Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФК-09-1 / НМП Соц. економ. статист.2012 денна / 2 МР до СР НМП СЕС денна 2012.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
570.88 Кб
Скачать

Бібліографічний список до теми: [14, 15, 16, 18, 26, 27, 33, 39, 40, 42]

Тема 6. Статистика цін і тарифів

Мета роботи: засвоєння, поглиблення та систематизація знань щодо методичних особливостей вивчення рівня, структури та динаміки цін на різних рівнях економіки.

План вивчення теми

  1. Класифікація цін і тарифів.

  2. Система показників статистики цін і тарифів.

  3. Аналіз рівня і диференціації цін і тарифів

  4. Методологія обчислення середніх цін

  5. Статистичні методи вивчення динаміки цін і тарифів, аналіз закономірностей їх поведінки на ринку

  6. Статистичне спостереження за рівнем та поведінкою споживчих цін

  7. Оцінка рівня інфляції і її впливу на економічні показники

Методичні рекомендації

Вивчаючи тему, студент має засвоїти методику статистичного спостереження та дослідження зміни рівня, структури та динаміки діючих цін і тарифів. Згідно з чинною версією СНР потоки продукції та надання послуг оцінюються у фактичних цінах, що склалися в операціях. Ціна це багатофункціональне економічне явище, провідна ринкова категорія. Зміна ціни часто викликає за собою серйозні соціальні, економічні, а також політичні наслідки. Тому у всебічній і достовірній інформації про ціни, в глибокому аналізі закономірностей і тенденцій їх змін зацікавлене все суспільство, а не лише державні структури управління та маркетингові служби підприємств. Студент повинен зрозуміти місце і важливість вивчення питань теми у аналізі соціально-економічних явищ і процесів.

Необхідно пригадати, які функції виконує ринкова ціна, яку роль вона відіграє на ринку. СНР передбачає окреме вивчення цін виробників та цін покупців. Статистичне вивчення цін проводиться на основі системи показників, які відображають ринкову економіку та різні види ринкових цін залежно від асортименту, якості товарів, від часу продажу та географічного місця продажу товарів. (дивіться [14] табл. 6.1.).

Вивчаючи тему, потрібно засвоїти методику статистичного спостереження за рівнем цін з використанням вибіркових обстежень, а також особливості та відмінності діючих цін за їхнім складом і призначенням у розрахунках. Важливо зрозуміти, що стоїть за поняттям рівня цін та тарифів, які відмінності між індивідуальним (однотоварним) рівнем цін та середньою ціною. Студент повинен опанувати різні прийоми визначення середньої ціни залежно від наявної інформації.

Важливим є вивчення характеристик структури ціни. Наявність, співвідношення і число структурних елементів конкретної ціни залежать від кон'юнктури ринку, виду товару, числа торгових посередників тощо. Особливості вивчення структури в статистиці цін полягають у аналізі кількості та ролі посередницьких ланок у формуванні роздрібної ціни.

Динаміка цін і тарифів в основному вивчається індексним методом. Згідно з методологією системи національних рахунків загальним показником зміни цін і тарифів є індекс споживчих цін на товари та тарифів на послуги, за якими домашні господарства-споживачі купують товари та оплачують послуги (індекс інфляції).

Залежно від вибору базових або поточних рівнів кількісних показників для зважування під час індексного дослідження цін використовують формулу індексів цін Ласпейреса або Пааше. Доказано, що найкращий індекс знаходиться між індексами, розрахованими за формулами Ласпейреса і Пааше. Зарубіжні статистики намагалися знайти такі компромісні індекси, якими є індекси Фішера та Еджворта-Маршалла. (дивіться [14] формули 6.1 – 6.4).

Статистичне спостереження за рівнем цін здійснюється щомісячно. Необхідно детально розібратися обчислюють з так званою рекурсивною схемою (моделлю), за якою загальні індекси цін за рік визначають як добуток помісячних ланцюгових індексів.

Зведені індивідуальні індекси середніх споживчих цін за окремими товарами та видами послуг розраховуються за формулою індексу змінного складу, що відтворює динаміку цін і структури форм купівлі за сектором домашніх господарств (на споживчих ринках, у державній торгівлі, у торговельних підприємствах інших форм власності, натуральну оплату праці тощо). Обчислення зазначених індексів дає також змогу оцінити рівень інфляційних процесів в економіці.

Більш детально матеріал щодо методів і прийомів аналізу цін за різними напрямками розглянуто у Курсі лекцій [14, тема 6] та у [15, тема 10; 16, тема 10; 18, тема 10; 33, розділ 6].