Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Оцінка цінних паперів та прийняття рішень по фі....doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
2.28 Mб
Скачать

Висновок в другому розділі ми охарактеризували та визначили суть діяльності певного підприємства що взяли за основу та проаналізували його фінансові перспективи.

Метою діяльності товариства є задоволення матеріальних та культурно-побутових потреб членів товариства та отримання прибутку на основі раціонального використання виробничо-економічного потенціалу, підвищення продуктивності праці.

Актуальність задач, пов'язаних із прогнозуванням фінансового стану підприємства, відбита в одному з використовуваних визначень фінансового аналізу, відповідно до якого фінансовий аналіз являє собою процес, заснований на вивченні даних про фінансовий стан підприємства і результати його діяльності в минулому з метою оцінки майбутніх умов і результатів діяльності. Таким чином, головною задачею фінансового аналізу є зниження неминучої невизначеності, пов'язаної з прийняттям економічних рішень, орієнтованих у майбутнє. При такому підході фінансовий аналіз може використовуватися як інструмент обґрунтування короткострокових і довгострокових економічних рішень, доцільності інвестицій; як засіб оцінки майстерності і якості управління; як спосіб прогнозування майбутніх фінансових результатів. Фінансове прогнозування дозволяє в значній мірі поліпшити управління підприємством за рахунок забезпечення координації усіх факторів виробництва і реалізації, взаємозв'язки діяльності всіх підрозділів, і розподілу відповідальності.

Проаналізувавши та порівнявши фінансову звітність за певні роки ми

визначили, що ВАТ «Молочник» за період 2007-2009рр. був нестійким, неплатоспроможним та сформована збиткова діяльність на кінець 2009р. В динаміці, також негативним фактором, стало залучення додаткових позикових коштів, що спричинило зниження фінансової стійкості підприємства. Позитивним є зростання обсягу виробництва та реалізації продукції, рівень валового прибутку також є зростаючим. Але вагомий негативний вплив на ефективність господарської діяльності стало зростання інших операційних витрат (майже в 5 разів в 2009р. відносно 2007р.), що й спричинило наявність збитку в розмірі 11363 тис.грн.

Розділ 3. Шляхи удосконалення оцінки цінних паперів та прийняття рішення по фінансовим інвестиціям

3.1. Управління фінансовими інвестиціями ват «Молочник»

Інвестиційна діяльність підприємства підпорядкована певній інвестиційній політиці, розробленій підприємством в складі його фінансової стратегії (для інституційних інвесторів - інвестиційних компаній, інвестиційних фондів і т.п. - вона розробляється як самостійна інвестиційна стратегія). Основною ціллю інвестиційної політики є забезпечення найефективніших шляхів розширення активів підприємства з позицій перспектив його розвитку і збільшення його ринкової вартості. З врахуванням цієї цілі зміст політики управління інвестиціями підприємства можна сформулювати наступним чином: інвестиційна політика представляє собою частину загальної фінансової стратегії підприємства, яка заключається у виборі і реалізації найефективніших шляхів розширення об'єму його активів для забезпечення основних напрямків його розвитку.

Фінансові інвестиції підприємства здійснюються в наступних основних формах:

1) вклади в статутні фонди спільних підприємств;

2)вклади в доходні інструменти грошового ринку (депозитні вклади в комерційних банках);

3) вклади в доходні інструменти фондового ринку (акції, і облігації, інвестиційні сертифікати і інші) .Направленість фінансових інвестицій багатьох підприємств останнім часом все більше орієнтується на фондовий ринок. Різні інструменти фондового ринку складають зараз приблизно 90% в загальному об'ємі фінансових інвестицій підприємств.

Різноманітність інструментів фондового ринку визначає необхідність оцінки їх інвестиційних якостей. В процесі такої оцінки повинні бути враховані особливості випуску і обігу окремих видів цінних паперів, рівень їх дохідності і ризику, ступінь ліквідності і інші фактори. Розглянемо методи оцінки інвестиційних якостей основних фондових інструментів, що використовуються при формуванні портфеля фінансових інвестицій підприємства.

