Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Kurs_lekcii_z_Bdzhilnictva_A-4_format

.pdf
Скачиваний:
193
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
1.89 Mб
Скачать

241

Типи зимівників. Зимівник – це спеціальне приміщення для утримання бджолиних сімей взимку. Зимівник використовують для створювання оптимальних умов, що сприяють повному зберіганню їх сили за найменших затрат корму і єнергії.

Залежно від кількості бджолиних сімей, климатичної зони, породи бджіл,

залягання підземних вод будують зимівники різного типу і розмірів.

Залежно від глубини залягання грунтових вод будують зимівники підземні,

напівпідземні й наземні. Тип споруджуваного зимівника визначається рівнем залягання ґрунтових вод. Підземні зимівники можна будувати там, де ґрунтові води залягають на глибині 5–6 м. Мінімальна товщина шару ґрунту до них від підлоги на глині й суглинках має становити 2,5 м, на пісках і супісках – 1,5 м. У разі ближчого залягання ґрунтових вод будують напівпідземні зимівники, заглиблюючи їх стіни лише на 1 м.

Якщо і таке заглиблення неможливе, споруджують наземні будівлі. Оптимальний температурний режим і глибокий зимовий спокій для бджіл забезпечуються у підземних зимівниках: температура в них майже не коливається і мало залежить від температури зовнішнього повітря. Наприкінці зимівлі в спорудах не буває жарко. У

сім’ях, що зимують у таких зимівниках, спостерігається мінімальна витрата корму,

невелика кількість підмору і відсутність опроношеності гнізд.

Під час спорудження напівпідземних зимівників незаглиблену частину стіни для утеплення засипають землею. Надземні зимівники доводиться будувати двостінними або забезпечити теплоізоляцію за рахунок якості будівельного матеріалу і способу його використання, наприклад, колодязною кладкою цегли. Схвальну оцінку дістали земляні зимівники, в яких, за висновком І. І. Корабльова, зимівля бджіл проходить найкраще, їх будують у крутих схилах, де немає дерев, майже без витрат будь–яких матеріалів. У

відкладеннях рудої глини прорізують горизонтальний тунель заввишки 2 м і завширшки в основі 1,6 м із гострим склепінням. Угорі влаштовують отвір для витяжної вентиляції. Вулики ставлять у два ряди попід стінами. Узимку в земляних зимівниках підтримується оптимальна температура на рівні 3–4 °С, відносна вологість повітря 80 – 85%. Зимівники обладнують системною вентиляцією, за допомогою якої регулюють температуру і вологість повітря. Приміщення не повинне пропускати світло, бути надійно захищеним від проникання мишей та стороннього зовнішнього шуму.

Загальні принципи влаштування зимівників. Вибираючи місце для зимівника,

враховують такі умови: зручність виконання робіт, пов’язаних із завантаженням його вуликами і виставленням навесні із застосуванням засобів механізації, захистом від переохолодження вітрами, можливістю потрапляння в нього води і підвищення

242

вологості повітря. Тамбур бажано обладнувати на південних схилах. Для запобігання пожежами слід дотримуватися правил дистанції від інших будівель. Зимівники не можна поєднувати з майстернею, в якій установлено верстати для роботи у період спокою бджіл (вони їх турбують).

Під час будівництва дерев’яних підземних зимівників застійний простір заси-

пають піском, шар якого по всій висоті становить 8–10 см, щоб запобігти проникненню в нього гризунів. За шаром піску зовні роблять ізоляцію з глини (30 см), що захищає приміщення від сирості. Підлогу добре втрамбовують, змішуючи глину із щебенем.

На ущільнений шар підлоги (30 см) насипають сухий пісок шаром 10 см, щоб запобігти риттю нір гризунами. Крім того, він є ізолятором передачі коливань під час руху в приміщенні.

Стельові перекриття зимівника добре утеплюють. На дерев’яні пластини,

обмазані глиною, накладають сухий утеплювальний матеріал шаром 70–80 см (хвоя,

мох, тирса, костриця). Солома і полова для цього непридатні, оскільки вони приваблюють мишей. Зверху утеплювального матеріалу насипають суміш сухої землі шаром 10 см.

Витяжні труби в зимівниках утеплюють, щоб за низьких температур не зменшувався їх переріз, за утворення інею. Двері подвійні, утеплені.

Характеристика зимівників. Зимівники рекомендується будувати за типовими проектами. Розроблено проекти зимівників на утримання 150, 250, 500, 600 і 1200

бджолосімей.

