Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8 СЕМЕСТР / ФК 09-2з / Міжнародна економіка Заоч. 2011.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.36 Mб
Скачать

Завдання 2

Чому теорія міжнародної економіки розглядає товар не як продукт виробництва, а як предмет сукупного попиту і сукупної пропозиції?

Завдання 3

Існує думка, що втручання у вільне міжнародне переміщення потоку товарів та послуг багато в чому зумовлюється скоріше політичними, ніж економічними міркуваннями. Чи погоджуєтесь ви з цим?

Завдання 4

Найбільш вагомі аргументи на користь тарифного захисту є водночас і найбільш уразливими. Які це аргументи? Чому вони уразливі? Дайте докладну оцінку штучним торговим бар'єрам, таким як мита та імпортні квоти, як засобам досягнення та підтримання повної зайнятості.

Завдання 5

Правильне, неправильне чи невизначене таке твердження: “Країна завжди відчуває себе у гіршому становищі, коли її валюта слабка (падає вартість валюти) ”?

Завдання 6

Припустимо, що житель Великобританії, який має доларовий депозит у лондонському банку, вирішує переказати 10 тис. дол. у американський банк. Як дана операція позначиться на пропозиції євродоларів, на платіжних балансах США і Великобританії та на грошових базах двох країн?

Завдання 7

Як відомо, введення імпортного тарифу великою країною здатне вплинути на рівень світових цін, може збільшити її добробут. Що відбудеться з рівнем добробуту країни, якщо місцеві галузі виробництва, котрі конкурують з імпортом, почнуть активно використовувати дешеву іноземну робочу силу, доходи якої не включаються до складу національного доходу країни?

Завдання 8

В Узбекистані номінальна процентна ставка зростає, але реальна падає. Як має реагувати курс сума і чому?

Завдання 9

Ви є головою уряду у великій промислово розвинутій країні, якій протистоять потужні нафтова та кавова картелі. Яку державну політику ви оберете для протидії владі картелей? Яких міжнародних угод ви будете прагнути? Чи слід вам зайняти пасивну очікувальну позицію та дозволити ринковим силам самим розв'язати ці проблеми?

На початку 1986 р. нафтова картель ОПЕК сильно похитнулася, ціни на нафту за барель впали з 28 дол. США до майже 10 дол. Назвіть деякі економічні наслідки істотного зниження ціни нафти для США. Окремо встановіть очікувані результати для автомобільної, вугільної, сталеливарної промисловості, авіаліній та нафторозвідки. Як вплинуло б це зменшення ціни на рішення фірми про розміщення у США? Яке значення матиме зменшення ціни для американських банків, що надали великі позики слаборозвинутим країнам – виробникам нафти, таким як Мексика? Які б були наслідки для світового розподілу реального доходу; для валютних курсів?

Завдання 10

У чому полягає економічне значення чистого балансу, поточного рахунка? Чистого балансу основних операцій? Чистого балансу операцій офіційних резервів?

Варіант № 18 Завдання 1

Міністр праці маленької держави Пембал збирається стимулювати вітчизняне виробництво готового одягу. У країні є слабка швейна промисловість, проте без допомоги держави лише незначна кількість виробників зможуть вижити у боротьбі з іноземними конкурентами. Міністр праці стверджує, що допомога цій галузі створила б нові робочі місця та навчання в ній робітників сприяло б зростанню кваліфікації зайнятих в інших галузях. Він закликає до введення 10-відсоткового тарифу для досягнення цієї мети. На тому ж засіданні міністр промисловості пропонує замість цього 10-відсоткову субсидію місцевим виробникам, стверджуючи, що того ж результату можна досягти з меншими соціальними затратами. Покажіть графічно:

а) вплив тарифу на внутрішнє споживання та виробництво;

б) сприятливі непрямі впливи тарифу, які описані міністром праці;

в) чисту вигоду або втрату для нації в цілому;

г) те саме у разі виробничих субсидій.

Визначте різні наслідки цих альтернативних заходів для державного бізнесу. Якій політиці віддасть перевагу занепокоєний проблемою дефіциту міністр фінансів?