Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Admin_pravo09_Mikolenko.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
617.98 Кб
Скачать

81

Міністерство освіти та науки України

Одеський національний університет ім. І.І. Мечникова

Економіко-правовий факультет

Програма курсу та методичні рекомендації з вивчення навчальної дисципліни

«Адміністративне право України»

(Загальна і Особлива частини)

Одеса - 2009

Укладачі:

Миколенко О.І. – к.ю.н., доцент кафедри адміністративного і

господарського права

Білик П.П. – к.ю.н., доцент кафедри адміністративного і

господарського права

Стукаленко О.В. – ст. викладач кафедри адміністративного і

господарського права

Рецензенти:

Васильєв А.С. – доктор юридичних наук, професор, дійсний член Академії

правових наук України

Степанова Т.В. – к.ю.н., доцент кафедри адміністративного і

господарського права

Затверджено на засіданні кафедри адміністративного і господарського права 28 серпня 2009 р. (протокол № 1)

Рекомендовано до друку Вченою Радою ЕПФ 19 вересня 2008 р. (протокол № 1)

З М І С Т

Вступ ...................................................................................................................

Тематичний план курсу.....................................................................................

Програма курсу..................................................................................................

Загальні методичні рекомендації та перелік літератури...............................

Плани семінарських занять і методичні рекомендації до них.....................

Задачі до тем курсу..........................................................................................

Питання для самоконтролю.............................................................................

Питання до заліку.............................................................................................

Питання до екзамену......................................................................................

ВСТУП

Згідно з навчальним планом „Адміністративне право є однією з перших навчальних дисциплін, яку вивчають студенти-юристи в рамках циклу фундаментальних і професійно-орієнтованих юридичних дисциплін. Адміністративне право є однією з провідних дисциплін та фундаментальних галузей публічного права. Навчальний курс з адміністративного права, базою якого є теоретичні положення адміністративно-правової науки і практика публічної управлінської діяльності, має своїм призначенням надання майбутнім юристам комплексу знань, умінь і навичок, які необхідні для виконання ними своїх обов’язків на професійному рівні.

Найважливішим завданням курсу є надання студентам глибоких знань щодо основних категорій адміністративного права, сутності виконавчої влади, публічного управління; механізмів адміністративно - правового забезпечення прав і свобод людини; управління галузями функціями держави; забезпечення законності в управлінській діяльності.

Навчання сприятиме вільному орієнтуванню у чинному адміністративному законодавстві, системі та компетенції органів виконавчої влади і місцевого самоврядування, принципах, методах і формах управління, а також неухильному дотриманню вимог законності у практичній діяльності.

Адміністративно-правове законодавство порівняно з законодавством інших галузей права є найбільш мобільним та нестабільним. Це вимагає від студентів підвищеної уваги до тих нововведень, що відбуваються у змісті та структурі механізму адміністративно-правового регулювання, чинному законодавстві, а також поглиблення їх творчої активності та самостійності при засвоєнні основних адміністративно-правових інститутів.

Адміністративне право як навчальна дисципліна, складається з двох частин – загальної та особливої.

Загальна частина адміністративного права поєднує нормативний матеріал і теоретичні положення, що:

  • розкривають поняття публічного управління (державного управління та управління в органах місцевого самоврядування), його риси і принципи, його співвідношення з виконавчою владаю; поняття адміністративного права; зміст адміністративно-правових норм та відносин;

  • визначають адміністративно-правовий статус суб’єктів адміністративного права (зважаючи на пріоритетність прав і свобод людини й громадянина у адміністративно-правових відносинах); сутність методів і форм управління; склад адміністративного правопорушення і відповідальність за його вчинення; зміст адміністративного процесу.

Особлива частина поєднує нормативний матеріал і теоретичні положення, що розкривають сутність і зміст регулюючого впливу на правові основи виконавчо-розпорядчої діяльності держави в адміністративно-політичний сфері, у сфері економіки і соціально-культурного будівництва.

Зміст Загальної й Особливої частин адміністративного права взаємозалежні і становлять єдине ціле.

Викладання адміністративного права здійснюється у формі читання лекцій, проведення семінарських занять, самостійної та індивідуальної роботи студентів. Семінарські заняття - це найважливіші засоби контролю за якістю засвоєння студентами навчального матеріалу.

Навчальний матеріал розбитий на тематичні та змістовні модулі. Вивчення модулів сприяє формуванню:

Навиків:

- аналізувати суспільні відносини та прогнозувати їх зміни;

- вирішувати конкретні життєві ситуації на базі теоретичних знань;

Вмінь:

Навчання сприяє вільному орієнтуванню у чинному адміністративному законодавстві, системі та компетенції органів виконавчої влади і місцевого самоврядування, принципах, методах і формах управління, а також неухильному додержанню вимог законності у практичній діяльності

Знань:

- щодо основних категорій адміністративного права;

- сутності виконавчої влади, публічного управління;

- механізмів адміністративно-правового забезпечення прав і свобод людини;

- управління галузями і функціями держави;

- забезпечення законності в управлінській діяльності.

Вид контролю: опитування, тестування, проведення контрольних робіт, написання курсових робіт, проведення заліку та іспиту.

Критерії оцінювання:

Відмінно” - студент виконав усі завдання повністю і без помилок. Студент застосував правила, методи і принципи, закони у конкретних ситуаціях; аналізував і оцінював факти, події та вірно інтерпретував вихідні дані кожного завдання; творчо та комплексно застосував знання з різних розділів даної учбової дисципліни для вирішення конкретного завдання; послідовно виклав матеріал на папері.

Добре” - студент в повній мірі володіє знаннями, але не в змозі комплексно та творчо застосувати їх для вирішення завдання; бракує вміння застосовувати правила, методи, принципи, закони у конкретних ситуаціях; не в достатній мірі студент зумів проаналізувати і розкрити сутність запропонованих для перевірки знань питань. Матеріал був викладений на папері логічно та послідовно.

Задовільно” - завдання були виконані студентом не в повній мірі чи з деякими помилками. Студент не володіє знаннями повністю та у незначній мірі застосовує їх для вирішення конкретного завдання, бракує вміння вірно аналізувати причини і умови виникнення, зміни, припинення адміністративних правовідносин. Студент не виявив творчого та комплексного підходу до вирішення конкретних завдань.

“Незадовільно” - студент виконав завдання не повністю або невірно. Не зміг застосувати знання для вирішення завдань чи не володіє знаннями в повній мірі. Студент не проаналізував та не розкрив змісту запропонованого завдання. Був відсутній комплексний та творчий підхід до вирішення конкретних проблем. Матеріал було викладено на папері непослідовно та нелогічно.

МОДУЛЬНИЙ СКЛАД ДИСЦИПЛІНИ

Тематичний план модуля №1.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]