Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы Фармакогнозия 1-50 билетов.docx
Скачиваний:
593
Добавлен:
22.07.2018
Размер:
6.25 Mб
Скачать

3. Біциклічні монотерпеноїди. Основні представники. Лр та лрс, які містять біциклічні монотерпеноїди. Застосування в медицині.

Біциклічні монотерпени мають два конденсовані неароматичні кільця. В залежності від структури вуглеводня їх поділяють на типи: туйану, карану,

пінану, камфану, фенхану та ін.

         С п о л у к и т и п у т у й а н у:

  Похідні туйану зустрічаються у рослинах родів туя, пижмо, яловець.

С п о л у к и т и п у к а р а н у:

         Для похідних карану характерні основний циклогексановий і тричленний бічний цикл, який утворюється з ізопропіленової групи ментану. Існують дві ізомерні форми Δ3-карен і Δ4-карен. Сполуки містяться в сировині берези.

 п о л у к и т и п у п і н а н у:

         Біциклічні монотерпеноїди типу пінану виявлені в плодах ялівцю, квітках пижма, глиці сосни.

С п о л у к и т и п у к а м ф а н у:

         Монотерпеноїди типу камфану знайдені в кореневищах з коренями валеріани, деревині камфорного лавру, глиці і олії ялиці.

Туйон – виявляють протизапальну, антимікробну та в’яжучу дію, зменшують потовиділення, збуджують виділення шлункового соку.

Пінан – сечогінна, відхаркуюча, дизенфекційна дії. збудження апетиту, поліпшення травлення, при хворобах печінки і кишечника, при бронхіальній астмі, ревматизмі, як глистогінний засіб і засіб, що підвищує кислотність шлункового соку, при запорах.

Білет № 40

 

1. Методи виявлення та вивчення нових лр. Роль наукових досліджень, вчених і навчальних закладів.

В дослідженнях, по виявленню цінних для медицини рослин, використовуються три основні методи, суть яких полягає в наступному.

       Перший метод — вивчення і використовування досвіду народної медицини. Загальновідомо, що майже всі рослини сучасної наукової медицини свого часу запозичали з народної медицини. Прояв належної уваги до відомостей народної медицини може істотним чином вплинути на ефективність пошуків перспективних для наукової медицини рослин.

Початковими етапами вивчення народної медицини є:

а)  проведення спеціальних або використовування попутних (етнографічних і ін.) експедицій для збору відомостей шляхом опиту населення, знайомства із знавцями місцевих рослин, придбання зразків і т. п.;

б)    Організація кореспондентської мережі.

Другий метод — масове хімічне дослідження рослин на зміст  певних груп  речовин.   Передбачається  масовий  польовий (рекокносцировочный) фитохимический аналіз на основні біологічно активні речовини всіх без вибору (або з частковим вибором) видів рослин певної місцевості або району. При цьому передбачається, що серед таких послідовно перебраних, проаналізованих, як би «просіяних через аналітичне сито» рослин знайдуться деякі перспективні, містять алкалоїди, серцеві глікозиди, сапонины, ефірні масла і інші фармакологічно активні речовини. ругий метод — масове хімічне дослідження рослин на зміст  певних груп  речовин.   Передбачається  масовий  польовий (рекокносцировочный) фитохимический аналіз на основні біологічно активні речовини всіх без вибору (або з частковим вибором) видів рослин певної місцевості або району. При цьому передбачається, що серед таких послідовно перебраних, проаналізованих, як би «просіяних через аналітичне сито» рослин знайдуться деякі перспективні, містять алкалоїди, серцеві глікозиди, сапонины, ефірні масла і інші фармакологічно активні речовини.

Третій метод — пошуки нових лікарських засобів за принципом філогенетичної спорідненості.

Соседние файлы в предмете Фармакогнозия