Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інвестування (модуль 1).docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
389.12 Кб
Скачать

5.2. Інноваційний процес та його особливості

Інноваційна діяльність складається з інноваційного процесу, який охоплює весь комплекс відносин виробництва та споживання та представляє собою період від зародження ідеї до її комерційної реалізації. Інноваційний процес має свої особливості. Це свого роду єдиний процес, який об’єднує науку, техніку, економіку, виробництво і менеджмент.

Інноваційний процес складається із отримання новизни, зародження ідеї і простягається аж до її комерційної реалізації. Специфіка цього роду інвестування полягає в тому, що інновації пов’язані з підвищеною небезпекою втрати вкладень і їх відносять до ризикового (венчурного) капіталу. Комерційний успіх в інноваційному процесі досягається лише в межах 10 % від усіх початкових проектів.

Інноваційний процес у різних сферах діяльності охоплює різні стадії (етапи).У виробничій сфері він включає:

- зародження ідеї та її патентування;

- наукове і техніко-економічне обґрунтування створення

- нового продукту чи сфери послуг;

- експериментальне освоєння дослідного зразка продукції;

- доведення дослідних зразків до промислового виробництва;

- отримання достатньої кількості нового продукту для його

- комерціалізації (масового виробництва).

В інших сферах діяльності такий процес може включати тільки стадії зародження ідеї, її техніко-економічне обґрунтування, направлене на вдосконалення технології з метою покращення якості або на вдосконалення окремих функцій в процесі здійснення господарської діяльності.

У загальному вигляді модель інноваційного процесу можна відобразити як послідовно здійснювані стадії:

ФД – ПД – РПр – Ос – ПВ – М - З

де ФД - фундаментальні дослідження; ПД - прикладні дослідження; РПр - розробка і проектування; Ос - освоєння; ПВ - промислове виробництво; М - маркетинг; З - збут.

Світова практика свідчить, що тільки окремі фундаментальні дослідження перетворюються у розробку, проектування і промислове виробництво. До 90% фундаментальних досліджень мають негативний результат. З 10%, що залишилися, не всі мають практичний вихід.

Прикладні дослідження мають іншу спрямованість - це матеріалізовані знання, що використовуються у різних технологіях, у результаті яких створюються нові машини, обладнання і системи. Прикладні дослідження поступово переходять у розробку і проектування, далі - в освоєння і промислове виробництво, нарешті маркетинг і збут як кінцевий результат інновації.

5.3. Об’єкти інноваційної діяльності

Інноваційна діяльність включає в себе процес доведення наукової ідеї або технічного винаходу до стадії практичного використання, що приносить дохід, а також прив’язані з цим процесом техніко-економічні та інші зміни у соціальному середовищі.

У зв’язку з цим, об’єктами інноваційної діяльності є:

· інноваційні програми та проекти.

· нові знання та інтелектуальні продукти.

· виробниче обладнання та процеси.

· інфраструктура виробництва й підприємництва.

· організаційно-технічні рішення виробничого, адміністративного, комерційного або іншого характеру, що істотно поліпшують структуру та якість виробництва і соціальної сфери.

· сировинні ресурси, засоби їх видобування й переробки.

· товарна продукція.

· механізми формування споживчого ринку і збуту товарної продукції.

Найчастіше об’єкти інноваційної діяльності існують у формі інноваційного проекту - комплексу документів, що визначає процедуру і зміст усіх необхідних заходів (у тому числі інвестиційних) щодо створення й реалізації інноваційного продукту або інноваційної продукції.

Інноваційним визначається проект, яким передбачаються розробка, виробництво й реалізація інноваційного продукту і (або) інно­ваційної продукції.

Державна підтримка реалізації інноваційного проекту надається за умови його державної реєстрації. Згідно з Законом України «Про інноваційну діяльність» від 14 липня 2002 р. усі інноваційні проекти мають пройти державну реєстрацію, яку здійснює, за поданням суб’єктів інноваційної діяльності, спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади у сфері інноваційної діяльності.

Результатом виконання інноваційного проекту з науково-дослідної і (або) дослідно-конструкторської розробки нової технології (у тому числі - інформаційної) чи продукції з виготовленням експериментального зразка чи дослідної партії є інноваційний продукт, який має відповідати таким вимогам:

а) він є реалізацією (впровадженням) об’єкта інтелектуальної власності (винаходу, корисної моделі, промислового зразка, топографії інтегральної мікросхеми, селекційного досягнення тощо), на які виробник продукту має державні охоронні документи (патенти, свідоцтва) чи одержані від власників цих об’єктів інтелектуальної власності ліцензії, або реалізацією (впровадженням)

відкриттів. При цьому використаний об’єкт інтелектуальної власності має бути визначальним для даного продукту;

б) розробка продукту підвищує вітчизняний науково-технічний і технологічний рівень;

в) в Україні цей продукт вироблено (буде вироблено) вперше, або якщо не вперше, то порівняно з іншим аналогічним продуктом, представленим на ринку. Крім того, він є конкурентноздатним і має суттєво вищі техніко-економічні показники.

Об’єктом інноваційної діяльності може бути й інноваційна продукція — це нові конкурентноздатні товари чи послуги. Інноваційною вона може бути визнана, якщо відповідає таким вимогам:

а) вона є результатом виконання інноваційного проекту;

б) така продукція виробляється (буде вироблена) в Україні вперше, або якщо не вперше, то порівняно з іншою аналогічною продукцією, представленою на ринку, є конкурентноздатною і має суттєво вищі техніко-економічні показники.

Інноваційна продукція може бути результатом тиражування чи застосування інноваційного продукту, крім того, інноваційною продукцією може бути визнано інноваційний продукт, якщо він не призначений для тиражування.

Відповідно до видів інтелектуальної власності розрізняють такі об’єкти інтелектуальних інвестицій:

· винахід - це технологічне (технічне) рішення, що відповідає умовам патентоздатності (новизні, винахідницькому рівню і промисловій придатності). Право власності на винахід закріплюється патентом на 20 років:

· корисна модель — нове і промислове придатне конструктивне виконання пристрою, яке закріплюється патентом на 5 років із можливим продовженням ще на 3 роки;

· промисловий зразок — це результат творчої діяльності людини в галузі художнього конструювання, який визначає зовнішній вигляд промислового виробу і призначений для задоволення естетичних та ергономічних потреб.

· знак для товарів і послуг — це позначення, за яким товари та послуги одних осіб відрізняються від однорідних товарів і послуг інших осіб.

Об’єктами інтелектуальної власності можуть бути також наукові теорії, математичні методи, плани, правила, програми для обчислювальних машин, типології інтегральних мікросхем, художні вироби тощо. Окремі з них можуть підтверджуватися патентним відомством, щодо інших, зокрема, наукових праць, творів літератури, мистецтва діють норми авторського права.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]