Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інтелектуальний бізнес Ден. Маг. 2015.rtf
Скачиваний:
118
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
2.28 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Управління інтелектуальним бізнесом.

  2. Управління високотехнологічними виробництвами.

  3. Управління процесами інтелектуального бізнесу.

  4. Управління витратами інтелектуального бізнесу.

  5. Менеджмент інтелектуального бізнесу.

Завдання до самостійної роботи

  1. Охарактеризуйте процес управління інтелектуальним бізнесом.

  2. Наведіть приклади управління високотехнологічними виробництвами.

  3. Проаналізуйте управлінські та господарські процеси інтелектуального бізнесу.

Рекомендована література

[1,2,20,21,25,30]

ТЕМА 6. ІНФОРМАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОГО БІЗНЕСУ

План вивчення теми

1. Формалізація бізнес-процесів інтелектуального бізнесу.

2. Інформаційні технології у створенні інтелектуального продукту.

3. Програмне забезпечення інтелектуального бізнесу.

Навчальні цілі

Засвоєння, закріплення і систематизація знань про інформаційне забезпечення інтелектуального бізнесу.

Завдання та методичні рекомендації до вивчення теми

На сучасному етапі НТП інформаційні технології (ІТ) найістотніше впливають на динамізм розвитку суспільства і держави. Світова економічна система давно вже вступила в епоху формування інформаційного суспільства. Це оновлене суспільство характеризується не тільки якісно новими виробничими відносинами, заснованими на комп'ютеризованих знаряддях праці і ІТ, але і новими соціальними відносинами. Україні доведеться докласти чималі зусилля, щоб наздогнати світову спільноту в цій вирішальній області людської діяльності. Разом з виробничими технологіями провідну роль в розвитку ІТ виконують складні поєднання різних чинників ринкових сил, існуючої в стані інфраструктури і стратегічного управління. Ці чинники породили на перший погляд різні, але взаємозв'язані "інформаційні тенденції":

1) специфічність інформаційного продукту;

2) здібність інформаційних продуктів до взаємодії;

3) ліквідація проміжних ланок у всіх сферах людської діяльності;

4) глобалізація розвитку ІТ;

5) процеси конвергенції у сфері ІТ.

Специфічність інформаційного продукту полягає у тому, що він дозволяє максимально ефективно управляти процесами, що протікають в природі і суспільстві. Інформація і знання — це щонайпотужніші ресурси розвитку суспільства і держави.

За даними досліджень, фахівці і менеджери на роботу з документами витрачають в середньому 21 % робочого часу і лише 8 % — на їх аналіз. Проте саме аналітична робота створює інформаційний продукт (рішення проблем, вироблення концепцій, стратегічне планування і т. д.) і є найважливішим видом професійної діяльності, приносячи найбільшу користь.

Приступаючи до масового упровадження ІТ, державним менеджерам необхідно ясно уявляти собі наслідки інформатизації суспільства. Широким верствам населення доведеться зіткнутися із залежністю функціонування систем інформатизації від рівня надійності бази даних і із спробами селективного розподілу інформації.

В даний час безперервно виникають елітарні прошарки, що досконало володіють базами даних, а також з'являються структурні утворення, що тяжіють до комп'ютерних злочинів (економічні правопорушення, диверсії, шпигунство, хуліганство і т. д.). Крім того, зростають можливості маніпуляції суспільною свідомістю і електронного контролю над населенням. Виникає небезпека появи соціальної диференціації через відмінність здібностей і можливостей до інтелектуальної діяльності, багато разів посиленій застосуванням ІТ. Тому при створенні інфраструктури для розвитку інформатики в державі необхідно удосконалювати законодавчу базу, а також максимально враховувати світовий досвід використовування ІТ і вживані методи централізованого соціального і економічного управління.

