Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФК-09-1 / НМП Соц. економ. статист.2012 денна / 2 МР до СР НМП СЕС денна 2012.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
570.88 Кб
Скачать

Бібліографічний список до теми: [14, 15, 16, 17, 18, 19, 21, 26, 27, 33]

Тема 4. Статистичне вивчення зайнятості населення

Мета роботи: засвоєння, поглиблення та систематизація знань щодо класифікації населення за статусом зайнятості в СНР, аналізу зайнятості населення, визначення показників ринку праці.

План вивчення теми

  1. Класифікація населення за статусом зайнятості в СНР. Поняття економічної активності населення

  2. Показники чисельності і складу економічно активного населення

  3. Показники рівня і динаміки зайнятих і безробітних

  4. Екстенсивний та інтенсивний аналіз зайнятості населення

  5. Показники ринку праці

Методичні рекомендації

Вивчаючи цю тему, необхідно зрозуміти, що невід'ємним елементом ринкової економіки виступає зайнятість населення, знати міжнародну класифікацію статусу в зайнятості (МКСЗ-93) (International Classification of Status in Employment), яка визначає шість категорій зайнятого населення. Вказана класифікація використовується при введенні в статистичну практику в Україні категорій економічно активного населення за видами зайнятості. Усе населення країни (регіону) у віці 15 - 70 років (за класифікацією МОП) розподіляється на три взаємовиключні категорії: зайняті, безробітні та економічно неактивні. Необхідно зрозуміти, що економічно активне населення (ЕАН) (labour force) це зайняті та безробітні, тобто особи обох статей, які пропонують робочу силу для виробництва економічних благ та послуг, як вони визначені в СНР, протягом певного звітного періоду. Знати визначення категорій зайняті та безробітні за класифікацією МОП та за Законом України «Про зайнятість населення»[1]. Слід зрозуміти, чим відрізняється від ЕАН категорія економічно неактивне населення (ЕНАН).

За віком населення поділяється на групи: до працездатного (доробочого) віку (підлітки до 16 років); працездатного (робочого) віку; над працездатного віку (післяробочого) (особи пенсійного віку – 60 років і старші).

Особи працездатного віку за станом здоров’я поділяються на працездатних та непрацездатних. З урахуванням віку і працездатності вирізняють дві категорії населення, які в сумі утворюють трудові ресурси – працездатне населення у працездатному віці та працююче населення у поза працездатному віці.

Студент повинен знати, як визначається абсолютна чисельність економічно активного населення, зайнятих та безробітних (в адміністративно-територіальному розрізі, за місцем проживання, статтю та віком, освітою, соціальним статусом і сферою діяльності та ін.). Слід звернути увагу на те, що чисельність населення та окремих його категорій є моментним показником. Тому при визначенні відносних характеристик і в чисельнику і в знаменнику повинні бути однакові величини – моментні на початок чи кінець року або інтервальні у вигляді середньорічної величини.

Для дослідження зайнятості населення застосовуються різні статистичні методи. Студент повинен знати екстенсивний та інтенсивний напрямки дослідження процесу зайнятості. Характеристики зайнятості та безробіття свідчать не лише про стан трудових ресурсів та ринку праці. Вони є побічними показниками рівня добробуту, стану системи соціального забезпечення та захисту населення, загального рівня життя.

Необхідно чітко усвідомити,Ю чим відрізняється система показників, що використовуються при проведенні екстенсивного та інтенсивного аналізу процесу зайнятості населення. Знати, за допомогою яких показників (абсолютних і відносних статистичних величин) оцінюють рух та відтворення трудових ресурсів, визначають природне поповнення (вибуття) трудових ресурсів та їх механічний рух.

Студент повинен знати основні методи, які дозволяють визначати прогнозну чисельність трудових ресурсів на різні періоди прогнозування.

Становлення ринкової економіки України й ринку праці потребує раціонального, ефективного розподілу та використання трудових ресурсів. Це, у свою чергу, передбачає облік чисельності та складу працівників, а також їхній рух на кожному робочому місці.

Студент повинен познайомитися із різними прийомами та методами статистики робочого часу, яка безпосередньо пов’язана зі статистикою оплати праці та статистикою соціального страхування, тому має важливе значення в системі показників статистики ринку праці.

Одним з найважливіших аспектів вивчення використання трудових ресурсів є аналіз результативності праці в процесі виробництва товарів і послуг: вимірювання рівня динаміки продуктивності праці, вивчення факторів зростання продуктивності праці.

Більш детально всі питання статистичного вивчення рівня зайнятості населення розглянуто у Курсі лекцій [14, тема 4] та [15, теми 7 і 14; 16, теми 7 і 14; 18, тема 4; 27, підрозділи 7.6 і 8.3; 33, розділ 2; 37; 38].