Зимівник на 150 сімей (типовий проект 808–5–3) розроблений у трьох варіантах:

підземний, напівпідземний і наземний. Розміри (внутрішні) 12х6х3 м, розміщення вуликів 4–рядне в три яруси. Тамбур (6,6х1,5) і двері влаштовують з однієї торцевої сторони. Його можна будувати із цегли (витрати 54,2 тис. шт.), у цьому разі деревини потрібно 21,9 м3. Якщо стіни дерев’яні, витрати деревини збільшуються для підземного й напівпідземного зимівників до 49,4, надземного – 61,2 м3. Покрівлю роблять з азбестоцементних листів (від 188 до 263 м2 залежно від типу). Вентиляція припливно– витяжна. Для 5–6–разового обміну повітря за добу передбачено пристрій з двох витяжних утеплених труб з дерева. Такий невеликий зимівник є раціональним за розосередження пасік і небагатій кормовій базі, коли концентрація бджолиних сімей недоцільна або ускладнена.

Зимівники на 250 бджолиних сімей (типовий проект 808–5–4) також споруджують підземні, напівпідземні та наземні. Стіни роблять тільки дерев’яні, а за будівництва інших використовують цеглу (57,5–62,5 тис. шт.) або деревину (до 32 м3).

243

Розміри приміщення 12х9х3 м, тамбура–4х1,3 м. Стелажі розміщені в шість рядів і три яруси. Ширина двох бічних проходів становить по 0,95 м а, центрального – 1 м. Через припливно–витяжну систему вентиляції передбачений 5–7–разовий обмін повітря за добу. Зимівники таких розмірів використовують на бджолофермах господарств в умовах розосередження пасік. Бджолині сім’ї однієї бджільницької ланки можна розмістити у двох таких приміщеннях.

Зимівник на 500 бджолиних сімей (типовий проект 808–5–6) складається з двох секцій, розділених перегородкою з двома дверима. В них вміщується відповідно 303 і 216 бджолиних сімей. Загальні його розміри всередині 21х12х2,6 м. Вулики ставлять на

8–рядних стелажах у три яруси. Є підвісна дорога. В торцевих стінах роблять вхідні двері й тамбури. Між спареними рядами стелажів установлюють опорні стояки, що утримують стелю і дах.

Значну площу горища (понад 250 м2) можна використовувати для зберігання корпусів вуликів, різних матеріалів, інвентарю. Вентиляція припливно–витяжна. Стіни підземного і напівпідземного зимівників роблять із цегли (відповідно 85,7 і 75,6 тис.

шт.) або дерев’яних колод (до 56,5 м3). У зимівниках наземного типу є утеплені стіни,

викладені з колод (58,6 м3). Під час спорудження великих зимівників зменшуються капіталовкладення з розрахунку на одну сім’ю. Їх доцільно будувати у господарствах з великими бджолофермами на центральних садибах або в ланках міжгосподарських об’єднань.

У проекті бджільницької ферми на 1200 бджолиних сімей довжина зимівника збільшена вдвічі, а між секціями передбачена капітальна стіна з двома проходами. За обома цими проектами можна будувати підземні й напівпідземні зимівники. Об’єм приміщення з розрахунку на одну сім’ю становить 0,75 м3. Вулики розміщують рядами без стелажів у три яруси. Завантажують і розвантажують зимівник через тамбур і торцеву стіну. Похилий спуск дає змогу використовувати транспортні засоби із заїздом у приміщення. Передбачене також покриття підлоги. Крім природної припливно– витяжної вентиляції, що забезпечує 8–9–разовий обмін повітря за добу, для додаткового посилення надходження повітря над дверима роблять отвір (116х50 см) і

витяжку (за допомогою вентилятора через цегляну шахту).

Усі типові зимівники споруджують на центральних садибах бджільницьких ферм і комплексів, у спеціалізованих господарствах.

Окрім перелічених, будують зимівники на 500–600–800 і більше бджолиних сімей.

244

Розроблено типові проекти зимівників на 110, 150, 250, 300 бджолиних сімей і

більше.

Література

1.Лукьянов В.Д., Павленко В.Н. Пчеловодный инвентарь, пасечное оборудование.

Справочник. – М.: ВО Агропромиздат, 1989. – 158 с.

2.Мегедь О.Г. Новий інвентар і механізація в бджільництві. – К.: Урожай, 1981. – 40 с.

3.Поліщук В.П. Бджільництво. – К.: Вища школа, 2001. – 287 с.

4.Радіонов В.В., Шабаршов І.А. Якщо ви маєте бджіл. – К.: Урожай, 1984. – 247 с.

5.Пиленский П.И. Организация труда в пчеловодстве. – М.: Россельхозиздат, 1982. – 246 с.

6.Черкасова А.І. Бджільництво. – К.: Урожай, 1989. – 295 с.

7.Шевчук М.К. Пасіка, бджоли, мед. – Карпати, 1974. – 238 с.

8.Ярмош Г.С., Ярмош А.Г. Малая механизация на любительских пасеках. – М.:

Агропромиздат, 1991. – 173 с.

