Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

453207

.pdf
Скачиваний:
116
Добавлен:
28.03.2016
Размер:
3.17 Mб
Скачать

ТЕМА 3. ЗАКОНИ, ЗАКОНОМІРНОСТІ ТА ПРИНЦИПИ МЕНЕДЖМЕНТУ

 

 

Продовження табл. 3.1

 

 

 

 

1

2

 

 

Закони розвитку

Закони синергії

Сума цілого не дорівнює арифметичній сумі кожного із його

 

 

складових елементів (компонентів).

 

 

 

Закон

 

Будь-яка реальна фізична (організована) система прагне

самозбереження

зберегти саму себе як цілісне утворення й більш економно

 

 

витрачати свій ресурс.

Закон

 

В організаційному цілому не може бути більшого порядку, ніж в

інформованості-

упорядкованій інформації.

впорядкованості

 

Закон

єдності

Процеси аналізу (тобто роз’єднання, диференціації тощо)

аналізу і синтезу

доповнюються синтезом (тобто протилежними процесами

 

 

об’єднання, інтеграції).

Закон заперечення заперечень пояснює внутрішню природу розвитку організаційних систем тим, що у кожний прийдешній момент часу будь-яке явище чи предмет відрізняються від самих себе у попередній момент часу (як казав Геракліт Ефеський: «Не можна увійти в ту саму воду двічі»), але в процесі розвитку явищ (предметів) зберігаються найбільш суттєві та найбільш значимі їх ознаки з минулих станів. Це теж можна пояснити відомими нам прикладами: діти сперечаються зі своїми батьками, проте з часом, дорослішаючи, вони стають схожими на них; боротьба з бюрократичними структурами управління в організаціях, зрештою, завершується формуванням нових бюрократичних структур. Використовуючи закон заперечення заперечень, менеджер повинен розуміти, що кожний наступний стан організаційної системи може бути досконалішим за попередній, але водночас не завжди враховуватиме вимоги майбутніх станів.

Третій аспект організаційного розвитку розглядається у законі переходу кількісних змін у якісні: в процесі розвитку організації чи її окремого члена відбуваються безперервні кількісні зміни, які поступово призводять до змін якісних. Так, некваліфіковані працівники виконуючи виробничі завдання і удосконалюючи свою майстерність стають досвідченими фахівцями, посилення контролю за якістю виконання роботи призводить до покращання якості продукції чи послуг, які пропонує організація; невиконання окремих завдань і неможливість досягнення цілей окремими підрозділами ставить під загрозу успішність діяльності всієї організації. Застосування даного закону дозволяє керівникам зрозуміти, як поступовий і еволюційний характер кількісних змін в організації в певний момент часу набуває незворотного революційного характеру якісних перетворень.

91

Бардась А.В., Бойченко М.В., Дудник А.В. Менеджмент

Окрім згаданих вище, до законів управління можна віднести наступні:

1.закон єдності і цілісності системи управління, згідно до якого система управління повинна містити у собі всі необхідні для реалізації єдиної мети елементи та реалізовувати усі функції, необхідні для ефективного розвитку систем і процесів. Недотримання вимог цього закону матиме результатом зростання витрат на утримання адміністративного апарату і неузгодженість дій структурних підрозділів в організації;

2.закон забезпечення необхідної кількості ступенів свободи означає,

що будь-яка система управління повинна поєднувати у собі наявність ресурсів та гнучкість у пристосуванні до змін середовища із стійкістю та жорсткістю виконання норм, стандартів та правил організації. При цьому кількість ступенів свободи керуючої системи повинна бути більшою за кількість ступенів свободи керованої системи. Керівник, який обмежений правилами і роль якого зводиться до виконання ритуальних обов’язків візування документів не має вибору і перестає бути керівником, оскільки керівництво завжди припускає наявність деякої міри свободи у оцінці ситуації та прийнятті рішень, причому свободи більшої за ту, яку мають рядові виконавці. Чим вищим є організаційний щабель, тим більшими стають повноваження і більшою відповідальність, але й можливості змінювати ситуацію та впливати на хід організаційних процесів теж стають більшими. Недотримання даного закону призводитиме до втрати керуючою системою важелів впливу на діяльність системи керованої та до дезінтеграції системи управління;

