Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы Фармакогнозия 1-50 билетов.docx
Скачиваний:
594
Добавлен:
22.07.2018
Размер:
6.25 Mб
Скачать

3. Лр та лрс, що містять стероїдні сапоніни. Шляхи використання.

Стероїдні сапоніни належать до групи природних глікозидів, яким притаманна значна гемолітична активність. Стероїдні сапоніни знайдено в рослинах різних родин, але головним чином у рослинах родин діоскорейнихбобовихжовтецевих і лілійних. При вивченні біологічної дії стероїдних сапонінів виявлено значну їх фунгіцидну, протипухлинну, цитостатичну активність. Вони знижують артеріальний тиск, нормалізують серцевий ритм, уповільнюють і поглиблюють дихання. Препарат поліспонін, який виготовляють з рослини діоскореї, має холестеринемічну дію і вживається для лікування атеросклерозу. Стероїдні сапоніни використовують як вихідну сировину для синтезу стероїдних гормонів.

4. Визначити лр і лрс. Назвати українською та латинською мовами. Поширення, сировинна база, хімічний склад, переробка сировини, лікарські форми і препарати (Гербарій № 16).

5. Визначити лр і лрс. Назвати українською та латинською мовами. Поширення, сировинна база, хімічний склад, переробка сировини, лікарські форми і препарати (Подрібнена сировина № 16).

Білет № 15

  1. Мікроскопічний аналіз ЛРС. Суть методу. Техніка виконання

Для встановлення тотожності сировини в різаному, подрібненомуі порошкованому стані, а також у брикетах та гранулах основнимметодом аналізу є, безперечно, мікроскопічний метод, алезастосовують також мікрохімічні та гістохімічні реакції.

Мікроскопічний аналіз грунтується на знанні анатомічної будовирослин і полягає в тому, щоб в загальній картині анатомічної будови різних органів і тканин сировини знайти характернідіагностичні ознаки.

Техніка мікроскопічного аналузу в значній мірі визначається морфологією лікарської рослинної сировини. Для приготування мікропрепаратів лікарську сировину спочатку розм’якшують різними способами: кип’ятять у воді або витримують у суміші вода-гліцерин-спирт. Листки та квітки потрібно просвітлити. Для цього сировину кип’ятять у 3-5% розчині калію або натрію гідроксиду чи у розчині хлоралгідрату. З підготовленого матеріалу готують поверхневі (тонкі листки, квітки) мікропрепарати, а також повздовжні чи поперечні зрізи (кори, підземні органи, насіння, шкірясті листки тощо). Іноді препарати забарвлюють спеціальними реактивами, які наведені в АНД (для того, щоб краще роздивитись основні діагностичні ознаки).

  1. Глюкозинолати (тіоглікозиди) та ціаногенні глікозиди. ЛР, ЛРС, фітопрепарати, застосування в медицині.

Глюкозинолаты— один из классов фитонутриентов, в наибольших количествах накапливаются в крестоцветных овощах (капуста, редис, хрен) и имеют свои характерные особенности.

Ціаногенні глікозидимають в складі синильну кислоту, надають заспокійливу і знеболюючу дію, містяться в кісточках рослин підродини сливових;

Всего известно около 130 глюкозинолатов. Эти вещества содержатся в растениях, принадлежавших к семейству листовых овощей, резедовых и лилейных. містяться в кісточках рослин підродини сливових;

Препарати Ціаногенних : лінамарін, Амигдалин(лікування раку), дхурін(профілактика малярії).

Глюкозинолати: ЭксПресс Исеншлс(Профилактика гормонозависимых новообразований, защита и восстановление организма после интоксикации, злоупотребление алкоголем, работа на вредных производствах, аллергии, несбалансированная диета, запоры)

  1. Визначення поняття «кардіостероїди» («серцеві глікозиди»). Хімічна будова. Класифікація. Фізичні та хімічні властивості.

Серцеві глікозиди – група лікарських засобів рослинного походження, що мають вплив на серцево-судинну систему.

Хімічна будова

Серцеві глікозиди, як і будь-які глікозиди, складаються із двох частин –вуглеводної(глікону) тааглікону стероїдноїбудови, глікозилювання(приєднання глікону до аглікону) відбувається погідроксилуу третьому положенні аглікону. Глікон може містити від однієї до трьохмоносахариднихланок. В залежності від будови глікона серцеві глікозиди поділяють на первинні та вторинні, які утворюються приферментативномувідщепленні деяких залишків вуглеводів від первинних. Аглікони серцевих глікоздиів скелетуциклопентанпергідрофенантрену, кільця A/B і C/D знаходяться у цис-положенні, В/С – у транс. У 17-му положенні до стероїдної системи приєднане ненасиченелактонне кільце, в залежності від його будови серцеві глікозиди поділяють на дві групи:

Карденоліни – строфантин із різних видів строфанта (Strophantus), дигітоксин і дигоксин ізнапрестянки пурпурової(Digitalis purpurea),уабаїнізStrophanthus gratusтаAcokanthera ouabaio, останній широко використовується унейрофізіологічнихдослідженнях.

Буфадієноліди–сціларен Аіз морської цибуліScilla maritima, що використовується для лікування серцевих і ниркових захворювань.

Фіз-хім власт

Безбарвні або білі кристалічні речовини, без запаху, гіркі на смак, оптично активні, мають температуру плавлення(100-270 °C), флюоресціюють в ультрафіолетовому освітленні. Мало розчинні у воді, добре розчинні у водних розчинах метилового та етилового спиртів. Схильні до гідролізу. Фуранозиди гідролізують швидше ніж піранозиди.

  1. Визначити ЛР і ЛРС. Назвати українською та латинською мовами. Поширення, сировинна база, хімічний склад, переробка сировини, лікарські форми і препарати (Гербарій № 17).

Соседние файлы в предмете Фармакогнозия