На рівень ефективності використання капітальних вкладень, їхню результативність (віддачу) впливає велика кількість різноманітних організаційно-економічних чинників. Без ретельного врахування таких у практиці сучасного господарювання неможливо досягти максимальної прибутковості інвестування виробництва та інших сфер діяльності підприємств. Найбільш істотний вплив на ефективність капітальних вкладень справляють групи чинників, що визначають структуру і тривалість інвестиційно-відтворювальних процесів, ефектоутворюючу спроможність економічних методів управління ними з боку відповідних суб'єктів господарювання.

Високий рівень ефективності виробничих інвестицій значною мірою пояснюється прогресивністю елементно-технологічної та відтворювальної їхньої структури. Що вища за величиною частка витрат на створення чи оновлення активної частини основних фондів підприємств, то більшою є віддача капітальних вкладень. Це зумовлює необхідність ретельного економічного обґрунтування частки капітальних витрат на придбання виробничо-технологічного устаткування для кожного проекту (варіанта) інвестування діючого або споруджуваного підприємства. Особливо активними та цілеспрямованими мають бути дії для оптимізації відтворюваної структури капітальних вкладень. Практичне здійснення таких дій зв'язане з вирішенням двох головних завдань:

1) збільшення відносного обсягу інвестицій у відшкодування (просте відтворення) вартості машин та устаткування від усієї суми накопиченого амортизаційного (реноваційного) фонду;

2) встановлення раціональних пропорцій чистих капітальних вкладень у різні форми розширеного відтворення основних фондів і формування необхідних виробничих потужностей підприємств.

Станом на 2009р. випуск акцій ВАТ «Молочник» був наступним.

Таблиця 3.1

Інформація про випуски акцій

Дата реєстрації випуску

Номер свідоцтва про реєстрацію випуску

Найменування органу, що зареєстрував випуск

Код цінного паперу

Тип цінного паперу

Форма існування та форма випуску

Номінальна вартість акцій (грн.)

Кількість акцій (тис. штук)

Загальна номінальна вартість (грн.)

Частка у статутному капіталі (у відсотках)

31.08.

2005

397/1/05

Державна комісія з цінних

паперів та фондового ринку

UA0601291000

Іменні прості

Документарна Іменні

0.05

401241

20072050

100

В звітному році ВАТ «Молочник» цінні папери не випускало, рішення про їх випуск не приймало. Цінні папери Емітента на організаційно оформлених ринках не обертаються, до лістингу не включені. Заяви для включення цінних паперів до лістингу Емітентом не надавались. Обіг цінних паперів Емітента здійснюється лише на внутрішньому ринку України.

ВАТ «Молочник» здійснило випуск лише простих іменних акцій, інші цінні папери Товариством не випускались.

В табл. 3.2., подано основні фактори, що впливають на рішення керівництва ВАТ «Молочник» щодо випуску цінних паперів, та проведення інших інвестиційних заходів.

Таблиця 3.2

Основні фактори, що впливають на діяльність ВАТ «Молочник» як емітента цінних паперів

Група

факторів

Опис проблем

Ступінь впливу на діяльність емітента

Які зміни, що

прогнозуються,

мають вплинути на

підприємство

незначний вплив

середній вплив

значний вплив

Політичні

політична нестабільність, погіршення загальноекономічної ситуації в державі

X

зміни в законодавстві щодо діяльності підприємств

Фінансово-економічні

неефективне законодавство, відсутність організованого ринку цінних паперів

X

зміцнення економіки України, усунення суперечностей у чинному законодавстві

Виробничо-технологічні

застаріле обладнання

X

необхідність інвестиції по впровадженню нових технологій

Соціальні

недостатність висококваліфікованих кадрів, брак інформації

X

зміна соціально-політичного фактора в підготовці кадрів

Відповідно до звіту емітента, правління ВАТ „Молочник” за аналізований період не проводило виплату дивідендів.