3.закон необхідного різноманіття говорить нам про необхідність забезпечення здатності суб’єктів управління враховувати специфічність об’єктів управлінської діяльності, їх різноманіття, спричинене відмінностями у технологіях, вимогах техніки безпеки праці, кваліфікаційній та професійній підготовці працівників, умовами роботи та вимогами ринку. Керівники повинні розуміти неспроможність типових інструкцій та методів враховувати специфіку кожного колективу працівників та кожного операційного процесу – дотримання законодавчих актів, стандартів, цінностей має створювати підґрунтя для формування принципів та вибору засобів практичного управління конкретною соціотехнічною системою (підприємством, організацією чи установою);

4.закон співвідносності суб’єкту і об’єкту управління (керуючої і керованої систем) стверджує, що між ними повинна існувати функціональна і структурна відповідність до можливостей, рівнів, напрямів, цілей та задач розвитку. Відповідно до закону, рівень

92

ТЕМА 3. ЗАКОНИ, ЗАКОНОМІРНОСТІ ТА ПРИНЦИПИ МЕНЕДЖМЕНТУ

компетентності співробітників і функціональна складність суб’єкту управління повинні перевищувати аналогічні характеристики об’єкту управління, а удосконалення керуючої системи повинно здійснюватися на випередження по відношенню до систем нижчого рівня ієрархії. Генеральний директор компанії повинен бути більш компетентним у питанням організації операційної діяльності та управління ніж керівник відділу цієї ж компанії, а також володіти більш високою здатністю до сприйняття нової інформації та втілення інновацій ніж його підлеглі. У протилежному випадку можна вважати, що керівником досягнуто «межі некомпетентності» і він чи вона перетворюються на «вузьке місце» для соціотехнічної системи (вузьке місце чи bottleneck - так називають явище, коли продуктивність або можливості цілої системи обмежені можливостями одного чи декількох елементів цієї системи).

За класифікацією авторів [28], закони управління поділяються на загальні та специфічні. Специфічні залежать від природи і характеристик систем, що нами розглядаються, та можуть істотно різнитися між собою. Щодо загальних законів управління, то до них належать закон спеціалізації управління, закон інтеграції управління, закон заощадження часу.

Закон спеціалізації управління: ускладнення технологічних процесів, поява нових засобів праці, нових методів організації виробництва та інформаційних систем вимагає від професійних керівників наявності вузькоспеціалізованих знань та навичок у різних областях, що призводить до формування всередині організацій груп керівників з відповідними профільними знаннями (технічних та фінансових директорів, керівників PR-підрозділів, системних адміністраторів тощо).

Закон інтеграції управління: інтеграційні процеси всередині організації або в межах систем управління відбуваються доти, доки вони сприяють високим темпам інновацій, мобільності, зменшенню вартості ресурсів та отриманню «ефекту масштабу» (коли при збільшенні розмірів організації і кількості виготовленої продукції витрати на одиницю продукції зменшуються). Інтеграція відбувається шляхом укладання формальних та неформальних домовленостей між суб’єктами господарювання, об’єднання зусиль у сферах спільних інтересів, сприяння налагодженню контактів у комунікаційній та управлінській царині діяльності організацій.

Закон заощадження часу: ефективність управління і результативність організації залежать від швидкості реакції менеджера на зміну ринкової ситуації та мобілізації ресурсів організації для задоволення конкуруючих потреб. Вирішення питань в коротші терміни

93

Бардась А.В., Бойченко М.В., Дудник А.В. Менеджмент

часу, порівняно з організаціями-конкурентами, дозволяє посилити власні позиції на ринку та використати «ефект новизни», ставши лідером (провідником) у впровадженні змін, вигідних вашій фірмі. Зворотним прикладом дії закону заощадження часу є Перший закон Паркінсона, згідно з яким «робота займає весь час, що відводиться для її виконання», тобто більшість справ виконуються керівниками в останній момент саме тому, що їм відомі терміни завершення роботи, і до їх наближення завдання не розглядаються як першочергові.

