Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Admin_pravo09_Mikolenko.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
617.98 Кб
Скачать

Поняття, функції, принципи державного управління та методи і форми реалізації державної виконавчої влади

Управління. Технічне управління. Біологічне управління. Соціальне управління та його ознаки.

Державне управління як різновид соціального управління та його ознаки. Різниця між державним та суспільним управлінням. Співвідношення державного управління і місцевого самоуправління. Співвідношення державного управління з виконавчою владою. Ознаки виконавчої влади. Функції державного управління. Принципи державного управління та їх правовий зміст.

Роль державного управління в умовах проведення адміністративної реформи.

Поняття форми реалізації державної виконавчої влади та її види. Правові форми. Правотворча та правозастосовча форма. Правові акти

виконавчої влади та їх класифікація. Внутрішні та зовнішні форми. Мовні та конклюдентні форми. Адміністративний договір: поняття, зміст та ознаки.

Неправові форми. Організаційні форми, які не породжують юридичних наслідків. Матеріально-технічні форми.

Поняття та класифікація методів реалізації державної виконавчої влади. Методи прямої дії і методи непрямої дії. Адміністративні і економічні методи. Методи нагляду та контролю.

Переконання, заохочення і примус як методи реалізації державної виконавчої влади. Адміністративний примус: поняття і зміст. Заходи адміністративного попередження. Адміністративно запобіжні заходи. Заходи адміністративної відповідальності.

Характеристика процесуально-забезпечувальних та адміністративно-відновлювальних заходів.

Забезпечення законності та дисципліни в сфері реалізації державної виконавчої влади. Адміністративний процес та відповідальність

Сутність законності в сфері реалізації державної виконавчої влади. Дисципліна в органах державної виконавчої влади. Співвідношення законності і дисципліни.

Поняття та види способів забезпечення законності та дисципліни в сфері реалізації державної виконавчої влади.

Поняття контролю та його види. Контроль з боку органів виконавчої влади. Контроль з боку Президента України. Контроль з боку Кабінету Міністрів України. Контроль з боку міністерств і державних комітетів. Контроль з боку місцевих державних адміністрацій. Контроль з боку органів місцевого самоуправління. Контроль з боку громадськості.

Нагляд та його види. Адміністративний нагляд. Прокурорський нагляд.

Адміністративний процес. Співвідношення понять «процедура», «процес», «провадження», «стадія». Адміністративне провадження та їх класифікація. Співвідношення понять «адміністративний процес» і «адміністративно-юрисдикційний процес». Співвідношення адміністративного процесу з другими видами процесуальної діяльності.

Адміністративна відповідальність та її ознаки. Підстави адміністративної відповідальності. Поняття адміністративного проступку та його ознаки. Склад адміністративного проступку. Об’єкт, об’єктивна сторона, суб’єкт, суб’єктивна сторона проступку.

Провадження в справах про адміністративні правопорушення: загальна характеристика та стадії. Адміністративне розслідування, розгляд справи та прийняття рішення, перегляд справи, виконання постанови про притягнення до адміністративної відповідальності. Адміністративні стягнення.

Модуль №2

ПРОГРАМА КУРСУ

(Особлива частина)

Основи адміністративної організації управління в сучасних

умовах

Державне управління: поняття та особливості. Функції і мета державного управління. Правові засади державного управління. Якість нормативного забезпечення сфери державного управління.

Органи державного управління загальної компетенції. Галузеве управління та його особливості. Органи галузевого управління. Міжгалузеве управління та його особливості. Органи міжгалузевого управління. Регіональне управління та його особливості. Органи регіонального управління.

Роль державного управління в економічній, адміністративно-політичній, соціально-культурній та міжнародній сферах відносин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]