Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Admin_pravo09_Mikolenko.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
617.98 Кб
Скачать

Державне управління в сфері міжнародних відносин

Управління в сфері міжнародних відносин. Організація управління у сфері зовнішньополітичної і зовнішньоекономічної діяльності.

Президент України як суб’єкт управління в сфері міжнародних відносин. Кабінет Міністрів України як суб’єкт управління в сфері міжнародних відносин. Міністерство закордонних справ України як суб’єкт управління в сфері міжнародних відносин. Міністерство економіки України як суб’єкт управління в сфері міжнародних відносин.

Адміністративно-правовий статус дипломатичного представництва України. Адміністративно-правовий статус іноземного дипломатичного представництва в Україні. Консульські установи України. Посол. Консул.

Порядок в’їзду і виїзду з України громадян України, іноземців та осіб без громадянства.

Міжнародні взаємовідносини національних органів державної виконавчої влади і органів державної влади іноземних країн.

Загальні методичні рекомендації та перелік літератури

Курс “Адміністративне право України” вивчається в юридичних вузах та на юридичних факультетах університетів бо є однією з профілюючих юридичних дисциплін. На якість вивчення положень цієї об’ємної дисципліни впливають різні чинники. Це і рівень кваліфікації викладача, і можливість користування якісними підручниками та учбовими посібниками, і об’єм годин, які призначені для вивчення курсу і т.п. Запропоновані методичні вказівки якраз і розраховані на те, що б допомогти студентам якісно і в повному обсязі освоїти таку учбову дисципліну як “Адміністративне право України” (Загальна і Особлива частини). Вивчаючи курс адміністративного права студенти повинні зрозуміти суть державного управління, предмет і метод адміністративно-правового регулювання, поняття і значення адміністративно-правових норм та адміністративно-правових відносин, уміти правильно пояснювати їх іншим, а також правильно використовувати знання на практиці та орієнтуватися в законодавстві України.

Адміністративне право України ґрунтується на вивченні складного комплексу теоретичних положень, правових інститутів, а також широкого кола суспільних відносин, що складаються у сфері державного управління і регулюються нормами адміністративного права. Ці знання надзвичайно важливі для правильного розуміння і призначення професійної діяльності майбутніх фахівців, які працюють в апараті державного управління.

Викладання адміністративного права здійснюється у формі читання лекцій, проведення семінарських занять, самостійної та індивідуальної роботи студентів. Семінарські заняття – це найважливіші засоби контролю за якістю засвоєння студентами навчального матеріалу.

На семінарських заняттях обговорюються теоретичні питання, проблеми адміністративного права, а також вирішуються практичні задачі, складаються документи, перевіряється якість виконання завдань, вирішених під час самостійної роботи.

Готуючись до усіх видів занять, студенти повинні знайомитись (до лекцій) і вивчати (до семінарських занять) рекомендовану спеціальну літературу та положення нормативно-правових актів.

При підготовці до семінарських занять студенти повинні письмово занотувати рішення відповідних задач. Відповіді на теоретичні питання повинні бути змістовними та обґрунтованими. Вирішення задач супроводжується в необхідних випадках складанням відповідних документів.

Методичні вказівки доповнюють матеріали лекцій і підручників та включають за змістом: методичні рекомендації та перелік літератури для вивчення окремих тем; програму курсу; плани семінарських занять; задачі та додаткові питання з курсу.

Література (підручники і учбові посібники):

  1. Адміністративне право України. Підручник / За ред. Ю.П. Бітяка. – Харків: Право, 2001.

  2. Адміністративне право України. Академічний курс: Підруч.: У двох томах: Т.1. Загальна частина, Ред.колегія: В.Б. Авер’янов (голова) та ін.- К.: Юридична думка, 2004.- 584 с.

  3. Адміністративне право України: Підручник. За загальною редакцією академіка С. В. Ківалова.- Одеса, «Юридична література», 2003.- 893 с.

  4. Алехин А.П., Кармолицкий А.А., Козлов Ю.М. Административное право Российской Федерации. Учебник. – М.: ЗЕРЦАЛО, 1996.

  5. Атаманчук Г.В. Теория государственного управления. – М., 1997.

  6. Бандурко А.М., Тищенко Н.М. Административный процесс: Учебник. – К.: Літера ДТД, 2001.

  7. Бахрах Д.Н. Административное право. Учебник для вузов. – М. Изд-во БЕК, 1996.

  8. Битяк Ю.П., Зуй В.В. Административное право Украины (Общая часть). Учебное пособие. – Х.: ООО «Одиссей», 1999.

  9. Васильев А.С. Административное право Украины (Общая часть), Учебное пособие. – Х.: «Одиссей», 2001.

  10. Галлиган Д., Полянский В.В., Старилов Ю.Н. Административное право: история развития и основные современные концепции. – М.: Юристъ, 2002.

  11. Гончарук С.Т. Адміністративне право України. Загальна та особлива частини. Навчальний посібник. – К., 2000.

  12. Державне управління. Теорія і практика / За ред. В.Б. Авер’янова. – К., 1998.

  13. Державне управління: Навч.посіб. А.Ф.Мельник, О.Ю.Оболевський, А.В.Васіна, Л.Ю.Гордієнко; За ред. А.Ф. Мельник- 2-ге вид., випр. І доп.- К.: Знання, 2004.- 342 с.- (Вища освіта XXI століття).

  14. Коваль Л.В. Адміністративне право: Курс лекцій. – К.: Вентурі, 1996.

  15. Колпаков В.К., Кузьменко О.В. Адміністративне право України: Підручник. – К.: Юрінком Інтер, 2003.- 544 с.

  16. Мосьондз С.О. Адміністративне право України (у визначеннях та схемах): Навч. Посіб. – К.: Атака, 2008.- 272 с.

  17. Миколенко А.И. Административный процесс и административная ответственность в Украине: Учебное пособие. Издание второе, дополненное. - Х.: «Одиссей»,2006. - 352 с.

  18. Стеценко С.Г. Адміністративне право України: Навчальний посібник. - К.: Атака, 2007. - 624 с.

  19. Павлов Д.М. Адміністративне право: Загальна частина: Конспект лекцій. - К.: МАУП,2007. -136 с. Бібліогр.: с.123-128.

ПЛАНИ СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ І МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО НИХ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]