкуренція означає, що кожен продавець робить маленький внесок у загальний обсяг пропонування. Дрібні продавці неспроможні помітно вплинути на загальний обсяг пропонування, тому продавець, що виступає одним з численних індивідуальних продавців, не може маніпулювати ціною товару. Саме тому дрібний продавець, беручи участь у конкуренції, «відданий на милість ринку».

У ринковій системі конкуренція виконує функцію стимулювання технічного прогресу. Застосування технології, яка знижує витрати виробництва, забезпечує інноваційному підприємству тимчасові переваги перед конкурентами.

Другим важливим аспектом функціонування конкуренції є створення тотожності приватних і суспільних інтересів. Підприємства і постачальники ресурсів, досягаючи збільшення власної вигоди, водночас сприяють забезпеченню державних або суспільних інтересів.

Конкуренція виконує також функцію регулювання. Для того щоб вистояти в боротьбі з конкурентами, підприємство повинно пропонувати продукцію, якій віддають перевагу покупці (суверенітет покупця). Тому і фактори виробництва під впливом цін направляються в ті ланки, де в них існує найбільша потреба.

Конкуренція виконує функцію контролю і обмежує силу кожного підприємства. Наприклад, монополіст може сам визначати ціну і обсяги виробництва. У той самий час конкуренція надає покупцю право вибору серед декількох продавців. Чим досконаліша конкуренція, тим справедливіша ціна.

Форми конкуренції і моделі ринків. Конкуренція може діяти в таких основних формах: вільна, монополістична, олігополістична. За умови, коли виробництво в певній галузі монополізоване одним великим підприємством, — конкуренція відсутня.

За формами конкуренції економічна теорія виділяє чотири моделі ринку: ринок чистої конкуренції; ринок монополістичної конкуренції; ринок олігополістичний і ринок чистої монополії.

Тема 9. Класифікація ринків і загальні ознаки їх функціонування

9.1. Принципи класифікації ринків. Ринок предметів споживання

Сучасний ринок пізнати неможливо без глибокого аналізу його структури, тобто елементів, з яких він складається і які взаємодіють між собою.

Складовими елементами ринку є: - ринок предметів споживання; - ринок виробничих ресурсів — землі, робочої сили і засобів виробництва; - ринок капіталів (капітальних благ); - ринок фінансово-кредитних ресурсів; - фондовий ринок; - ринок науково-технічних розробок та інформації.

Один з найважливіших компонентів суспільного ринкуринок предметів споживання, призначений для задоволення різноманітних особистих потреб людей. На ринку споживчих товарів функціонують товари особистого споживання. Вони поділяються на дві великі групи: матеріальні блага і послуги. Матеріальні блага задовольняють особисті потреби людей своїми фізичними, хімічними і біологічними властивостями.

Усезростаючу роль на ринку споживчих товарів виконують послуги Послуги — відповідна діяльність людини, що спрямована на задоволення особистих потреб, але не набуває речовинно-матеріальної форми.

  • оптова і роздрібна торгівля;

  • транспорт і зв'язок;

  • освіта, культура та мистецтво;

  • кредитно-фінансові;

  • комунальні послуги;

  • потреби відпочинку та туризму.