В результаті визначення можливого варіанту підвищення норми доходності, що розраховується за формулою (3.1), можна приймати рішення про виплату дивідендів.

, (3.1)

де КА – ринковий курс корпоративних прав (акцій); П – чистий прибуток на одну акцію; Д – дивіденди на одну акцію.

Рішення про виплату дивідендів формується шляхом порівняння ринкової ціни корпоративних прав з ринковою ціною акцій (РА):

РА = КА – (ЧП * Рв / р) (3.2)

Оскільки норма доходності в періоді з 2007-2009 рр. Була нижчою за норму, ВАТ „Молочник” не розпочинає виплату дивідендів (таблиця 3.3).

Таблиця 3.3

Аналіз дивідендної політики

Показники

2007р.

2008р.

2009р.

Відхилення 2009р. до 2007р.

Чистий прибуток, що припадає на одну акцію

4,13

1,33

-28,32

-32,45

Кількість акцій, тис.шт

401241

401241

401241

0,00

Дивіденди

-

-

-

-

Рентабельність власного капіталу, Рв %)

3,83

1,25

-31,23

-35,07

Рентабельність вкладень, р(%)

1,48

0,39

-7,54

-9,02

Ринковий курс корпоративних прав, (КА)

7,269

11,002

15,544

8,28

Ринковий курс акцій, (РА)

-3,460

6,728

132,795

136,25

Оскільки на протязі 2008-2009р. спостерігається перевищення ринкового курсу корпоративних права над ринковим курсом акцій (КА > РА), акціонерам вигідніше було реінвестувати прибуток, або відмовитися від дивідендів взагалі, або прийняти рішення щодо виплати дивідендів корпоративними правами. В 2009р. визначається збитковість підприємства, що в свою чергу вплинула на ринковий курс акцій та ринковий курс корпоративних прав.

За певних обставин ефективною є така дивідендна полі­тика, за якої забезпечується зростання ринкової ціни корпора­тивних прав. Тобто рішення власників щодо дивідендів від акцій ВАТ „Молочник” чи реінвестування прибутку залежить від очі­куваної рентабельності власного капіталу підприємства (Рв) та від ставки зовнішніх доходів (р) за альтернативних вкладень відповідного обсягу капіталу на ринку.

Можливим напрямком удосконалення дивідендної політики ВАТ «Молочник» може стати наступне:

  • збільшення статутного капіталу та виплата дивідендів акціями;

  • подрібнення акцій;

  • викуп акціонерним товариством акцій власної емісії (або зменшення номіналу);

  • формування резервів виплати дивідендів.

Важливим інструментом дивідендної політики є збільшення статутного капіталу підприємства без залучення додаткових внесків власників. У такому разі відповідна частина прибутку підприємства трансформується у статутний капітал. Причому до статутного капіталу може спрямовуватися як прибуток звітного року, так і залишок нерозподіленого прибутку минулих років. Вдаючись до цього прийому, ВАТ «Молочник» може досягти двох цілей:

  1. забезпечити певний рівень самофінансування, оскільки прибуток залишається на підприємстві;

  2. збільшити базу для нарахування дивідендів.

Збільшення статутного капіталу супроводжується, як правило, виплатою дивідендів акціями, які емітуються за номінальною вартістю. Виплата дивідендів акціями здійснюється відповідно до частки участі кожного з власників у статутному капіталі. Зазвичай така виплата не змінює пропорцій участі всіх акціонерів (власників) у статутному капіталі підприємства-емітента. Акціонери, які бажають отримати грошові кошти, можуть реалізувати безоплатно отримані акції на ринку. До цієї форми виплати дивідендів вдаються підприємства, які динамічно розвиваються і мають постійну потребу в капіталі. При емісії цих акцій необхідно стежити, щоб така операція суттєво не вплинула на «розмивання» статутного капіталу та на ринковий курс корпоративних прав. Після збільшення статутного капіталу можна підвищити абсолютну суму дивідендів за стабільної ставки їх нарахування.

