Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Rob_prog_den_Filosofiya_MAKUH.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
713.73 Кб
Скачать

1. Пояснювальна записка

Зміст навчальної дисципліни “Філософія” спрямований на формування в нової генерації української інтелігенції світосприйняття, адекватного мисленню і розумінню завдань, що стоять перед людством у ХХІ ст. Вивчення дисципліни допоможе розвинути здатність до теоретичного мислення, посприяє формуванню загальної культури особистості, ознайомить майбутнього спеціаліста з широким колом загальнонаукових понять, збагатить його суспільно-політичну ерудицію, роблячи тим самим вагомий внесок у гуманітаризацію вищої освіти.

Програма охоплює початки філософського мислення, античну, середньовічну, модерну, сучасну та українську філософію, а також проблеми онтології, гносеології, аксіології, соціальної філософії. Філософія покликана збагатити духовний світ студентів, сформувати у них філософську культуру і широкий світоглядний кругозір, виховати на основі загальнолюдських гуманістичних цінностей високоінтелектуальних, ерудованих спеціалістів.

Курс побудовано на основі модулів – навчальних блоків, кожний з яких містить у собі навчальну та методичну частини. Основу навчальної частини складають лекції, а методичної – комплекс завдань для підготовки до семінарських занять, проміжного (модульного) і підсумкового контролю, індивідуальної самостійної роботи. Їх виконанню допоможуть джерельний матеріал у вигляді текстів, основна та додаткова навчальна література.

Програму укладено відповідно до вимог кредитно-модульної системи організації навчального процесу. Запроваджено систему академічних кредитів, що аналогічна ЕСТS, визначено змістові модулі курсу, сформульовано завдання для самостійної роботи студентів, розроблено шкалу оцінювання навчальних досягнень студентів, передбачено тестовий контроль знань студентів.

Мета та завдання навчальної дисципліни

Мета: формування системи знань про основні поняття філософії, історію її становлення у світі та в Україні; усвідомлення сутності життя людини та соціуму, опанування методики філософського аналізу у сфері суспільних відносин.

Завдання:

  • формування цілісного уявлення про специфіку, об’єкт і предмет філософського знання, історію зарубіжної та вітчизняної філософії, перспективи її подальшого розвитку;

  • формування знань про суспільство як цілісну систему та місце індивіда в ньому, сенсу його існування, прояву свободи та рефлексії задля розвитку відповідного світовідчуття та адекватного мислення у сучасному світі;

  • вивчення теоретичних основ та прикладних аспектів напрямів філософії;

  • формування основ наукової культури та мислення.

Вивчення курсу „Філософія” повинно забезпечувати необхідний рівень сформованості вмінь:

Завдання вивчення дисципліни:

Студенти повинні знати:

На понятійному рівні – об’єкт і предмет філософії, основні історико-філософські періоди, систему і структуру філософського знання, зокрема буття, пізнання і вартості, основні категорії натурфілософії, філософської антропології, метафізики, діалектики.

На фундаментальному рівні – історію всесвітньої та української філософії як філософську теорію, найбільш загальні закони розвитку природи, суспільства і людського мислення, філософські та загальнонаукові категорії, основні принципи соціальної філософії та філософії права.

На практично-творчому рівні філософію дискурсу та філософію життя, пізнавальну, регулятивну, евристичну, моральну, естетичну функції філософії, методологічні засади сучасних гуманітарних наук.

Студенти повинні вміти:

На репродуктивному рівні використовувати дані філософських наук при тлумаченні явищ природи, суспільного та особистого життя, розумінні законів розвитку економіки та права.

На евристичному рівні вміти шукати і знаходити істину як систему логічних прийомів та методологічних правил теоретичного дослідження, свої знання спрямовувати на творчу діяльність, визначати логіко-дискурсивний та інтуїтивний рівні пізнавального процесу.

На творчому рівні – з врахуванням основних принципів філософії приймати науково обґрунтовані рішення стосовно проблем, які виникають у теоретичній і практичній діяльності, забезпечувати захист прав і свобод людини, організовувати виконання прийнятих рішень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]