Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы Фармакогнозия 1-50 билетов.docx
Скачиваний:
594
Добавлен:
22.07.2018
Размер:
6.25 Mб
Скачать

3. Стандартизація лрс, що містять кардіостероїди. Методи дослідження. Мікроскопічний аналіз. Зв’язок між хімічною будовою і фармакологічною дією.

Стандартизація

Проводиться різними методами: фотоколометричним, спектрофотометричним, флюориметричним, газорідинною хроматографією і біологічною стандартизацією.АНД на лікарську рослинну сировину, що містить серцеві глікозиди, вимагає обов'язкової стандартизації сировини біологічними методами, що проводиться на жабах, кішках, голубах. Активність оцінюють у порівнянні зі стандартним кристалічним препаратом і виражають в одиницях дії (жаб'ячих, котяч і голубиних).Частіше інших використовується стандартизація на жабах. За одиницю (1 ЖОД) прийнята найменша кількість випробуваної речовини, здатна викликати систолічну зупинку серця у тварин протягом 1 год. Для біологічної стандартизації використовують жаб масою 25-40 г, переважно самців.Стандарти виготовляють і випускають спеціалізовані науково-дослідні організації. У НТД на лікарську рослинну сировину, що містить серцеві глікозиди, обов'язково указується валер.Валер сировини- це кількість одиниць дії в1 гсировини. Наприклад, при досліді на жабах у1 глистів наперстянки пурпурової повинно міститися не менш 50-66 ЖОД, у траві конвалії травневої - 120 ЖОД, а в квітках конвалії - 200 ЖОД. При випробуванні кардіотонічних засобів на кішках або голубах активність виражають у котячих і голубиних одиницях дії: КОД і ГОД відповідно. Глікозиди діють на серце в 5-6 разів сильніше, ніж їхні аглікони.

Серцеві глікозиди, як і будь-якіглікозиди, складаються із двох частин –вуглеводної(глікону) таагліконустероїдноїбудови,глікозилювання(приєднання глікону до аглікону) відбувається погідроксилуу третьому положенні аглікону. Глікон може містити від однієї до трьохмоносахариднихланок. В залежності від будови глікона серцеві глікозиди поділяють на первинні та вторинні, які утворюються приферментативномувідщепленні деяких залишків вуглеводів від первинних.Аглікони серцевих глікоздиів скелетуциклопентанпергідрофенантрену, кільця A/B і C/D знаходяться у цис-положенні, В/С – у транс. У 17-му положенні до стероїдної системи приєднане ненасиченелактонне кільце, в залежності від його будови серцеві глікозиди поділяють на дві групи:

Карденоліни–строфантиніз різних видівстрофанта(Strophantus),дигітоксинідигоксинізнапрестянки пурпурової(Digitalis purpurea),уабаїнізStrophanthus gratusтаAcokanthera ouabaio, останній широко використовується унейрофізіологічнихдослідженнях.

Буфадієноліди–сціларен Аіз морської цибуліScilla maritima, що використовується для лікування серцевих і ниркових захворювань.

Серцеві глікозиди застосовують для лікування гострої та хронічної недостатності серця й кровообігу, при застійних явищах, хронічних захворюваннях міокарда, перевтомі серця, гострих інтоксикаціях, кардіосклерозі, миготливій аритмії, набряках і водянках, для регуляції кровообігу під час порушень серцевоі компенсації.

  1. Визначити ЛР і ЛРС. Назвати українською та латинською мовами. Поширення, сировинна база, хімічний склад, переробка сировини, лікарські форми і препарати (Гербарій № 18).

Соседние файлы в предмете Фармакогнозия