 

 

245

 

ЗМІСТ

 

ВСТУП

3

Лекція 1 Завдання та перспективи розвитку бджільництва в Україні……………

4

1.

Бджільництво – прибуткова галузь сільського господарства……………………….

4

2.

Історія розвитку бджільництва в Україні та за кордоном…………………………...

5

3.

Сучасний стан бджільництва в Україні……………………………………………….

10

4.

Завдання та проблеми розвитку бджільництва в Україні……………………………

11

Література………………………………………………………………………………...

13

Лекція 2 Біологія бджолиної сім’ї………………………………………………………

14

1.Бджолина сім’я – складна біологічна одиниця………………………………………. 14

2.Форма взаємозв’язків різних особин в бджолиній сім’ї…………………………….. 15

3.

Особливості будови та функції матки, робочих бджіл і трутнів……………………

16

4.

Зміна складу бджолиної сім’ї протягом року………………………………………...

18

5.

Фактори, що впливають на продуктивність та життєдіяльність бджолиних сімей..

20

Література………………………………………………………………………………...

24

Лекція 3 Весняні роботи на пасіці……………………………………………………...

25

1.

Догляд за бджолиними сім’ями в кінці зимівлі………………………………………

25

2.

Перша допомога бджолам під час весняного очисного обльоту……………………

26

3.Весняна ревізія бджолиних сімей…………………………………………………….. 28

4.Відбудова стільників та виробництво воску…………………………………………. 29

5.

Особливості розширення гнізд у вуликах різних систем……………………………

30

Література………………………………………………………………………………...

34

Лекція 4 Племінна робота в бджільництві……………………………………………

35

1.

Значення і особливості племінної роботи в бджільництві…………………………..

35

2.

Характеристика основних порід бджіл. Порідне районування бджіл в Україні…..

36

3.

Умови проведення племінної роботи…………………………………………………

43

4.

Методи форми племінної роботи в бджільництві……………………………………

44

5.

Бонітування бджолиних сімей…………………………………………………………

48

Література………………………………………………………………………………...

49

Лекція 5 Технологія виробництва бджолиних маток……………………………….. 50

1.Значення матковивідної справи в розвитку бджільництва і збільшення продуктивності бджолиних сімей…………………………………………………….. 50

2.Фактори, що впливають на якість бджолиних маток………………………………... 51

3.Організація і підготовка батьківських сімей та сімей–виховательок………………. 52

4.Техніка виведення маток………………………………………………………………. 55

5.Організація нуклеусного господарства і догляд за ним……………………………... 57

6.Оцінка якості маток……………………………………………………………………. 59 Література………………………………………………………………………………... 60

Лекція 6 Технологія розмноження бджолиних сімей………………………………..

61

1.

Біологічні особливості розмноження бджолиних сімей……………………………..

61

2.

Роїння, його сутність. Умови виникнення і методи попередження…………………

61

3.

Технологія організації штучного розмноження бджолиних сімей………………….

65

4.

Технологія отримання бджолиних пакетів……………………………………………

69

5.

Способи підсадки бджолиних маток в бджолині сім’ї………………………………

73

Література………………………………………………………………………………...

76

246

Лекція 7 Утримання бджолиних сімей у вуликах різних систем…………………..

77

1. Значення об’єму гнізда для розвитку і продуктивності бджолиних сімей................

77

2.Утримання бджолиних сімей у багатокорпусному вулику…………………………. 79

3.Утримання бджолиних сімей у двохкорпусному вулику……………………………. 81

4.Утримання бджолиних сімей у вуликах – лежаках…………………………….......... 83

5.Утримання бджолиних сімей у дванадцятирамкових вуликах з магазинними надставками……………………………………………………………………….......... 84

Література……………………………………………………………………………….... 85

Лекція 8 Підготовка бджолиних сімей до медозбору та його використання…….. 86

1.Методи нарощування сильних бджолиних сімей……………………………………. 86

2.Застосування протиройових прийомів………………………………………….......... 91

3.

Кочівля пасік на медозбір………………………………………………………………

91

4.

Догляд за сім’ями після головного медозбору……………………………………….

94

Література………………………………………………………………………………....

95

Лекція 9 Технологія виробництва продуктів бджільництва………………………..

96

1.

Види продукції бджільництва та їх характеристика………………………………….

96

2.

Мед і віск – основні продукти бджільництва. Технологія їх одержання……………

107

3.Технологія виробництва квіткового пилку, прополісу, маточного молочка і бджолиної отрути………………………………………………………………………. 112

4.Значення продуктів бджільництва в народному господарстві і медицині…………. 119

Література……………………………………………………………………………….... 122

Лекція 10 Промислова технологія утримання бджолиних сімей………………….. 123

1.Особливості промислової технології…………………………………………………. 123

2.Концентрація та спеціалізація у бджільництві…………………………………......... 124

3. Особливості догляду бджолиних сімей за промислової технології……….

