Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
12. Пухлини сечостатевої системи.doc
Скачиваний:
107
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
298.5 Кб
Скачать

Групування за стадіями

Стадія 0

Тіs

Тa

N0

N0

М0

М0

Стадія І

Т1

N0

М0

Стадія II

Т1

Т2

N1

N0, N1

М0

М0

Стадія III

Т1

Т2

Т3

N2

N2

N0, N1, N2

М0

М0

М0

Стадія IV

Т4

будь-яке Т

будь-яке Т

будь-яке N

N3

будь-яке N

М0

М0

М1

Клініка.

Захворювання спочатку перебігає безсимптомно, частіше виникає в закритій порожнині крайньої плоті статевого члена (при фімозі) й нагадує запальний процес. Згодом розвивається вогнищеве ущільнення голівки статевого члена чи внутрішнього листка крайньої плоті, гіперемія та набряк шкіри. Пізніше пухлина укривається виразками, гнійним нальотом, уражаються регіонарні лімфатичні вузли і т. д.

Діагностика.

Діагностика раку статевого члена не складна, але в ранніх стадіях при фімозі може викликати деякі труднощі. Необхідно проводити диференційну діагностику з венеричними захворюваннями, баланопоститом, стриктурою уретри. Підтвердити діагноз дозволяє тільки цитологічне дослідження зіскрібка або гістологічний аналіз біоптату, взятого з глибини пухлини.

Лікування.

При початкових стадіях (Т1-2N0M0) проводиться консервативне лікування –близькофокусна рентгенотерапія на первинне вогнище і телегамматерапія на зони регіонарного метастазування. Міс­цеве вилікування досягається в 50 - 90% випадків.

В останній час застосовують також хіміотерапію (блеоміцин, вінбластин, цисплатин, адріаміцин, метотрексат) як самостійний метод або в поєднані з променевою терапією.

Якщо не досягається бажаний лікувальний ефект, виконують часткову або радикальну резекцію статевого чле­на (відступ від країв пухлини не менше 2 см).

Тактика щодо клінічно неуражених регіонарних лімфатичних вузлів досі не уточнена. Пропо­нується або профілактична лімфаденектомія, або спостереження. В сумнів­них випадках проводять спочатку радикальне оперативне втручання на первинній пухлині і протизапальне лікування. Після цього повторно вирішується тактика подальшого лікування.

При стадії Т3N1-2M0 (з верифікацією метастазування в регіонарні лімфовузли) проводять комбіноване лікування – передопераційну променеву терапію і (або) хіміотерапію з подальшим хірургічним лікуванням. Хірургічне лікування включає в себе операцію, у відповідному обсязі, первинного вогнища і пахвинно-стегнову лімфаденектомію за Дюкеном. Майже половина хворих з ураженими пахвинними лімфатичними вузлами виліковуються після радикальної лімфаденектомії.

При стадії Т4 проводять симптоматичне і паліативне лікування, в тому числі й променеве лі­кування (зокрема, для зменшення болі та кровоточивості).

Прогноз.

П’ятирічне виживання при I стадії складає понад 90%, при II стадії — 60 - 70%, при III стадії — 25 - 30%, при IV стадії — до 5%.

242