Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інвестування (модуль 1).docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
389.12 Кб
Скачать

3. Інвестиції в основний капітал

Найпоширенішим об'єктом інвестування є основний капітал (фонди), до якого відносять: земельні ділянки; капітальні витрати на покращання землі; будови; машини та обладнання; транспортні засоби; інструменти; приладдя; робоча та продуктивна худоба; багаторічні насадження та інші основні засоби виробництва.

Основні виробничі фонди інвестиційної сфери поділяються на фонди будівель­ного та виробничого призначенняДофондів будівельного призначення відносяться; будівельні машини та механізми, обладнання силове та виробниче, транспортні засоби всіх видів, виробничі будівлі та споруди, інші основні засоби виробництва, до яких включають інструменти, контрольно-вимірювальні пристрої, господарсь­кий інвентар терміном служби більше одного року, незалежно від вартості.

До фондів виробничого призначення відносяться машини, обладнання, переда­точні пристрої, транспортні засоби, виробничий інвентар, інструменти строком служби більше одного року, будівлі, споруди підсобних та допоміжних вироб­ництв, що виділені на самостійний промисловий баланс, які входять до складу підприємств, організацій та фірм інвестиційної сфери.

Поряд з постійно діючими засобами праці в будівництві використовуються тимчасові будівлі та споруди, які створюються лише на певний період виконання робіт па об'єктах будівництва. З них одна частина — інвентарні збірно-розбірні та пересувні — використовується при будівництві кількох об'єктів та враховуєть­ся у складі основних виробничих фондів. Інша частина — нетитульні тимчасові будівлі та споруди, не враховується у складі основних виробничих фондів. Вони створюються за рахунок накладних витрат будівельних організацій і відносяться до оборотного капіталу.

Іноді будівельні організації у своїй виробничо-господарській діяльності тим­часово використовують основні виробничі фонди замовників та інших організа­цій. До тих часто відносяться побудовані в першу чергу склади, мережі водопос­тачання, електропостачання, будівлі обслуговуючого призначення, які викорис­товуються будівельними організаціями до введення їх у постійну експлуатацію.

Покращання використання основних виробничих фондів та, перш за все, будівельних машин та механізмів — великий резерв підвищення ефективності реальних інвестицій. До загальних показників ефективності відносяться коефіцієнт загальної економічної ефективності використання основних виробничих фон­дів, показник фондовіддачі. Останній являє собою відношення обсягу будівель­но-монтажних робіт, що планується або вже виконаний, за їх кошторисною вар­тістю до середньорічної вартості основних виробничих фондів.

Вкладаючи кошти в основні фонди, інвестор має зробити їх оцінку за пов­ною первісною вартістю або за відновною вартістю.

Первісною оцінкою основних фондів є вартість їх придбання або створення, тобто оплачена сума грошових коштів чи їх еквівалентів, або справедлива вар­тість іншої форми компенсації (інших активів або зобов'язань), наданих для одержання активу на момент його придбання або створення. Первісна вар­тість будівель та споруд визначається за кошторисною вартістю на момент введення в експлуатацію.

Оцінка основних фондів за первісною вартістю, яка відбивається в бухгалтерському балансі підприємства, називається первісною балансовою вартістю основних фондів.

Оцінка за відновною вартістю основних фондів (з урахуванням індексації) уста­новлюється Міністерством економіки і Міністерством фінансів разом з Фондом державного майна України. Вона здійснюється щорічно після звітного року ста­ном на 1 січня наступного року в Україні.

Оцінка за відновною вартістю основних фондів (переоцінка) здійснюється в декілька етапів:

     визначення справедливої вартості активу, яка буде прийнята за нову за­лишкову вартість;

     визначення величини дооцінки або уцінки за залишковою вартістю у ви­гляді різниці між справедливою вартістю та залишковою;

     визначення індексу переоцінки;

     визначення переоціненої первісною вартості необоротного активу;

     визначення величини дооцінки або уцінки початкової вартості;

     визначення величини дооцінки або уцінки через знос як різниці між вели­чиною дооцінки (уцінки) за первісною вартістю та залишковою вартістю;

     складання бухгалтерських записів після порівняння сум попередніх дооці­нок та уцінок.

Справедливою вартістю є нова залишкова, а не первісна вартість, що достатньо незвично для бухгалтера. Раніше при проведенні переоцінок спочатку визначалась нова первісна вартість, зараз акцепти змістили­ся. Послідовність та зміст стали іншими, що свідчить про зміну методології бух­галтерського обліку.

Залишкова вартість  це первісна або відновна вартість основних засобів, зменшена на частину, яка вжеперенесена на готовий продукт, тобто залишкова вартість менша за первісну (відновну) на величину зносу. Залишкова вартість є балансовою вартістю основних засобів.

З січня 2004 року в Україні запроваджено новий порядок обліку і відобра­ження у фінансовій звітності балансової (залишкової) вартості основних засобів. Він базується на розподілі всіх основних засобів на чотири групи:

група 1 — будівлі, споруди, їх структурні компоненти, передавальні пристрої;

група 2 — автомобільний транспорт та вузли (запасні частини) до нього, меблі; побутові електронні, оптичні, електромеханічні прилади та інструменти, вклю­чаючи електронно-обчислювальні машини, інші машини для автоматичної об­робки інформації; інформаційні системи, телефони, мікрофони та рації; різне конторське обладнання, устаткування та приладдя;

група 3 — інші основні фонди, не включені до груп 1 і 2, 4.

група 4 – ЕОМ, інші машини для автоматичного оброблення інформації тощо.

Процес зносу і поступового перенесення вартості основних засобів на виго­товлений продукт є амортизацією.Вивчення питань амортизації основних ви­робничих фондів має важливе значення для дослідження проблем відтворення їхньої активної частини, прискорення оборотності машин та обладнання з метою створення в Україні дієвих важелів фінансового впливу держави на сферу управ­ління технічним розвитком, переозброєнням і реконструкцією основних струк­турних ланок економіки країни.

За рахунок амортизаційних відрахувань фінансуються витрати:

     на придбання основних засобів та нематеріальних активів дія власного виробничого призначення, у тому числі на самостійне виготовлення ос­новних засобів для власних виробничих потреб (включно з витратами на виплату заробітної плати працівникам, які були зайняті на виготовленні таких основних засобів);

     на здійснення всіх видів ремонту, реконструкції, модернізації та інших способів поліпшення основних засобів.

Методи нарахування амортизації, або розподіл вартості основних фондів за роками їх служби у певному системному порядку, можна розділити на три основні групи: метод нормального нарахування амортизації, метод прискоре­ного нарахування амортизації та метод уповільненого нарахування амортиза­ції.

Перший передбачає нарахування амортизації залежно від строку нормаль­ної експлуатації об'єкта основних коштів, як правило, рівномірно, виходячи з первісної вартості цього об'єкта.

Інший базується на прискоренні амортиза­ційного процесу, виходячи з різних систем прискорення на основі залишкової вартості.

 Третій передбачає уповільнення пронесу нарахування амортизації, що збільшує строк використання об'єкта.

Як правило, перелік можливих кон­кретних методів нарахування амортизації регулюється державою, але кожне підприємство із переліку вибирає той метод, який економічно доцільний саме для нього.

 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]