Якщо збільшення статутного капіталу відбувається в рамках реалізації певного типу дивідендної політики, то курс емісії, як правило, встановлюється на рівні номіналу або дещо перевищує його. Курс емісії повинен бути встановлений таким чином, щоб це дало змогу забезпечити стабільний розмір дивідендів після збільшення номінального капіталу.

Дроблення акцій (спліт) — це процедура, під час якої акції, викуплені акціонерами, діляться на більшу кількість акцій, тобто їхня чисельність зростає у кілька разів. Після такого дроблення акціонер, який від початку володів, наприклад 100 акціями, вже має в наявності 200, 300 або 400 акцій. Одначе така процедура знижує ринкову вартість акцій, що робить їх привабливішими для придбання, особливо якщо розмір дивіденду на одну акцію зберігається або зменшується в меншій пропорції. А це, своєю чергою, є ознакою того, що їхній курс за деякий час знову зросте і, як наслідок, пропорційно дробленню збільшаться доходи перших інвесторів.

Значна кількість дроблень здійснюється для збільшення кількості акцій в обігу. Разом із тим інколи застосовують процедуру консолідації (реверсне дроблення) акцій. Консолідація зменшує кількість акцій в обігу і збільшує біржовий курс акції шляхом обміну частини однієї знову випущеної акції на кожну раніше випущену. Так, наприклад, при зворотному дробленні акції у співвідношенні 1 : 2 одна нова акція обмінюється на дві раніше випущені. Зворотне дроблення використовують також для підвищення комерційної привабливості акцій шляхом доведення їхнього курсу до вищого рівня

Механізм подрібнення акцій у рамках дивідендної політики застосовується за високого ринкового курсу акцій та високого рівня капіталізації. За рішенням загальних зборів акціонерів ВАТ може бути проведене подрібнення акцій (спліт): кожна з випущених товариством акцій замінюється на кілька акцій меншого номіналу. Величина статутного капіталу при цьому не змінюється. Однак, як і у випадку зі збільшенням статутного капіталу, досягається зменшення ринкової ціни акції. Провівши подрібнення акцій, наприклад у співвідношенні 1 : 5, емітент може викупити у власника певну кількість акцій та анулювати їх, досягши при цьому зменшення загальної номінальної вартості акцій, які є в обігу, з одночасним зростанням їх ринкової ціни. Грошові компенсації за викуп акцій можна трактувати як дивідендні платежі, що до того ж не підлягатимуть оподаткуванню.

За умови, що Загальні збори ВАТ «Молочник» на пропозицію правління прийняли рішення про подрібнення акцій у співвідношенні 1 : 5 та зменшення розміру статутного капіталу з 20 062 000 грн до 16 450 800 грн. шляхом викупу та анулювання акцій, номінальна вартість акцій до їх подрібнення становила 499 грн., тоді ринкова – 521 грн.

Визначимо дивіденди, які отримають акціонери в результаті здійснення цих операцій, та ринковий курс акцій. Внаслідок подрібнення одна акція номіналом у 499 грн. конвертується у 5 акцій номіналом 99,8 грн. та ринковою вартістю 104,2 грн. Для зменшення статутного капіталу з 20062 до 16450,8 тис.грн., необхідно здійснити викуп кожної п’ятої акції, тобто співвідношення, з яким здійснюватиметься викуп та анулювання акцій, становитиме 5 : 1. З 401241 тис. акцій номіналом 99,8 грн в обігу залишиться 80248,2 тис. акцій. Таким чином, акціонер, який спочатку володів однією акцією номіналом 499 грн, отримує компенсацію в 99,8 грн. Після анулювання кожної п’ятої акції ринковий курс акцій, що залишилися в обігу, підвищиться і сумарно складе ту саму величину, що й до зменшення статутного капіталу.