126

4.Ланкова система обслуговування бджолиних сімей за промислової технології………………………………………………………………………….......... 129

5.Підготовка бджолиних сімей до медозбору та технологія виробництва продукції бджільництва на промисловій основі…………………………………………………. 131

6.Промислова технологія виробництва бджолиних маток, бджолиних пакетів та

іншої продукції…………………………………………………………………………. 133 Література……………………………………………………………………………….... 135

Лекція 11 Кормова база бджільництва………………………………………………... 136

1.Мед і перга – основний корм для бджіл………………………………………………. 136

2.Класифікація і характеристика основних медоносів. Типи взятку…………………. 141

3.

Умови, що впливають на нектарну продуктивність рослин…………………………

152

4.

Заходи щодо поліпшення кормової бази бджіл……………………………........…….

153

Література………………………………………………………………………………....

156

Лекція 12 Бджоли – основні запилювачі ентомофільних культур………………… 157

1.Запилення, як обов’язковий агротехнічний захід збільшення врожайності ентомофільних культур………………………………………………………………... 157

2.Взаємне пристосування бджіл та ентомофільних культур……………………......... 158

3.

Організація запилення ентомофільних культур відкритого грунту………………… 160

4.

Запилення ентомофільних культур закритого грунту………………………………..

164

5.

Фактори,що впливають на запилювальну діяльність бджіл…………………………

165

Література………………………………………………………………………………....

167

247

Лекція 13 Корми та годівля бджіл……………………………………………………... 168

1.Мед і перга – основний корм для бджіл………………………………………………. 168

2.Вплив якості корму на життя та розвиток бджолиних сімей………………………... 170

3.Норми і техніка годівлі бджолиних сімей………………………………………......... 172

4.Вуглеводні, білкові та інші підкормки для бджіл……………………………………. 175

Література……………………………………………………………………………….... 179

Лекція 14 Осінні роботи на пасіці та зимівля бджіл………………………………… 180

1.Осіння ревізія на пасіці, та її мета……………………………………………….......... 180

2.Нарощування бджолиних сімей до зимівлі…………………………………………... 181

3.

Заміна, поповнення та оцінка кормових запасів в сім’ях на зиму…………….........

183

4.

Способи комплектування гнізд до зимівлі……………………………………………

184

5.

Способи зимівлі бджолиних сімей та характеристика зимівників…………….........

187

6.

Догляд за бджолиними сім’ями в зимовий період…………………………………… 190

Література………………………………………………………………………………....

192

Лекція 15 Хвороби бджіл………………………………………………………………...

193

1.Вплив хвороб та шкідників на продуктивність та розвиток бджолиних сімей……. 193

2.Заразні та незаразні хвороби. Їх характеристика……………………………………. 194

3. Інфекційні захворювання. Діагностика, лікування, попередження………………… 198

4.Інвазійні хвороби. Діагностика, лікування, попередження…………………………. 204

5.Шкідники та хижаки бджіл. Способи боротьби з ними……………………………... 211

6.Захист бджіл від отруєння хімікатами………………………………………………... 213

7.Профілактика хвороб, ветеринарно–санітарні та профілактичні заходи на пасіці... 216

Література……………………………………………………………………………….... 217

Лекція 16 Економіка та організація праці в бджільництві…………………………

218

1. Концентрація і спеціалізація в бджільництві…………………………………………

218

2.Принципи організації пасіки…………………………………………………………... 220

3.Планування та облік в бджільництві………………………………………………….. 224

4.

Рентабельність бджільництва та шляхи її підвищення………………………………

226

5.

Техніка безпеки праці на пасіці й протипожежні заходи……………………………

228

Література………………………………………………………………………………....

230

Лекція 17 Інвентар, обладнання та механізація виробничих процесів на пасіці... 231

1.Історія винаходу та вдосконалення вулика. Типи вуликів………………………….. 231

2.Пасічницький інвентар для догляду за бджолами і одержання продукції…………. 233

3.Механізація трудомістких робіт на пасіці……………………………………………. 237

4. Пасічницькі будівлі. Типи зимівників…………………………………………………

240

Література………………………………………………………………………………....

244

248

НАВЧАЛЬНЕ ВИДАННЯ

ІВАНОВА Віра Дмитрівна

ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКТІВ БДЖІЛЬНИЦТВА

КУРС ЛЕКЦІЙ

Підписано до друку ___ ___ ______. Формат 60 х 84 1/16 Папір офсетний. Ум.друк.арк. ____.

Зам. _____. Наклад _____ прим. Надруковано у видавничому відділі Миколаївського державного аграрного університету 54010, м. Миколаїв, вул. Паризької комуни, 9

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]