Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФК-09-1 / НМП Соц. економ. статист.2012 денна / 2 МР до СР НМП СЕС денна 2012.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
570.88 Кб
Скачать

Бібліографічний список до теми: [9, 10, 12, 14, 15; 16, 19; 20, 24, 27, 40, 41, 42]

Змістовий модуль 2. Економічна статистика

Тема 3. Статистика національного багатства

Мета роботи: засвоєння, поглиблення та систематизація знань щодо поняття і складу національного багатства у СНР, натуральної та вартісної форми обліку національного майна і природних ресурсів, визначення показників стану, руху та використання окремих елементів національного багатства.

План вивчення теми

  1. Поняття національного багатства, значення і завдання його вивчення.

  2. Склад національного багатства, класифікації і групування, що використовуються при його вивченні.

  3. Поняття і склад економічних активів у СНР, баланс активів і пасивів.

  4. Натуральна та вартісна форми обліку національного майна і природних ресурсів.

  5. Показники стану, руху та використання окремих елементів національного багатства.

Методичні рекомендації

Вивчаючи цю тему необхідно чітко з’ясувати поняття та склад національного багатства у СНР. У системі національного рахівництва національне багатство - це сума нагромаджених у країні нефінансових і чистих фінансових активів за станом на певний момент часу (як правило, на початок і кінець року).

Необхідно добре зрозуміти визначення активів, зокрема нефінансових і фінансових. Потрібно з'ясувати склад фінансових і нефінансових активів. Важливо також знати їхні основні форми. Основні класифікації і групування національного багатства, що використовуються при його вивченні наведено у курсі лекцій [14, табл. 3.1].

Слід докладно розглянути такий елемент нефінансових активів, як цінності, з'ясувати, що являють собою невідтворювані матеріальні активи. Слід вивчити методи оцінювання окремих складових національного багатства на підставі даних балансу активів і пасивів СНР, а також скласти чітке уявлення про те, які відносні показники можна обчислити за даними цих балансів і які аспекти стану та розвитку економіки країни вони характеризують [14, табл. 3.3, формули 3.1, 3.3 та 3.4].

Розрахунок НБ та чистої вартості власного капіталу для кожної господарюючої одиниці та сектора економіки відображається в спеціальній таблиці – балансі активів і пасивів (на початок і кінець року).

Важливим елементом національного багатства є основний капітал. Матеріальною частиною основного капіталу є основні фонди (основні засоби).

Облік основних засобів здійснюється як у натуральному, так і у вартісному виразі, що дає можливість визначати загальні обсяги, натуральну (речову) структуру, аналізувати процес відтворення та рівень зносу різних складових частин основних засобів.

Необхідно пригадати із вивчених курсів „Економіки підприємств”, „Бухгалтерського обліку” та інших дисциплін:

який натурально-речовий склад основних засобів згідно з Єдиною типовою класифікацією?

яка структура основних засобів, виходячи з ролі, що вони виконують у виробничому процесі?

як в залежності від віку основних засобів та терміну їх функціонування визначається вартість будь-якого засобу праці?

як визначається вартісне вираження зносу основних засобів (амортизація), які існують методи нарахування амортизації і в чому їх особливості?

коли визначають вартість основних засобів у поточних (відновних) цінах?

що таке амортизаційні відрахування?

Для всебічного оцінювання основних засобів використовують систему показників, які можуть бути об’єднані в чотири групи, що характеризують:

1) забезпеченість основними засобами ;

2) стан і структуру основних засобів;

3) рух основних засобів;

4) ефективність використання основних засобів.

Студент повинен чітко розрізняти системи абсолютних та відносних показників, які використовують для виконання аналізу за цими чотирма групами.

Ступінь використання основних засобів залежить від множини взаємопов’язаних факторів організаційно-технічного характеру: технічного стану основного капіталу, рівня механізації та автоматизації виробничого процесу, ступеня завантаження обладнання, кваліфікації робітників і т.д. Слід зрозуміти, яка система взаємопов’язаних узагальнюючих показників характеризує ефективність використання основних виробничих засобів.

У практиці економіко-статистичного аналізу важливими є не лише значення показників, але і їх динаміка. Динаміку рівня фондовіддачі по сукупності підприємств (галузей) вивчають за допомогою системи індексів середніх величин. Індексний метод аналізу також дає можливість визначити вплив факторів на зміну обсягу виробленої продукції.

Аналогічні питання необхідно розглянути і стосовно статистичного аналізу оборотних активів: їх склад, методи обліку та врахування змін в обсязі оборотних активів, основні напрямки аналізу запасів для прийняття управлінських рішень. Розглядаючи визначення показників ефективності використання оборотних активів студенти повинні пригадати із вивчених курсів “Економіки підприємств”, “Бухгалтерського обліку” та інших дисциплін:

що собою являють оборотні активи?

як поділяються оборотні активи в залежності від місця в процесі кругообігу?

які складові частини включають оборотні засоби, безпосередньо пов’язані з виробничим циклом?

Статистика оборотних активів використовує показники: наявності та складу, поповнення і вибуття, оборотності активів та забезпеченості ними процесу виробництва.

Варто чітко усвідомити, яке тлумачення поняття національного багатства використовувала статистика колишнього Радянського Союзу і як воно відрізняється від визначення національного багатства у СНР України. Всі ці питання розглянуто у курсі лекцій [14, тема 3] та посібниках [15, теми 6, 12 і 13; 16, теми 6, 12 і 13; 18, тема 5; 27, підрозділи 7.2 і 8.1; 33, розділ 3].