Окрім законів, в менеджменті виділяють закономірності управління. Закономірності управління безпосередньо пов’язані із законами менеджменту, оскільки закономірністю ми називаємо послідовний прояв дії закону у реальному житті або найбільш важливі і повторювані у часі тенденції, що відображають стійкі зв’язки між елементами систем управління. Переважно дослідниками менеджменту виділяються наступні його закономірності [34]:

1.Обумовленість теорії та практики менеджменту трансформацією форм і методів організації економічних відносин

зміна ролі людини у виробничих відносинах призводить до зміни управлінських підходів та ставлення до оцінки людської праці.

2.Відповідність змісту управління формам власності на майно організації – інтереси власника є визначальними для менеджерів, оскільки саме ці інтереси представляють професійні керівники в організаціях. Наявність формально декларованих та реальних прихованих інтересів власників завжди призводитиме до реалізації і захисту менеджерами саме реальних та прихованих за рахунок формально заявлених. Власність визначає критерії оцінки ефективності управлінських дій – кількісні або якісні, економічні чи соціальні, а також пріоритети діяльності управлінської системи.

3.Оптимізація рівнів управління – пошук розумного балансу між спеціалізацією праці та необхідністю створення управлінської ієрархії (створення нових рівнів управління), що призводитиме до уповільнення процесу прийняття рішень та втрати системою гнучкості,

йнеобхідністю зменшення ланок управління, що потенційно може призвести до збільшення кількості об’єктів управління, що контролюються одним суб’єктом управління, та до зменшення ролі керуючої системи у діяльності системи керованої.

4.Оптимального використання в процесах управління функції контролю – ефективність реалізації даної функції залежить від визначеності мети, стандартів виконання робіт та правильної організації процесу контролювання: контроль не може бути постійним, оскільки витрати на виконання цієї управлінської функції перевищать

доходи від основної діяльності, але контроль не може бути

94

ТЕМА 3. ЗАКОНИ, ЗАКОНОМІРНОСТІ ТА ПРИНЦИПИ МЕНЕДЖМЕНТУ

безсистемним, бо в такому разі його результати не можуть чинити корегуючий вплив на діяльність об’єкту управління.

5. Концентрації та динамічної зміни функцій управління

концентрація управлінської діяльності відбувається за допомогою основних функцій менеджменту, які передбачають планування, організацію, керівництво і контроль за діяльністю суб’єктів і об’єктів управління. Відмінності за формою, змістом і умовами діяльності призводить до виникнення спеціальних функцій менеджменту в результаті динамічної зміни функцій основних (загальних).

Питання, пов’язані з законами і закономірностями менеджменту не можуть бути нами повністю розглянуті в межах даного параграфу; до того ж навіть наведені тут закони і закономірності можуть викликати запитання щодо інтерпретації різних поглядів на те, які саме причиннонаслідкові зв’язки є найбільш визначальними і повинні в першу чергу прийматися до уваги менеджерами. Відповіддю на дану дилему має стати правило, відоме як бритва Оккама: якщо існують декілька описань одного й того ж самого явища, то обирай те описання, котре є простішим саме воно буде вірним.

Сутність, природа та роль принципів менеджменту в досягненні мети організації. Класифікація принципів менеджменту. Взаємозв’язок між принципами менеджменту.

Якщо закономірності і закони менеджменту є проявом внутрішніх зв’язків між елементами систем управління, тенденціями їх зміни та розвитку, то роль правил поведінки керівників виконують принципи менеджменту, які будуть розглянуті нижче.

Принципи менеджменту – керівні настанови (правила), що регламентують реальну управлінську практику у будь-якій організації та формують вимоги до системи управління, визначаючи її функції, методи та організаційну структуру.