У табл. 3.1 наведемо приклад оголошення про подрібнення та викуп акцій товариства за наведеними вище параметрами.

Таблиця 3.4

Оголошення про дроблення та викуп акцій ВАТ «Молочник»

Операції та умови

Характеристика

1. Рішення загальних зборів акціонерів

Загальні збори акціонерів ВАТ «Молочник», які відбудуться 30 квітня 2010р., на пропозицію правління прийняли рішення про дроблення простих акцій товариства у співвідношенні 1 : 5 з подальшим зменшенням статутного капіталу з 20062 тис. грн до 16450,8 тис. грн шляхом викупу та анулювання акцій

2. Подрібнення акцій

У результаті подрібнення змінюється загальна кількість акцій, що перебувають в обігу, розмір статутного капіталу підприємства залишається незмінним. Кожна акція номінальною вартістю 499 грн обмінюється на 5 акцій номінальною вартістю 99,8 грн: 401241 тис. акцій номіналом 499 грн обмінюється на 80248,2 акцій нової емісії номіналом у 99,8 грн. Строк обміну – 1 місяць з моменту повідомлення про це акціонерів

3. Викуп та анулювання акцій

Для зменшення статутного капіталу підприємство здійснює викуп кожної п’ятої акції нової емісії за номінальною вартістю (99,8 грн). Кількість акцій, які перебувають в обігу, зменшується з 401241 шт. до 80248,2 шт. Викуплені товариством акції підлягають анулюванню протягом 1 року

4. Оподаткування

Суми, отримані акціонерами в результаті продажу ними акцій емітенту за номінальною вартістю, не підлягають оподаткуванню

5. Загальна інформація

Дата, місце обміну, адреса емітента, фінансового посередника тощо

Як правило, на подрібнення акцій ринок реагує позитивно, оскільки до такого роду операцій вдаються великі, динамічні підприємства. Однак значним недоліком виплати дивідендів акціями та подрібнення акцій є значні накладні витрати, зокрема пов’язані з емісією акцій, їх вилученням, внесенням змін у статут тощо.

Підприємства здебільшого прагнуть забезпечити стабільний рівень дивідендних виплат, що позитивно впливає на стабілізацію курсу їх корпоративних прав. З цією метою в роки з високим обсягом чистого прибутку останній повністю не розподіляється, а спрямовується на формування резервів, у т. ч. прихованих. У роки з недостатнім рівнем прибутковості ВАТ «Молочник» може спрямовувати на виплату дивідендів частину раніше сформованих резервів. Зазначені резерви також використовуються для забезпечення дивідендних виплат за привілейовани­ми акціями.

Основною ціллю розробки дивідендної політики є встановлення необхідної пропорційності між поточним використанням прибутку ВАТ «Молочник» і майбутнім його зростанням, що максимізує ринкову вартість підприємства, забезпечуючи стратегічний його розвиток.

Для пошуку оптимального напрямку стратегії розвитку підприємства, та визначення ефективної дивідендної політики, розробимо проекти діяльності підприємства, та врахуємо елемент важливості виплати дивідендів на ВАТ «Молочник».

Одним з проектів є становлення дивідендної політики за умови виплати дивідендів акціонерам.

Дивіденди виплачуватимуться по 13,32 грн на 1 акцію, кількість акцій по яким вплачуватимуться дивіденди становить 2627 шт., в результаті необхідно виплатити акціонерам 350 тис.грн., що знизить вартість власного капіталу до рівня 42204 тис.грн. Підприємству при формуванні ефективної дивідендної політики необхідно використовувати стратегію – політики стабільного розміру дивідендних виплат, за допомогою якої мінімізується ризик зниження фінансової стійкості підприємства в результаті недостатнього темпу приросту власного капіталу.

