Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФК-09-1 / НМП Соц. економ. статист.2012 денна / 2 МР до СР НМП СЕС денна 2012.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
570.88 Кб
Скачать

Бібліографічний список до теми: [1, 11, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 21, 26, 32, 36, 37, 39, 40]

Тема 5. Статистика результатів виробництва продукції та послуг

Мета роботи: засвоєння, поглиблення та систематизація знань щодо використання різних методів розрахунку ВВП, обчислення ВВП у порівняних цінах, визначення номінального та реального ВВП, індексного методу аналізу його динаміки.

План вивчення теми

  1. Валовий внутрішній продукт (ВВП) – центральний показник СНР, методи його визначення

  2. Обчислення ВВП у порівняних цінах, номінальний та реальний ВВП. Дефлятор ВВП.

  3. Індексний метод аналізу динаміки ВВП.

  4. Натуральні та вартісні показники результатів виробництва продукції та послуг в окремих галузях народного господарства. Особливості галузевої статистики виробництва продукції

  5. Показники продукції промисловості в натуральному, умовно-натуральному та вартісному виразі

Методичні рекомендації

Вивчення даної теми передбачає розгляд питань на макро- та мікрорівні.

При вивченні питань на макрорівні одним із найважливіших показників системи національних рахунків є валовий внутрішній продукт країни. Важливо детально ознайомитися з особливостями основних методів розрахунку ВВП: виробничим методом; розподільчим методом; методом кінцевого використання [14, тема 5].

Для вимірювання результату на стадії виробництва використовують систему взаємопов’язаних показників з різними компонентами вартості. Слід розглянути найважливіші з них:

  • валовий випуск;

  • проміжне споживання;

  • валова додана вартість;

  • валовий внутрішній продукт.

При аналізі економічних процесів на рівні держави використовуються макроекономічні показники, що відбивають результати функціонування економіки країни в цілому. Основне місце в системі макроекономічних показників посідають: валовий внутрішній продукт (ВВП), валовий національний дохід (НД) і валовий наявний дохід (ВНД).

Динаміку основних макроекономічних показників аналізують за допомогою рядів динаміки та індексів. При цьому використовують зведені індекси, індекси середніх величин та інші індекси. Слід звернути увагу на те, що індекс ВВП та індекси інших макроекономічних показників, обчислені як співвідношення обсягу ВВП звітного періоду і обсягу ВВП базисного періоду, перебуватимуть під впливом цін, які у звітному періоді можуть тією чи іншою мірою відхилятися від цін базового періоду. Тому крім номінальнихпоказників (обчислених у поточних ринкових цінах) розраховуютьреальніпоказники. Реальні показники оцінюють за допомогою індексів цін. Необхідно зрозуміти, яку систему індексів використовують дляіндексу споживчих цін(ІСЦ) ідефлятора ВВП.

Джерелами інформації щодо згаданих показників є статистична, бухгалтерська звітність, дані Держбюджету України, банківська звітність і т. ін. Важливо також з'ясувати сутність методів оцінювання рівня «тіньової» економіки у ВВП.

Основною метою статистичного аналізу виробництва продукції підприємств на мікрорівні є аналіз за допомогою статистичних методів результатів господарської діяльності підприємств, обсягів, складу, асортименту, якості та конкурентоспроможності продукції, а також оцінювання впливу окремих факторів на результати виробничої діяльності. Слід пригадати, яка система статистичних показників використовується для якісної та кількісної характеристики результатів виробничої діяльності в конкретних умовах місця й часу (склад продукції, обсяги валового випуску, обсяги реалізації, проміжне споживання, ритмічність і рівномірність роботи, якість продукції та комплектуючих) як окремих суб'єктів господарювання, так і виду діяльності (галузі) в цілому. Зміст і способи обчислення окремих показників докладно розкриваються у відповідних розділах дисциплін „Макроекономіка”, „Мікроекономіка”, „Економіка підприємства ” та ін..

У процесі аналізу використовується комплекс статистичних методів, на основі яких оцінюються структурні зрушення у складі валового випуску за окремими видами економічної діяльності; вивчаються тенденції зростання (зменшення) обсягів виробництва, якості, конкурентоспроможності продукції; оцінюється динаміка окремих показників під впливом окремих факторів для сукупності суб'єктів господарювання за видом діяльності в цілому.

Результатом аналізу є всебічна характеристика виробничої діяльності, яка є підґрунтям прийняття управлінських рішень на рівні керівництва підприємства,

Результатом економічної діяльності суб’єктів ринкової економіки є виробництво різноманітних видів продукції, тобто товарів та послуг для задоволення потреб споживачів. Враховуючи, що виробництво представлено широким спектром товарів, вони не можуть обліковуватись одним показником, для їх аналізу використовуються різні статистичні методи (детальніше дивіться [14, тема 5; 15, теми 8 і 16; 16, теми 8 і 16; 18, тема 6; 27, підрозділ 8.2; 33, розділи 4 і 5]).