Перші принципи менеджменту були сформульовані Анрі Файолем і розглядалися нами у другому розділі нашого посібника. Класифікація принципів управління базується на врахуванні ними різних аспектів взаємин між елементами системи управління, таким чином, всю сукупність принципів менеджменту можна поділити на три основні групи:

І. Структурно-функціональні принципи, до яких відносять:

принцип науковості управління – вимагає побудови системи управління на науковій основі;

принцип єдності теорії та практики управління;

95

Бардась А.В., Бойченко М.В., Дудник А.В. Менеджмент

принцип законності системи менеджменту – управління організацією повинно відбуватися відповідно до вимог законодавства держави;

принцип уніфікації елементів системи менеджменту – мінімізація витрат на управління вимагає стандартизації технології, структур управління і управлінських процедур в організації;

принцип спеціалізації та універсалізації процесів виробництва – спеціалізація виробничих завдань та компетенцій є необхідною умовою розвитку організації, яка повинна відбуватися паралельно з уніфікацією технологій та видів робіт, що дозволить організації зменшувати витрати виробничих ресурсів та випускати більш стандартизовану продукцію;

принцип органічної цілісності об’єкту і суб’єкту управління – система управління має бути комплексною і підтримувати постійні зворотні зв’язки між керуючою і керованою системою, а також здійснювати обмін ресурсами, продуктами та інформацією з

зовнішнім середовищем.

ІІ. Загальні принципи управління:

оптимальне поєднання централізації та децентралізації управління має забезпечити розумний розподіл повноважень між керівниками різних ланок управління у такий спосіб, аби збільшити швидкість прийняття рішень за умови збереження цілісності організаційної системи;

ієрархічність організаційної структури та зворотного зв’язку – цей принцип є модифікованим трактуванням файолевського «скалярного ланцюга» – всі ланки системи управління повинні перебувати у постійному зв’язку, мати визначені і розподілені завдання, встановлену систему взаємин, забезпечуючи адаптацію організаційної структури, методів та функцій менеджменту до змін внутрішнього та зовнішнього середовища організації;

плановість та системність – управлінський вплив на об’єкт управління має бути свідомим та цілеспрямованим, орієнтованим на досягнення визначеної мети (набору цілей) організації;

наявність ступенів свободи у підрозділів організації та її окремих працівників – надання в межах правил організації працівникам можливості самостійних дій у виборі способів досягнення організаційних та особистих цілей;

поєднання прав та обов’язків працівника із відповідальністю – усвідомлення кожним членом організації міри своєї відповідальності за доручену справу та за досягнення результату;

96

ТЕМА 3. ЗАКОНИ, ЗАКОНОМІРНОСТІ ТА ПРИНЦИПИ МЕНЕДЖМЕНТУ

мотивування та стимулювання співробітників – створення таких умов для працівників, які сприяють задоволенню їхніх потреб в процесі виконання професійних обов’язків;

демократизація управління – залучення до управління організацією фахівців з числа співробітників, надання можливості

вільного обміну думками та критики дій керівництва для зменшення ціни помилок.

ІІІ. Принципи корпоративного управління [48]:

1)безперервний інноваційний процес – організація повинна змінюватися разом із зовнішнім середовищем, адаптуючись до нових умов;

2)оцінка матеріального потенціалу компанії – керівництво повинно тверезо дивитися на можливості компанії, оцінювати потребу в виробничих ресурсах, визначати джерела їх постачання та бути готовим розподіляти матеріальні ресурси для задоволення конкуруючих потреб;

3)оцінка нематеріального потенціалу компанії – персонал компанії, репутація, якість продукції та торгова марка можуть мати інколи більшу вартість ніж виробничі приміщення, обладнання та готова продукція;

4)розробка стратегічного бачення компанії, її напрямів розвитку – саме керівництво має визначити майбутнє становище організації, визначити основні конкурентні переваги, за рахунок яких буде досягнуто це становище, оцінити відхилення між бажаним та існуючим станом справ у організації, формулювання цілей, спрямованих на усунення виявлених невідповідностей між теперішнім та майбутнім станом організації;

