Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8 СЕМЕСТР / ФК 09-2з / Міжнародна економіка Заоч. 2011.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.36 Mб
Скачать

Завдання 2

Завдання на розрахунок фактичного рівня захисного тарифу: при вільній торгівлі кожний долар вартості одиниці продукції в текстильній промисловості розподіляється таким чином: 30 % – додана вартість; 20 % – бавовняна пряжа; 20 % – інше волокно. Припустимо, що імпорт текстилю оподатковується адвалорним митом у розмірі 26 %, а імпорт бавовняної пряжі в розмірі 1/5, або 16,8 %.

Покажіть розподіл нової вартості одиниці продукції, яка враховує тариф і яка дорівнює у зв'язку з цим не 2 дол. США, а 1,38 дол. Потім розрахуйте норму фактичного рівня захисного тарифу.

Завдання 3

Дайте докладну оцінку таким висловам:

А. “Враховуючи швидкість, з якою технічний прогрес поширюється по всьому світу, вільна торгівля неминуче породить структурні диспропорції, безробіття та проблему платіжних балансів у індустріально розвинутих країнах”.

Б. “Вільна торгівля може поліпшити структуру та ефективність місцевого виробництва. Тільки фірма “Фольксваген” змусила Детройт зробити малолітражку, і лише успіх іноземців, які застосували киснево-конверторний спосіб виплавки сталі, примусив американські сталеливарні корпорації провести модернізацію”.

В. “Під кутом зору довгострокової тенденції зовнішня торгівля не впливає на загальний рівень зайнятості”.

Завдання 4

У 1981-1985 pp. Японія погодилась на “добровільні” експортні обмеження, які привели до скорочення американського імпорту японських автомобілів приблизно на 10 %. Якими, на вашу думку, були короткострокові результати для американської та японської автомобільної промисловості? Якщо ці обмеження стануть постійними, які будуть довгострокові наслідки для:

а) розміщення ресурсів;

б) рівня зайнятості;

в) рівня цін;

г) рівня життя в обох країнах?

Завдання 5

Якщо рівень цін у Франції зростає на 5 % відносно рівня США, що, за прогнозом теорії паритету купівельної спроможності, відбудеться з вартістю французького франка щодо долара?

Завдання 6

Умови здійснення факторної операції такі: вартість – 200 тис. дол., аванс – 90 %, комісія фактора – 3 %, плюс щомісячний відсоток за аванс – 2 %. Яку суму на рахунок отримає фірма, що продала фактору рахунки?

Завдання 7

Чи справедливе твердження: дія імміграції на добробут громадян країни, що приймає робочу силу, не залежить від розміру цієї країни? Чому?

Завдання 8

Дефіцит рахунка поточних операцій може бути профінансований:

– шляхом продажу частини національних активів іноземцям;

– за допомогою зовнішніх запозичень у іноземних банків;

– за допомогою кредитів МВФ;

– за рахунок зменшення величини валютних резервів країни;

– всі перелічені варіанти правильні.

Завдання 9

1994 р. набрала чинності угода про вільну торгівлю між США і Канадою. До яких наслідків приведе це для:

а) США;

б) Канади;

в) країн Європи?

Завдання 10

Для кожної з наведених операцій покажіть, в якій частині платіжного балансу вона записується (за поточними операціями як рахунок капіталу або як метод фінансування) і чи є це надходженням або платежем:

а) купівля англійцем частини акцій однієї з американських компаній;

б) купівля американцем авіаквитка на повітряні лінії Франції;

в) купівля урядом Швейцарії векселів Скарбниці США;

г) купівля японцями апельсинів з Каліфорнії;

д) 50 млн. дол. допомоги Гондурасу;

е) позичка, що надана американським банком Мексиці;

ж) позичка євродоларів, що взята американським банком.