Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УП 12-1з (1) / Бухгалтерський облік Заоч. 2011 / Бухгалтерський облік Заоч. 2011.doc
Скачиваний:
196
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
2.26 Mб
Скачать

Тема 12. Облік доходів і фінансових результатів

Мета роботи: Засвоїти порядок обліку, узагальнення та систематизації знань з обліку доходів і фінансових результатів, які відбуваються на підприємстві.

План вивчення теми:

  1. Основні вимоги до визнання та оцінки доходів.

  2. Класифікація доходів.

  3. Побудова обліку доходів на рахунках бухгалтерського обліку.

  4. Облік доходів від звичайної діяльності: від реалізації продукції, іншої операційної діяльності, доходів від фінансової діяльності.

  5. Облік надзвичайних доходів.

  6. Поняття фінансових результатів, порядок їх формування та облік.

  7. Облік використання прибутку.

  8. Облік податку на прибуток.

  9. Відображення доходів і фінансових результатів у фінансовій звітності.

Методичні рекомендації до самостійної роботи Облік витрат та доходів підприємства

У бухгалтерському обліку і фінансовій звітності доходи та витрати відображаються в момент їх виникнення незалежно від дати надходження або сплати грошових коштів. Отже, як і до набуття чинності Закону «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність», облік витрат і доходів ведеться, а звітність складається на підставі принципу нарахування. Тобто доходи відображаються в бухгалтерському обліку відповідно у фінансовій звітності по відвантаженню продукції (товарів), виконанню робіт, наданню послуг незалежно від термінів одержання грошових коштів від покупців (замовників).

Облік доходів здійснюється відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 15 “Дохід”, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 29 листопада 1999р. № 290.

Облік доходів від реалізації продуктів

Для узагальнення в бухгалтерському обліку інформації про доходи від реалізації готової продукції у Плані рахунків бухгалтерського обліку передбачено рахунок 70 “Доходи від реалізації”. Облік доходів підприємства ведеться згідно з П(С)БО 15 “Дохід”.

Доходами підприємства визначаються:

а) дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг);

б) інші операційні доходи;

в) фінансові доходи;

г) інші доходи;

д) надзвичайні доходи.

Схема обліку витрат і доходів підприємств виробничої сфери

збиток

прибуток

Визначення фінансових результатів від звичайної діяльності

Поняття фінансових результатів діяльності трактується П (С)БО 3 “Звіт про фінансові результати”.

В бухгалтерському обліку чистий прибуток (збиток) формується поступово протягом фінансово-господарського року від усіх видів звичайної та надзвичайної діяльності включає:

  • чистий дохід (виручку) від реалізації продукції (товарів, послуг);

  • валовий прибуток (збиток);

  • фінансовий результат від операційної діяльності;

  • прибуток (збиток) від звичайної діяльності до оподаткування;

  • прибуток (збиток) від звичайної діяльності;

  • прибуток (збиток) від надзвичайної діяльності.

Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) визначається шляхом вирахування з доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) податку на додану вартість, акцизного збору, інших зборів, знижок тощо.

Різниця між чистим доходом і собівартістю реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг) називається валовим прибутком (збитком).

Фінансовий результат від операційної діяльності визначаються як алгебраїчна сума валового прибутку (збитку), іншого операційного доходу, адміністративних витрат, витрат на збут та інших операційних витрат.

Фінансовий результат від звичайної діяльності до оподаткування визначається як алгебраїчна сума прибутку (збитку) від операційної діяльності, фінансових та інших доходів, фінансових та інших витрат.

Фінансовий результат від звичайної діяльності визначається як різниця між прибутком від звичайної діяльності до оподаткування та сумою податку з прибутку.

Окремо від фінансових результатів від звичайної діяльності відображаються невідшкодовані збитки та прибутки від надзвичайних подій (стихійного лиха, пожеж, техногенних аварій тощо).

Остаточний фінансовий результат – чистий прибуток (збиток) визначається як різниця між різними видами доходів та витрат підприємства за звітний період.

Для обліку й узагальнення інформації про фінансові результати підприємства від звичайної діяльності та надзвичайних подій призначено рахунок 79 “Фінансові результати”. Це рахунок пасивний, використовується для обліку господарських процесів.

По кредиту рахунку 79 “Фінансові результати” відображаються суми в порядку закриття рахунків обліку доходів, по дебету – суми в порядку закриття рахунків обліку витрат, а також належна сума нарахованого податку на прибуток.

Сальдо рахунку при його закритті списується на рахунок 44 “Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)”.

Рахунок 79 “Фінансові результати”, як і більшість синтетичних рахунків, має субрахунки.