Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8 СЕМЕСТР / ФК 09-2з / Міжнародна економіка Заоч. 2011.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.36 Mб
Скачать

Завдання 2

Зовнішня торгівля України у 2000 р. характеризувалась такими даними (млн. дол. США) згідно таблиці:

Показник

Країни СНД та Балтії

Інші країни

Разом

Експорт товарів

8 841

6 706

15 547

Імпорт товарів

12 913

6 930

19 843

Розрахуйте щодо кожної групи країн:

а) торговий баланс;

б) торговий оборот;

в) відносну частку країн СНД в українському експорті й імпорті;

г) відносну частку інших країн в українському експорті та імпорті.

Завдання 3

Чому і як імпортні квоти створюють економічну ренту? Хто отримує цю ренту?

Завдання 4

Якщо французький уряд несподівано заявить, що запровадить вищі мита і квоти на іноземні товари через рік, що станеться з вартістю французького франка сьогодні?

Завдання 5

Що показує боргова крива Лаффера?

Завдання 6

США на сьогодні є однією з найбільших країн — імпортерів капіталу у світовому господарстві. Які надходження капіталу, на вашу думку, формують зовнішній борг цієї країни?

Завдання 7

Рівень інфляції в 15 країнах ЄС у 1995 р. становив: 1,5; 2,2; 1,9; 9,7; 4,8; 1,7; 2,6; 5,2; 2,1; 2,1; 2,4; 4,3; 1,2; 2,9; 2,8 %. За умовами Маастрихтської угоди стандартне відхилення рівня інфляції від її середнього значення по 15 країнах не повинне перевищувати 3. Чи виконали країни цю вимогу?

Завдання 8

Відомо, що доходи банківської системи США значною мірою формуються за рахунок доларизації розрахунків за торговельними і некомерційними операціями, що здійснюються між різними країнами. Чому, на вашу думку, суб’єктам господарської діяльності будь-якої країни світу економічно вигідно провадити розрахунки в американських доларах через банківські установи США?

Завдання 9

Зустріч міністрів країн ЄС у Брюсселеві 14 травня 2001 р., проводилася зустріч міністрів закордонних справ країн ЄС. Вони зробили спробу розв'язати конфлікт, зв'язаний з вільним пересуванням робочої сили слідом за прийдешнім розширенням ЄС.

Німеччина й Австрія наполягала на введенні перехідного періоду терміном до семи років, перш ніж громадяни з менш благополучних держав зможуть безперешкодно одержувати роботу в Західній Європі, оскільки побоюються наслідків різкого припливу дешевої робочої сили. У свою чергу Іспанія, Португалія і Греція хочуть гарантій, що і після розширення будуть отримувати істотні кошти з фондів регіонального розвитку ЄС.

Дайте відповідь на наступні запитання:

а) Які протиріччя існують у ЄС?

б) Назвіть причини цих протиріч.

Завдання 10

Що таке НАФТА? Чому НАФТА не є звичайною (традиційною) зоною вільної торгівлі? Чим НАФТА відрізняється від ЄС?

Варіант № 25 Завдання 1

М'ясо коштує 10,8 дол. США за 1 кг. За такою ціною українські фермери виробляють 40 тис. т, тоді як попит на українському ринку досягає 120 тис. т. У країнах СНД, які є експортерами м'яса в Україну, його ціна становить 7,2 дол. за 1 кг. За такою ціною українські фермери можуть виробити тільки 10 тис. т при попиті, який збільшується до 130 тис. т. Для захисту внутрішнього ринку Україна вводить імпортну квоту, ліцензія на отримання якої коштує стільки, скільки становить різниця між внутрішньою ціною м'яса і його ціною в країнах СНД, тобто 1,8 дол. за 1 кг.

A. Який обсяг імпорту м'яса при вільній торгівлі; який при захисті внутрішнього ринку імпортною квотою?

Б. Як вплине введення квоти на споживачів і на виробників?

B. Який дохід імпортерів, що отримали дозвіл на імпорт у рамках квоти, від її введення?

Покажіть ці наслідки введення імпортної квоти графічно.