Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DF_11 / Міжнародні фінанси Ден. Спец. 2013.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
752.64 Кб
Скачать

Змістовий модуль 2. Структура міжнародних фінансів Тема 3. Валютний ринок та валютні операції

Валютний ринок: поняття, основні категорії. Основні особливості сучасних валютних ринків. Функції валютних ринків.

Суб’єкти валютного ринку: державні установи, юридичні та фізичні особи; комерційні банківські установи; валютні біржі та валютні відділи товарних і фондових бірж.

Структура валютного ринку: за суб’єктами, за терміновістю операцій, за функціями, відносно валютних обмежень, за застосуванням валютних курсів; залежно від об’єму й характеру валютних операцій.

Інструменти валютного ринку: перекази, банківські векселі, комерційні тратти. Поняття валютних операцій та їх класифікація (класифікація валютних цінностей і класифікація валютних операцій).

Відкриття та ведення валютних рахунків. Характеристика спот-ринку, строкового ринку, форвардних валютних операцій, ф’ючерсних валютних операцій, опціонів, свопів та арбітражних операцій.

Тема 4. Міжнародний кредитний ринок

Міжнародний кредитний ринок та його структура. Характеристика діяльності операторів кредитного ринку: основний оператор (світовий банк), корпоративні позичальники, банки та фінансові інститути, держави.

Міжнародний кредит: поняття, принципи, функції та форми. Джерела міжнародного кредиту: грошові накопичення держави, грошові заощадження особистого сектору, частина капіталів підприємств, тимчасово вивільненні в процесі кругообігу.

Визначення принципів кредитування: повернення, терміновість, платність, матеріальна забезпеченість, цільовий характер.

Функції міжнародного кредиту: перерозподіл позичкових капіталів, між країнами для забезпечення потреб розширеного виробництва; економія затрат обігу у сфері міжнародних розрахунків; прискорення концентрації і централізації капіталу.

Характеристика базових елементів кредитування: суб’єкти кредитування, об’єкти кредитування, забезпечення кредиту.

Ризики в міжнародному кредитуванні. Методи скорочення та переносу ризиків у міжнародному кредитуванні. Характеристика міжнародного лізингу: поняття, суб’єкти, строки. Характеристика факторингу: поняття, суб’єкти, строки, механізм здійснення. Визначення форфейтингових операцій.

Світовий ринок боргових цінних паперів. Інструменти зовнішнього фінансування.

Тема 5. Ринок міжнародних інвестицій

Загальноекономічна характеристика іноземних інвестицій. Функціонування ринку акціонерного капіталу. Визначення показника капіталізації ринку акціонерного капіталу.

Форми організації фондових бірж: приватна саморегулююча біржа, установи, що контролюються державою та напівнезалежні біржі. Особливості національних ринків акцій.

Визначення інструментів ринку акцій та ринку євроакцій. Характеристика акцій та євро акцій.

Характеристика інвестиційного механізму та індивідуальних інвесторів.

Інституціональні інвестори, їх функції.

Тема 6. Міжнародні розрахунки та платіжний баланс

Сутність міжнародних розрахунків та їхні форми. Регулювання міжнародних розрахунків національними законодавчими актами.

Особливості міжнародних розрахунків: як об’єкт уніфікації; здійснюються в різних валютах, зазнають впливу валютних обмежень.

Характеристика інкасо та його види. Застосування векселів у міжнародній фінансовій діяльності. Акредитив у міжнародних розрахунках. Форми, види та конструкції акредитивів: за критерієм забезпечення, з погляду додаткових зобов’язань, з погляду валютного покриття, за способом виконання.

Валютні кліринги та їхні форми.

Характеристика валютно-фінансових та платіжних умов міжнародних контрактів. Документи, що регулюють міжнародні операції.

Поняття платіжного балансу та взаємозв’язок рахунків. Порівняльний аналіз платіжних балансів держав. Сучасна класифікація статей платіжного балансу за методикою МВФ.