Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8 СЕМЕСТР / ФК 09-2з / Міжнародна економіка Заоч. 2011.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.36 Mб
Скачать

Тема 7. Світовий ринок праці

Світовий (міжнародний) ринок праці як система відносин між державами. Нерівномірність розміщення та відтворення робочої сили в країнах світу. глобалізація світового виробництва і зростання взаємозалежності національних ринків праці.

Шляхи формування міжнародного ринку праці: міграція трудових ресурсів і капіталу, злиття національних ринків і створення спільного ринку праці.

Світові інтернаціоналізаційні процеси і необхідність зближення соціальної політики та трудових відносин країн світу.

Напрями регулювання різнонаціональних соціальних структур: умови праці, найму і звільнення працівників, умови оплати праці та додаткових виплат, тривалість робочого дня та відпусток, соціальне страхування.

Вплив НТР і ТНК на міжнародну трудову міграцію. Структура МРП: ринок робочої сили, ринок високваліфікованої робочої сили, ринок низькокваліфікаційної робочої сили, ринок інтелектуальної власності, ринок нелегальної робочої сили.

Міграційні процеси в первісному суспільстві, рабовласницьку та феодальну епоху. Міграційні процеси в епоху капіталізму. Сучасні міграційні процеси в світі. Інтеграція України в світові міграційні процеси.

Тема 8. Міжнародна трудова міграція

Міжнародна міграція робочої сили та її причини. Історія міграції робочої сили. Примусова форма міграції: рабство як міграція в епоху Стародавнього світу та античну епоху. “Військова” форма міграції в епоху Середньовіччя. Міграція робочої сили з кінця ХV – до 60-х рр. XIX ст. – “стара” міграція.

Період “нової” міграції – з 60-х рр. ХІХ ст. до Другої світової війни. Міграційні процеси після другої світової війни: перший етап (1945-1960 рр.); другий етап після 1960 р., третій етап з 90-х рр. ХХ ст.

Види міграції робочої сили: за характером переміщення, за часом, за напрямами руху, за організацією, за професійним та якісним складом.

Міжнародні центри тяжіння робочої сили. Регулювання міжнародної міграції робочої сили. Державні органи управління міграцією, міждержавні, міжнародні. Міжнародні організації та їх роль в регулюванні міграційних процесів: МОП, МОМ. Наслідки міграції робочої сили для країни.

Міжнародна міграція робочої сили в Україні та її економічні наслідки.

Змістовий модуль 3. Міжнародні валютно-фінансові відносини

Тема 9. Світова валютна система

Сутність та структура міжнародних валютних відносин. (МВВ). Рівні міжнародних валютних відносин: національний, міждержавний (регіональний) та міжнародний.

Національна валютна система та її національна валюта. Іноземна валюта. Міжнародна (регіональна) валюта. Світова валюта.

Поняття валюти та її класифікація. Валютний курс. Конвертованість валюти. Котирування валюти: пряме, зворотне (непряме), крос-котирування. Номінальний двосторонній валютний курс, реальний валютний курс.

Методика визначення валютного курсу: метод зіставлення ринкових цін на золото, метод паритету купівельної спроможності, метод співвідношення виробничих витрат. Види валютного курсу – фіксований і плаваючий.

Валютна політика та її інструменти: девальвація, ревальвація, валютний демпінг, інтервенція, блокада, валютні обмеження, поточна валютна політика: облікова (дисконтна), девізна.

Формування та етапи розвитку світової валютної системи. Паризька система золотого стандарту. Генуезька система золотодевізного стандарту. Бреттон-Вудська система золотодевізного стандарту. Ямайська валютна система паперово-валютного стандарту. Європейська валютна система. Етапи становлення валютної політики України.