Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інвестування (модуль 1).docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
389.12 Кб
Скачать

5.5. Фінансова підтримка інноваційної діяльності

На даний час основними джерелами фінансування інноваційної діяльності є:

· кошти Державного бюджету України;

· кошти місцевих бюджетів і кошти бюджету Автономної Республіки Крим;

· власні кошти спеціалізованих державних і комунальних інноваційних фінансово-кредитних установ;

· власні чи запозичені кошти суб’єктів інноваційної діяльності;

· кошти (інвестиції) будь-яких фізичних і юридичних осіб;

· інші джерела, не заборонені законодавством України.

Джерела фінансування і порядок їх виділення для інноваційних організацій визначається залежно від того, куди організаційно від­несені наукові організації:

· в наукових організаціях, що входять до складу виробничих об’єднань підприємств, джерелом фінансування є прибуток даного підприємства, а також кредити банків;

· в наукових організаціях, які підпорядковуються безпосередньо міністерствам і відомствам, джерелом фінансування є: кошти на науку, які виділяються галузевими міністерствами і відомствами, власні кошти наукових організацій від виконання ними наукових розробок, кредити банків;

· академічні і вузівські організації, наукові інститути, які підпорядковані національній академії наук і здійснюють фундаментальні наукові розробки, фінансуються переважно за рахунок коштів державного бюджету.

Сьогодні фінансуються переважно фундаментальні та довгострокові прикладні дослідження, що мають загальнонаціональне значення, а також міждержавні, загальнодержавні науково-технічні програми та проекти. Крім того, держава створює умови для фінансування науково-дослідних, дослідно-конструкторських робіт із різних джерел.

Бюджетні кошти виділяються переважно не на утримання наукових організацій, а на виконання конкретних наукових програм, різного роду науково-дослідних розробок.

Активну участь у фінансовому забезпеченні інноваційного розвитку економіки відіграють державні установи - спеціалізовані державні небанківські інноваційні фінансово-кредитні установи, до яких належить Державна інноваційна фінансово-кредитна установа. Вона підпорядковується спеціально уповноваженому центральному органу виконавчої влади у сфері інноваційної діяльності і діє на основі Положення (Статуту), що затверджується Кабінетом Міністрів України.

Необхідні кошти формуються за рахунок коштів Державного бюджету України, виділених на відповідний рік, залучених згідно з чинним законодавством вітчизняних та іноземних інвестицій юридичних та фізичних осіб, добровільних внесків юридичних та фізичних осіб, доходів від власної чи спільної фінансово-господарської діяльності та інших джерел, не заборонених законодавством України.

Державна інноваційна фінансово-кредитна установа надає суб’єктам інноваційної діяльності фінансову підтримку для реалізації ними інноваційних проектів у таких формах

Велику роль у фінансуванні інноваційної діяльності відіграють позичкові кошти, до яких відносять:

· кредити банків;

· позикові кошти інноваційного підприємства від розміщення облігацій;

· податковий кредит;

· лізинг.

Активну участь у фінансуванні інноваційного процесу в Україні відіграють комерційні банки, кредитна політика яких направлена, насамперед, на банківське обслуговування інноваційної діяльності підприємств. Серед них вирізняється Український інноваційний банк «Укрінбанк», специфікою якого є те, що:

· по-перше, він забезпечує акціонерам можливість одержання високого процента на вкладений капітал;

· по-друге, при сприянні банку акціонери мають можливість оперативно і якісно вирішувати питання власного науково-технічного розвитку й одержати від цього додатковий прибуток, а також організувати широкомасштабне впровадження розроблених ними нововведень і безпосередньо брати участь в одержанні прибутку від їх експлуатації;

· по-третє, через банк акціонери можуть одержати па пільгових умовах кредит для вирішення не тільки науково-технічних, а й виробничих завдань власного розвитку;

· по-четверте, завдяки обліку потреб у науково-технічній продукції та можливостей наукового потенціалу регіону банк забезпечує високий рівень інформованості акціонерів із таких питань Це дає можливість із більшою ефективністю планувати та здійснювати власні програми науково-технічного й соціально-економічного розвитку.

Однією з форм фінансування інноваційної діяльності підприємств є податковий інвестиційнім кредит, який визначається як: відстрочка сплати податку на прибуток, що надається суб’єкту підприємницької діяльності на визначений строк з метою збільшення його фінансових ресурсів для здійснення інноваційних програм з наступною компенсацією відстрочених сум у вигляді додаткових надходжень податку через загальне зростання прибутку, що буде отриманий згідно з чинним законодавством внаслідок реалізації інноваційних програм.

Одним із способів оновлення основних засобів підприємства, що найбільш динамічно розвивається, є лізинг. Розвиток лізингу є одним із найпрогресивніших методів матеріально-технічного забезпечення виробництва Він відкриває доступ до найпередовішої техніки і дає можливість розв’язати протиріччя між необхідністю використання такої техніки і швидким її моральним старінням.

 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]