5)присвоєння кожному елементу системи значимої функції – постійний аналіз діяльності організації дозволяє керівництву визначати значення кожного елементу організаційної системи у кожний момент часу: елементи, які не виконують значимих функцій мають бути ліквідовані, а замість них можуть створюватися нові, відповідно до існуючих потреб;

6)визначення та забезпечення рівноваги між потребою компанії в ефективності та інтересами працівників як особистостей – керівництво організації повинно поєднувати інтереси виробництва з інтересами працівників: усвідомлення працівниками зв’язку між їх розвитком та розвитком компанії сприяє зростанню її конкурентоспроможності;

7)забезпечення рівноваги між «робити і бути», між ефективністю та кінцевим результатом – один з основних принципів управління та найскладніших: керівництво повинно враховувати економічні обмеження та значимість успішної реалізації мети: посередні цілі та цілі

97

Бардась А.В., Бойченко М.В., Дудник А.В. Менеджмент

нереальні однаковою мірою деструктивно впливають на членів організації.

Особливе місце займають принципи управління адміністративної школи, які розглядалися у розділі 2. Ці класичні принципи знаходять своє відображення у структурно-функціональних, загальних та корпоративних принципах управління, формуючи основу системи регламентуючих настанов, якими керуються керівники у своїй повсякденній діяльності.

3.2. Функції менеджменту

Про що пишемо: Поняття функцій менеджменту. Функції менеджменту як види управлінської діяльності. Особливості формування функцій менеджменту. Класифікація і характеристика функцій менеджменту. Методологічні і спеціальні функції менеджменту. Динамічний взаємозв’язок спеціальних і загальних функцій. Механізм реалізації спеціальних функцій менеджменту на засадах використання загальних.

Функції менеджменту – це види діяльності керівників, необхідні для управління організацією. В широкому розумінні менеджмент являє собою сукупність функцій, які описують дії керівників по відношенню до підлеглих їм працівників. Дослідники виділяють методологічні, загальні та спеціальні функції менеджменту.

Методологічні функції менеджменту відображають сутність менеджменту як науки і полягають у формуванні методології науки управління, виявленні причинно-наслідкових зв’язків між елементами організаційної системи та факторами середовища діяльності фірми, розробці інструментарію управлінських дій та створенні нових знань про управління організаціями. До числа методологічних функцій менеджменту належать наступні:

Описова функція – це створення чи доповнення системи категорій і понять, які дозволяють систематизувати та контролювати процеси, пов’язані з організуванням і керівництвом. Прикладами таких понять можуть виступати цілі, завдання, організаційні ролі, організаційні структури, стилі керівництва, рішення, функції менеджменту, неформальні (формальні) групи, організаційний клімат тощо.

Аналітична функція – полягає у встановленні причиннонаслідкових зв’язків в процесах організування та управління, що дозволяє краще зрозуміти сутність такого роду процесів в організаціях. Розуміння причинно-наслідкових зв’язків допомагає при аналізуванні теперішнього стану організації та у прогнозуванні необхідних змін. Прикладами дій керівників при реалізації аналітичної функції менеджменту є пошук відповіді на наступні запитання:

-у якому напрямку і з якою метою повинна змінюватися організаційна структура фірми?

98

ТЕМА 3. ЗАКОНИ, ЗАКОНОМІРНОСТІ ТА ПРИНЦИПИ МЕНЕДЖМЕНТУ

-які існують передумови для децентралізації системи прийняття рішень у організації?

-які структурні чинники сприяють впровадженню контролінгу на підприємстві?

-які чинники впливають на ступінь організаційної формалізації?

Аксіологічна функція – розробка, описання і систематизація критеріїв оцінки ефективності управлінських дій. Сформульовані у менеджменті критерії є основою для розробки більш детальних критеріїв оцінки в спеціалізованих дисциплінах. У менеджменті визначаються такі загальні критерії оцінки як «ефективність», «корисність», «економічність», «простота» і «функціональність», «точність» тощо. Перелічені вище критерії ефективності управлінських дій не розглядаються з точки зору їх моральних оцінок, значною мірою підґрунтям для них служить праксеологія (від грец. πράξις — дія та грец. Λογία — мова, вчення) – галузь досліджень про ефективність людської діяльності.

