Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
12. Пухлини сечостатевої системи.doc
Скачиваний:
107
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
298.5 Кб
Скачать

PTnm Патоморфологічна класифікація Категорії pT, pN і pM відповідають категоріям t, n і m

Однак відсутня категорія pT1, бо взято надто мало тканини залози для оцінки

максимальної pT категорії

G — Гістопатологічна градація

Gx — Ступінь диференціації не може бути визначений

G1 Високий ступінь диференціації (легка анаплазія)

G2 Середній ступінь диференціації (середня анаплазія)

G3 Низький ступінь диференціації (виражена анаплазія)

G4 Недиференційована пухлина (виражена анаплазія)

Групування за стадіями

Стадія І

Т1a

N0

М0

G1

Стадія II

Т1a

Т1b

Т1c

Т1

Т2

N0

N0

N0

N0

N0

М0

М0

М0

М0

М0

G2, 3-4

будь-яке G

будь-яке G

будь-яке G

будь-яке G

Стадія III

Т3

N0

М0

будь-яке G

Стадія IV

Т4

будь-яке Т

будь-яке Т

N0

N1

будь-яке N

М0

М0

М1

будь-яке G

будь-яке G

будь-яке G

Клініка

Рак простати тривалий час перебігає безсимптомно. Поява клінічних проявів захворювання найчастіше свідчить про запущеність процесу. Основними симптомами є дизурія, затримка або нетримання сечі, гематурія, полакіурія. В момент первинної діагностики при пальцьовому ректальному дослідженні виявляється вогнище ущільнення простати (спостерігають більш ніж у 50% хворих).

Діагностика.

Діагностика ранніх уражень простати залишається важкою. При первинному звертанні у 50-70% хворих виявляють III-IV стадію захворювання. Часто рак простати виявляють при клінічному та рентгенологічному обстеженні хворих на “поперековий радикуліт” (метастази в хребет).

Методи діагностики:

  • Пальцеве ректальне дослідження — основний метод діагностики раку простати. Метод простий, дешевий і достатньо ефективний (чутливість методу досягає 80%, при специфічності до 50%). Ознаками раку простати являються ділянки кам’янистої щільності в тканині залози, її асиметрія, горбкуватість, нерухомість слизової оболонки прямої кишки над залозою. Лише 10% пухлин простати, виявлених при пальцьовому дослідженні, являються досить обмеженими і піддаються ефективному лікуванню.

  • УЗД – важливим діагностичним методом являється трансректальне ультразвукове дослідження простати, яке дозволяє виявити пухлини до 1 см у діаметрі. За допомогою УЗД оцінюють поширеність пухлинного процесу, проростання в капсулу, взаємозв’язок із сечовим міхуром і прямою кишкою. Особливою цінністю методу являється можливість візуального контролю за просуванням голки при виконанні пункційної біопсії.

  • Пункційна біопсія простати, виконана через пряму кишку, із подальшим цитологічним дослідженням матеріалу, дозволяє установити точний діагноз.

  • Гістологічне дослідження тканин, вилучених при аденомектомії, лише в 10% випадків виявляє початковий злоякісний ріст.

  • Лабораторні дослідження:

    • У випадках раку, що проростає капсулу простати, знаходять підвищену активність кислої фосфатази у сироватці крові. У хворих з віддаленими метастазами даний показник підвищений більш ніж у 80% випадків.

    • Як діагностичний маркер визначають у сироватці крові рівень простатичного специфічного антигену (ПСА). При підвищені його рівню вище 6 нг/мл у третини чоловіків виявляють рак простати, але можливі псевдопозитивні результати.

      • Рентгенологічні методи дослідження використовують з метою підтвердження діагнозу, виявлення метастазів та оцінки функції та морфологічних змін верхніх сечовивідних шліхів (екскреторна урографія). Радіоізотопне сканування, рентгенографія, КТ кісток таза і/чи заочеревинного простору дозволяють встановити поширеність пухлинного процесу та виявити метастази в різних органах.

Лікування.

В лікуванні раку простати в теперішній час використовують практично всі спеціальні методи, що застосовуються в онкології – хірургічний, променевий, термічний, гормональний, хіміотерапевтичний.

Визначення стадії захворювання — вирішальний етап у дослідженні і виборі раціонального лікування раку простати.

  • Пухлини стадії Т0-1, безсимптомні, виявляються на автопсії чи при дослідженні тканини простати, вилученої з приводу передбачуваної аденоми. Стадія А1 (добре диференційовані пухлини) має більш сприятливий прогноз, чим стадія А2 (мало диференційовані новотвори).

  • Пухлини стадії Т2 ростуть у межах залози, виявляються при пальцьовому дослідженні простати у виді характерних вузлів; можуть бути вилучені оперативним шляхом. На жаль, фактично лише 10% раків простати можна лікувати за допомогою радикального хірургічного втручання. У багатьох випадках у тазових лімфатичних вузлах присутні метастази, що не виявляються при ректальному дослідженні.

  • Пухлини стадії Т3 — раки, що поширюються за межі капсули залози (наприклад, на сім’яні міхурці, шийку сечового міхура), але не на інші тазові структури. Подібні пухлини складають 40% усіх знову діагностованих раків і не підлягають радикальному хірургічному лікуванню.

  • Пухлини стадії Т4 раки, що проростають у тазові кістки, лімфатичні вузли або далі. Близько 50% знову діагностованих випадків відносяться до стадії Т4.

Рання стадія раку (Т12) вимагає проведення радикальної простатектомії, дистанційної -терапії чи внутрішньотканинного опромінення.

  • Хірургічне лікування - радикальна простатектомія зі збереженням нервового сплетіння навколо залози показана хворим із невеликими пухлинами. Показана хворим у віці менш 70 років і забезпечує 10 - 15-річне виживання; у 40 - 60% випадків зберігає нормальну статеву функцію, але в 5 - 15% викликає в хворих нетримання сечі.

  • Променева терапія показана літнім пацієнтам зі значним поширенням ракової пухлини або при наявності інших захворювань внутрішніх органів, що не дозволяють виконати хірургічне втручання. Опромінення застосовують також в осіб, що бажають зберегти статеву активність. Випадки імпотенції при інтерстиціальній імплантації ізотопів зустрічаються рідше, ніж при дистанційній -терапії.

Місцево-розповсюдженй рак простати (Т3) – при лікуванні перевага надається променевим методам в сполученні з гормонотерапією.

  • Гормональна терапія застосовується з метою максимального зниження концентрації ендогенного тестостерону – так званій андрогенній блокаді. Існують наступні методи андрогенної блокади:

1. Білатеральна орхіектомія (кастрація).

2. Естрогенна терапія (синестрол, фосфестрол, хлортріанізен, мікрофоллін-форте).

3. Нестероїдні антиандрогени (флутамід, косадекс, анандрон).

4. Стероїдні антиандрогени (андрокур).

5. Агоністи (аналоги) ЛГРГ (золадекс, декапептил, простап).

6. Білатеральна орхідектомія + антиандрогени.

7. Антиандрогени + естрогени.

8. Агоністи (аналоги) ЛГРГ + антиандрогени.

Раніше кастрація в сполученні з естрогенотерапією складали основу лікування раку простати в стадії Т3 - Т4. Однак, застосування естрогенів супроводжується низкою серйозних ускладнень з боку серцево-судинної системи. В теперішній час широке розповсюдження отримали нестероїдні антиандрогени, що блокують рецептори до андрогенів безпосередньо в тканині простати і не викликають ускладнень з боку серцево-судинної системи. Методом вибору є застосування стероїдного антиандрогеного препарату „Андрокур”, який має пряму антиандрогенну дію на пухлинний процес і метастази, впливає за допомогою негативного зворотного зв’язку на гіпоталамічні рецептори, що призводить до зниження викиду гонадотропінів і пригнічення продукції андрогенів яєчками. Препарат може застосовуватися як в монотерапії, так і у комбінації з агоністами ЛГРГ або орхіектомією (кастрацією). Середня тривалість лікувального ефекту від гормонотерапії складає 9-18 місяців.

  • Хіміотерапія раку простати має обмежене застосування, оскільки пухлини малочутливі до хіміопрепаратів. При метастатичних та гормонорезистентних формах раку застосовують цисплатин, доксорубіцин, циклофосфамід, вінбластин і 5-ФУ.

Прогноз

П’ятирічне виживання хворих на ранніх стадіях після радикальної операції становить 80%, після променевої терапії – 80%, гормонотерапії – 45 –65%. У пізніх стадіях п’ятирічне виживання хворих становить 10 – 30%.