Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Ждан Инфаркт миокарда

.pdf
Скачиваний:
29
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
901.8 Кб
Скачать

При інфаркті міокарда, що починається з синдрому кардіогенного шоку, у хворих відзначається слабкість, блідість, похолодання кінцівок, гіпотонія. Несподіваний розвиток шоку приводить до помилкового первинного діагнозу внутрішньої кровотечі, харчового отруєння й ін. Необхідний ЕКГконтроль при колапсі будь-якого походження, навіть якщо його причина здається очевидною.

Аритмічний варіант інфаркту міокарда починається нападом пароксизмальної миготливої аритмії, суправентрикулярної чи шлуночкової тахікардії, атріовентрикулярної блокади, блокади ніжки пучка Гіса. Не слід зневажати правилом - усіх хворих із уперше виниклою аритмією або блокадою серця треба обстежувати для виключення інфаркту міокарда.

Церебральний (апоплектиформний)

варіант інфаркту міокарда виявляється з клінічними ознаками динамічного порушення мозкового кровообігу (головний біль, запаморочення, мнестичні порушення, чуттєві і рухові розлади). Складність діагностики полягає в тому, що інфаркт міокарда й інсульт не альтернативні діагнози, вони часто поєднується.

Гастралгічний варіант інфаркту міокарда

(у більш широкому тлумаченні - абдомінальний) починається з болю в епігастрії, нудоти, блювання, метеоризму. При пальпації живота визначається болючість в епігастрії, іноді напруження й болючість м'язів черевної стінки. Нерідко епігастральні болі поєднуються з прекардіальними, але останні не виступають на передній план.

При будь-якому варіанті початку інфаркту міокарда необхідний пошук симптомокомплекса, що позначався старими авторами (Д.Д. Плетньов і ін.) як mejopragia cordis. Це блідість шкірних покривів, акроціаноз, пітливість, тахікардія, гіпотонія.

Структура інфаркту і зміна на ЕКГ:

1.Зона некрозу – патологічний зубець Q

або QR, QRS, QS;

2.Зона пошкодження – куполоподібний підйом ST, який є ознакою гострої стадії і дискордантних змін у протилежних відділеннях;

3.Зона ішемії – негативний, коронарний

Тв протилежних відведеннях (високий, гострокінцевий Т).

Динаміка ЕКГ в залежності від стадії ІМ ЕКГ-симптоми найгострішої стадії

Середня тривалість найгострішої стадії становить 2-4 години. Послідовно розвиваються наступні ЕКГ-симптоми:

·в початковій, ішемічній фазі (тривалість 15 – 30 хв.)- виникає високий і загострений зубець Т у відведеннях, розташованих над вогнищем ураження (ознака субендокардіольної ішемії);

·зміщення сегмента ST вище ізолінії і його злиття з зубцем Т (ознака трансмурального або субепікардіального пошкодження);