Здібність інформаційних продуктів до взаємодії (бази даних, мова, звук, зображення, засоби телекомунікації) заснована на поєднанні в часі всіх компонентів людських відчуттів, організації і взаємодії створюваних інформаційних систем. При цьому система кожного виробника має власну архітектуру; проте повна взаємодія окремих серійних модулів вдається одержати тільки талановитим і могутнім виробникам. Створення стандартів на апаратні і програмні засоби (дисплеї, мережі, бази даних і т. д.) підвищує здібності інформаційних продуктів до взаємодії. Уряд США виконує провідну роль в організації НІОКР, пов'язаних із стандартизацією інформаційних систем.

Ліквідація проміжних ланок — тенденція, що стрімко розвивається, в бізнесі. У зв'язку з тим, що інформаційні системи здібні до взаємодії і передачі великих об'ємів інформації в місця їх споживання, виникають всі нові і нові форми прояву тенденцій до ліквідації проміжних ланок, як між компаніями, так і усередині них. Наприклад, телемаркетінг і система замовлень "комп'ютер — комп'ютер" усувають проміжні посередницькі торгові і обслуговуючі організації. Велику кількість споживачів можуть користуватися цифровими мережами і телепослугами.

З упровадженням ІТ усередині компаній перерозподіляються, а іноді і виключаються додаткові витрати, змінюється управлінська структура підприємств. Багато виробників упроваджують системи, що забезпечують своєчасні поставки за рахунок використовування сумісно з постачальниками взаємодіючих мереж управління постачанням. Це сприяє значному скороченню середньої ланки управлінського апарату.

Інформація часто виступає як основний продукт обміну при здійсненні операції, наприклад, коли закупляється програма навчання або полягає контракт на надання консалтингових послуг. У цих випадках ІТ забезпечують створення доданої вартості інформації за рахунок її обробки, зберігання, передачі і перетворення у форму, необхідну замовнику.

Глобалізація — провідна тенденція розвитку ІТ. У багатьох країнах динамічно розвиваються фундаментальні роботи у області створення штучного інтелекту. При цьому виникають несподівані області застосування ІТ, на базі яких дуже швидко розвиваються нові крупні науково-дослідні програми, конкретні проекти і міжнародні об'єднання постачальників і виробників ІТ. Науково-дослідні і дослідно-конструкторські роботи по розвитку ІТ знайшли підтримку не тільки з боку урядів окремих країн. Вони привернули увагу керівництва ЕЕС, яка висунула програму консолідації ресурсів (програма ESPRIT — Європейська стратегічна програма досліджень у області ІТ).

Процеси конвергенції у сфері ІТ різноманітні. Якщо раніше сферу виробництва і послуг можна було легко визначити і диференціювати навіть в ІТ, то після 90-х років XX в. інформаційні тенденції різко стали змінювати традиційні напрями. Наприклад, фірми, що спеціалізуються на наданні обчислювальних ресурсів і інформаційних послуг ("Макдоннел Дуглас", "ЕйДіПі"), перетворилися на постачальників інформаційного і іншого устаткування. В той же час традиційні виробники устаткування ("IBM", "Ванг") стали надавати інформаційні послуги і послуги телекомунікацій.

Одним з результатів конвергенції є бистроразвівающаяся тенденція серед компаній, що займаються ІТ, до об'єднання з іншими компаніями за допомогою прямого придбання або на основі різних форм корпоративної власності.

У Україні відчувається величезна потреба в сучасних ІТ, особливо в системах телекомунікації, які можуть забезпечувати швидкий доступ до розвиненої міжнародної телекомунікаційної мережі. Сьогодні всі компоненти системи телекомунікації знаходяться на балансі бюджету уряду. Міністерство зв'язку України не має достатніх засобів для розвитку цієї важливої галузі, хоча ринок комерційних мереж украй важливий для України завдяки її ключовому розташуванню в географічному центрі Європи. Почата співпраця із зарубіжними фірмами у області інтегрованих мереж на основі оптоволоконних ліній зв'язку і супутникових систем.

Одна з перешкод на шляху інтеграції України в світову економіку полягає у відсутності доступності ділової інформації про економічну і фінансову ситуацію і законодавчу базу в країні. Надання юридичних і фінансових послуг в Україні на достатньому професійному рівні все ще вельми обмежене.