Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichki_3_kurs / Самоменеджмент Ден. 2011.doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.66 Mб
Скачать

4. Методичні рекомендації до виконання індивідуальних завдань

Індивідуальні завдання є однією із форм організації навчання, яка має на меті поглиблення, узагальнення та закріплення знань. Індивідуальні завдання виконуються студентами самостійно під керівництвом викладачів. В процесі вивчення дисципліни «Самоменеджмент» студентам пропонується виконати такі індивідуальні завдання:

Індивідуальна робота

№ п/п

Зміст індивідуальних завдань

Кількість годин

Модуль 1

2

1.

Змістовий модуль 1. Поняття і сутність самоменеджменту. Аналіз витрат робочого часу менеджера

1

Аналіз ситуації (письмовий)

2.

Змістовий модуль 2. Функції самоменеджменту. Змістовий модуль 3. Організація особистої діяльності.

1

Аналіз ситуації (письмовий)

3.

Індивідуальна робота

Відпрацювання навичок самоменеджменту

3.1.

Аналіз витрат свого робочого часу та поглиначів часу (з використанням комп’ютерних програм)

1

3.2.

Розробити особистий план життя, кар’єри. (Відпрацювання навичок постановки життєвих цілей та планування їх досягнення).

1

3.3.

Розробити особистий довгостроковий план роботи. На основі довгострокового плану розробити річний, місячний, тижневий, денний плани. (Відпрацювання навичок системного планування своєї роботи, досягнення цілей).

1

3.4.

Побудова особистих біоритмограм (за допомогою комп’ютерної програми), аналіз біоритмограм та їх використання для планування й організації своєї діяльності.

1

3.5.

Проведення оцінки своїх ділових якостей за допомогою тестів («Чи організована Ви людина» та інш.).

1

3.6.

Проведення бібліографічного огляду наукової літератури.

3

3.7.

Підготовка тез доповіді, виступ на студентській науково-практичній конференції

6

ВСЬОГО

16

Аналіз ситуацій виконується за індивідуальними завданнями викладача. Загальна процедура аналізу ситуації охоплює декілька етапів:

Етап 1. Попереднє ознайомлення із ситуаційною вправою (уважне прочитання, ознайомлення із ситуаційною вправою). На цьому етапі, що є особливо важливим, студент повинен усвідомити місце ситуаційної вправи у навчальній програмі дисципліни.

Етап 2. На другому етапі відбувається детальний аналіз змісту вправи. Це змушує студента до впорядкування інформації, що міститься в ситуаційній вправі, її групування за важливістю (наприклад, основна, додаткова, несуттєва тощо) і тематичними групами. Основою цього етапу роботи над аналізом ситуації є знання, які вже має студент. Студент демонструє своє бачення проблематики ситуації, свої думки, ідеї, попередні концепції, способи розв’язання і гіпотези відносно взаємовпливу наведених фактів, планує перебіг подальших дій. Цей етап ставить перед студентом два основні питання:

  • Які положення і проблеми даної ситуації є головними?

  • Як сформульоване завдання, які ще питання можна поставити, характеризуючи ситуацію, щоб виявити так звані приховані проблеми?

Етап 3. На третьому етапі студент повинен зв’язувати нові і незрозумілі поняття, терміни, назви, які використано в описі аналізованої ситуації. Студент, працюючи над ситуацією, мусить не тільки узгодити своє розуміння сутності окремих термінів, але й оперувати термінологією і знати можливості її застосування.

Етап 4. Четвертий етап полягає у точному формулюванні проблеми. Йдеться про виразне і однозначне визначення сутності проблеми, представленої в аналізованому прикладі. Цей етап аналізу спрямований на запитання: яка проблема є предметом ситуаційного аналізу?

Етап 5. На п’ятому етапі студент повинен підбити підсумки щодо сформульованих пропозицій і уточнити деталізовані завдання, поставлені у формі запитання: яке завдання (проблему) потрібно розв’язати?

Етап 6. Підготовка звіту в письмовій формі. Надання письмової форми пропозиціям щодо вирішення проблеми ситуаційної вправи є необхідним. Звіт повинен бути переконливим, простим, точним і зрозумілим.

Виконання індивідуальних завдань №3.1-3.7.

Частина 1.Виконання індивідуальних завдань №3.1-3.5 з метою відпрацювання навичок самоменеджменту та визначення своїх особистих ділових якостей.

Обладнання та інформаційно-методичне забезпечення

  • Самоменеджмент:практикум [23];

  • Комп’ютерні програми для аналізу використання робочого часу менеджера [21];

  • Комп’ютерна програма «Біоритми для WSNDOWS» [25];

  • Тести для визначення вихідних параметрів своїх особистих навичок самоменеджменту, особистих і ділових якостей.

Загальні методичні рекомендації до виконання індивідуальних завдань

Індивідуальні завдання розроблено з метою відпрацювання практичних навичок самоменеджменту керівника (менеджера), знання яких необхідно спеціалісту для найбільш ефективної організації своєї діяльності, досягнення поставлених цілей та вміння працювати в умовах дефіциту часу.

Завдання виконуються кожним студентом особисто, враховуючи свої види діяльності, бажання,свої сильні та слабкі сторони тощо.

Для самоконтролю за розвитком навичок самоменеджменту рекомендується кожне індивідуальне завдання виконувати у три етапи:

Перший етап – визначення вихідних параметрів своїх особистих навиків самоменеджменту, особистих і ділових якостей за допомогою тестів, наведених у даному практикумі.

Другий етап – виконання індивідуального завдання з використанням рекомендацій, правил і технічних прийомів самоменеджменту.

Третій етап – повторне тестування і порівняння результатів першого і третього етапів.

Самостійне виконання завдань є гарантією оволодіння навичками і технікою самоменеджменту що, в свою чергу, допоможе досягти поставлених цілей і побудувати кар’єру.

Індивідуальні завдання бажано виконувати поступово протягом семестру.

Оформляти індивідуальні завдання слід на аркушах паперу формату А4. Текст повинен бути набраний на комп’ютері у редакторі Word українською мовою. Шрифт тексту: Times New Roman № 14. Інші вимоги відповідають загальним вимогам до оформлення друкованих текстів.

Для виконання індивідуальних завдань слід користуватися Практикумом з самоменеджменту[23], в якому наведено докладні методичні рекомендації і приклади виконання кожного індивідуального завдання.

Частина 2. Науково-дослідна робота

Етап 1. Вибір теми наукової доповіді. Студентам надається право вибору будь-якої теми доповіді у межах програмного матеріалу навчальної дисципліни «Самоменеджмент». Приблизні теми: