Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспект лекцій_Психологія і педагогіка....doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
1.08 Mб
Скачать

5. Здатність до професійної діяльності. Професіограма та психограма спеціаліста

Професіографія- це технологія вивчення вимог, які висуваються професією до особистісних якостей, психологічних здібностей, психолого-фізичних можливостей людини. Застосовується до розробки інформаційних, діагностичних, корекційних і формуючих посібників і практичних рекомендацій щодо забезпечення взаємовідповідності людини і професії.

Забезпечує постановку практичних завдань та організацію їхнього вирішення з метою оптимізації і підвищення ефективності професійної праці.

Професіографія містить комплекс методів вивчення професійної діяльності, а саме:

  1. методи збору емпіричних даних - вивчення документації, спостереження, опитування, вивчення продуктів діяльності, біографічний та експериментальний методи;

  2. методи їхнього аналізу - метод експертної оцінки, якісного аналізу, емпіричних та статичних даних;

  3. методи психологічної інтерпретації – структурно- системний та функціонально - структурний аналіз.

Професіографія охоплює різні сторонни конкретної професійної діяльності(соціальні, соціально- економічні, історичні, технічні, технологічні, правові, гігієнічні, психологічні, психофізіологічні, соціально-психологічні). Об'єм, глибина і детальність їхнього вивчення залежать від соціального замовлення.

Інформаційна професіографія націлюється на забезпечення професійно - орієнтаційної роботи і всі згадані характеристики, хоча подає їх узагальнено, коротко, описово.

Корекційна професіографія спрямована на підвищення безпеки професійної праці, вона детально і аналітично описує ті характеристики, що слугують основним джерелом небезпечної поведінки в визначеній сфері.

Діагностична професіографія забезпечує організацію професійної психодіагностики і орієнтована на вивчення технічних, правових, технологічних, гігієнічних, психологічних, психофізіологічних і соціально-психологічних характеристик тільки на тих етапах роботи, від котрих найбільше залежить кінцевий результат і де необхідні найвищі показники швидкості, точності діяльності і відповідальності за виконання завдання.

Формуюча професіографія використовується в процесі професійного навчання і охоплює соціально- економічні, історичні і правові характеристики професій загалом, з детальною аналітичною переробкою технічних та технологічних сторін конкретної професійної діяльності.

6. Професіограма та психограма спеціаліста

Професіограма- це детальний опис певної професії через систему вимог, які висуваються нею до працівника, - охоплюючи якості особистості, особливості мисленнєвих процесів, знання, вміння і навички, які потрібні для успішного оволодіння цією професією. Професіограма спеціаліста включає опис соціально-економічних, виробничо-технічних, санітарно-гігієнічних, психологічних та інших особливостей професії.

Комплексний аналіз будь- якої професії містить:

1.Виробничу характеристику професії.

2.Економічне значення професії.

3.Соціологічну характеристика професії.

4.Соціально-психологічну характеристику професії:

  • соціальний престиж даної професії;

  • особливості колективу;

  • особливості міжособистісних стосунків як по вертикалі так і по горизонталі.

5.Педагогічну характеристику (врахування принципів і методів виховання).

6.Гігієнічну характеристику умов праці.

7.Характеристику видів і термінів підготовки і маршрутів просування.

8.Перелік методичних протипоказів щодо роботи по даній професії.

9.Психограму спеціаліста з включенням переліку не тільки необхідних і бажаних здібностей, але і психологічних протипоказів.

ПСИХОГРАМА – характеристика вимог, які висуваються професією до людини, її психічних та інтелектуальних якостей.