Нормативна функція – розробка і систематизація рекомендацій, інструкцій, настанов, розпоряджень і правил, які сприяють поліпшенню якості виконання робіт у організаціях. Нормативна функція зводиться до пошуку відповідей на наступні запитання:

-що необхідно робити, аби система цілей фірми була чіткою та послідовною?

-яких правил треба дотримуватися при дорученні задач?

-якими є правила ефективного управління людьми?

-як формалізувати процедури, що виконуються на підприємстві?

-якими є принципи делегування повноважень?

-як правильно мотивувати працівників?

-якими є ознаки правильної будови організаційної структури фірми?

Варто пам’ятати, що нормативна функція менеджменту може

визначати категорії та поняття у загальному вигляді, іншими словами, нормативна функція має справу з рекомендаціями та директивами, які спрямовані на забезпечення ефективного виконання організаційних завдань. Це означає, що рекомендації нормативної функції менеджменту можуть бути фаховими та залежати від осіб, яких це стосується, або від ситуаційних факторів. Частина розпоряджень у менеджменті мають антиномічний (тобто суперечливий) характер, отже вибір напряму дій залежить від конкретної управлінської ситуації (наприклад, централізувати чи децентралізувати систему прийняття рішень в організації? концентрувати чи диверсифікувати сферу діяльності фірми? збільшувати чи зменшувати ступінь формалізації організаційних процедур?).

99

Бардась А.В., Бойченко М.В., Дудник А.В. Менеджмент

Методична функція – полягає у розробці методів, які дозволяють ідентифікувати, аналізувати та удосконалювати управлінські процеси, проектувати та втілювати нові рішення. На відміну від нормативної функції, у якій ефективні управлінські дії визначаються у загальних рисах, методи і підходи адміністрування і управління, що описуються методичною функцією, є більш конкретними та специфічними, наближеними до сутності виконуваних робіт. Як приклад, тут можна згадати такі методичні концепції як «управління за цілями», «контроль за принципом виключення», «керівництво шляхом делегування повноважень» та інші конкретизовані підходи до управління організаціями, пов’язані з діагностуванням стану організації на основі аналізу компетенцій, структуруванням виробничих завдань, побудовою соціограмі, оцінкою організаційного клімату тощо.

На основі реалізації методологічних функцій менеджменту відбувається накопичення знань про об’єкти і суб’єкти управлінського процесу, про специфіку функціонування управлінських систем, виявляються закономірності створення і розвитку систем управління, формулюються принципи менеджменту.

Менеджмент не може розглядатися нами як автономна діяльність, спрямована сама на себе. Управляють (керують) завжди чимось. Цим «чимсь» є реальний сектор економіки та пов’язані з ним спеціальні (реальні, притаманні цьому секторові) функції [90]. Реальним сектором економіки називають сукупність галузей, що створюють матеріальні і нематеріальні товари і послуги, за виключенням фінансового сектору (фінансово-кредитних операцій і біржової торгівлі). По відношенню до цілей організації спеціальні функції часто мають різне значення: частина з них є вирішальними для досягнення результативності, а інші виконують допоміжну роль у цьому. Характер спеціальних функцій кожної організації визначається предметом її діяльності (це те, чим займається організація – наукова діяльність, виробництво товарів чи надання телекомунікаційних послуг) та розміром. Спеціальні функції можуть мати різний ступінь конкретизації та формують структуру реальної діяльності організації. Структура діяльності організації, в першу чергу, складається з таких робіт як адміністрування, логістика і постачання, виробництво продукції, надання послуг, управління активами фірми, дослідження і розробка нових видів продукції, маркетинг і продаж товарів, фінанси і бухгалтерський облік, управління персоналом, управління ризиками, енергетичний менеджмент тощо

[97].

В межах кожної із наведених вище функцій виділяють функції більш конкретні і деталізовані; при цьому для уникнення плутанини такі конкретні функції на різних рівнях управління можуть отримувати

100

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]