Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб р нові ФГМО 2011-12.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
7.53 Mб
Скачать

Лабораторна робота № 19

ТЕМА: Клімат північної Америки

МЕТА: розкрити зв’язки між факторами формування клімату Пн.Америки, розподілом тепла, атмосферного тиску і циркуляцією атмосфери. Виявити їх вплив на формування кліматів материка.

ОБЛАДНАННЯ: - фізична карта Пн. Америки

  • кліматична карта Пн. Америки

  • географічні атласи

  • контурні карти, простий та кольорові олівці

Питання для обговорення

1.Проаналізуйте карту розподілу атмосферного тиску в межах Північної Америки. Визначіть чинники, що впливають на атмосферну циркуляцію материка.

2. Порівняйте характер атмосферної циркуляції на узбережних територіях Пн. Америки та Азії. Поясніть спільні і відмінні риси.

3.Проаналізуйте карти ізотерм і простежте характер їх простягання взимку і влітку. Виділіть райони з найвищими і найнижчими температурами.

4. Поясніть причини виникнення торнадо, визначте райони, в яких вони найчастіше спостерігаються.

5. Поясніть причини виникнення ураганів. Визначте райони, в яких вони спостерігаються.

Питання для самостійного вивчення

1. Несприятливі кліматичні явища в межах Північної Америки. Торнадо. Урагани.

Завдання

  1. За кліматичними картами визначити, які баричні центри формуються на території Пн.Америки і прилягаючих частинах океанів взимку і влітку. Нанести їх на контурну карту і стрілками показати напрями пов’язаних з ними вітрів.

  2. На контурну карту нанесіть кліматичні пояси і області. В їх межах нанесіть такі метеопункти: Барроу, Упернівик, Доусон, Пангніртанг, Резольюшн-Айленд, Прінс-Руперт, Вінніпег, Квебек, Сан-Франциско, Амарілло, Чарльстон,Мехіко, Сан-Сальвадор, Беліз.

  3. Проаналізуйте діаграми кліматичних показників по цих метеопунктах, охарактеризуйте за ними клімат кожного кліматичного поясу. Виявіть, за якими показниками відрізняються між собою кліматичні пояси, а за якими – кліматичні області. Висновки запишіть у зошит.

Література

  1. Физическая география материков и океанов / Под общ. Редакцией А.М. Рябчикова. – М.: Высш. Шк., 1988. - 592 с.

  2. Власова Т.В. Физическая география материков и океанов: Учеб. пособие для студ. высш. учеб. заведений. / Т.В. Власова, М.А. Аршинова, Т.А. Ковалева. – М.: Издательский центр «Академия», 2005. - 640 с.

  3. Гаврилюк В.С. Природа Північної Америки: Бібліотека вчителя географії. В.С. Гаврилюк. – К.: Видавництво «Радянська школа», 1971. – 104 с.

  4. Еремина В.А., Притула Т.Ю., Спрялин А.Н. Физическая география материков и океанов: Учеб. пособие для студ. высш. учеб. заведений. – М.: Гуманит. Изд. Центр ВЛАДОС, 2003. - 688 с.

  5. Щербань М.І. Клімати земної кулі - К.: Радянська школа, 1986.

  6. Ковалишин Д.І. Практикум з фізичної географії материків і океанів (для студентів географічних спеціальностей вузів). – Тернопіль: Підручники і посібники, 1999. – 88 с.

Лабораторна робота № 20

ТЕМА: Ріки і озера Північної Америки

МЕТА: розкрити закономірності розміщення річкової сітки і озер на території Пн.Америки, вплив клімату і орографії на їх формування.

ОБЛАДНАННЯ: - фізична карта Пн. Америки

  • карта кліматичних поясів Пн. Америки

  • географічні атласи

  • контурні карти, простий та кольорові олівці