В результаті рішення засновників про направлення коштів з отриманого прибутку ВАТ «Молочник» у виробництво нового виду продукції, покращення якості, закупівлю нового устаткування, отримаємо наступні результати.

Початкові капітальні витрати на здійснення проекту представлені в наступній таблиці 3.5.

Таблиця 3.5

Початкові капітальні витрати, тис, грн.

Статті витрат

Проект ІI

Затрати на заробітну плану обслуговуючого персоналу

130

Придбання виробничого обладнання

220

Всього

350

Більшу частину початкових капітальних витрат на реалізацію проекту становлять витрати на облагодження приміщень та перерозподілу площ підприємства. Середня виручка від реалізації проекту (таблиця 3.6):

Таблиця 3.6

Середня виручка підприємства ВАТ «Молочник» від здійснення проекту, тис. грн.

Виручка

Оптимістичний сценарій

Песимістичний сценарій

доба

місяць

квартал

доба

місяць

квартал

Проект

1,2

388

1166

0,8

259

778

Передбачуваний середній товарооборот, що може формуватися підприємством за квартал: оптимістичний сценарій: 1666 песимістичний сценарій: 778.

Наступним кроком розглянемо фінансові результати від здійснення проекту згідно оптимістичного й песимістичного сценарію. Розрахунки наведені в табл. 3.7.

Таблиця 3.7

Розрахунок фінансових результатів проекту за різних сценаріїв реалізації за квартал, тис. грн.

№ п/п

Показники

Оптимістичний сценарій

Песимістичний сценарій

1

2

3

4

1

Виручка від реалізації

1166

778

2

Податок на додану вартість (ПДВ)

194

130

3

Виручка від реалізації (без ПДВ)

972

648

4

Собівартість продукції

681

480

5

Амортизаційні відрахування

14

8

6

Прибуток до оподаткування

277

160

7

Податок на прибуток

73

42

8

Чистий прибуток

204

118

9

Рентабельність реалізації

21%

18,2%

10

Грошовий потік від проекту

210

123

11

Період окупності проекту, кварталів

1,7

2,8

Таким чином, чистий прибуток, що залишається в розпорядженні підприємства, становитиме:

- 204 тис. грн. (21% виручки) за оптимістичним сценарієм;

- 118 тис. грн. (18,2% виручки) за песимістичним сценарієм;

Період окупності проектів складе:

1,7 кварталів за оптимістичним сценарієм;

2,8 кварталів за песимістичним сценарієм;

Прибуток від проекту, що залишається у розпорядженні підприємства за оптимістичного розвитку подій становить 204 тис. грн. , в той же час прибуток, досягнутий за песимістичного сценарію - 118 тис. грн.

Для того, щоб урахувати вплив чинників часу і вартість інвестиційних ресурсів, пропонуємо провести аналіз дисконтованих грошових потоків від проекту.

Для оцінки економічної ефективності консультаційного проекту скористаємось наступними методами і показниками:

1. Традиційні методи оцінки інвестицій: методи розрахунку періоду окупності інвестицій; метод розрахунку бухгалтерської рентабельності.

2. Методи, що ґрунтуються на застосуванні концепції дисконтування:

метод розрахунку чистої поточної вартості (NPV);

метод розрахунку індексу доходності;

метод розрахунку внутрішньої норми доходності. Побудуємо схему грошових потоків, використовуючи наступну інформацію:

загальна сума інвестицій для проекту ІI становить 350 тис. грн.;

всі грошові потоки розраховані на кінець кварталу;

аналіз проводиться для перших шести кварталів з початку здійснення проекту;

амортизаційні відрахування вважаються протоком грошових коштів;

чисті грошові потоки розраховуються як різниця між загальними грошовими притоками і загальними грошовими відтоками; чистий приведений дохід визначається на підставі чистих грошових потоків з використанням дисконтного чинника поточної вартості (ставки дисконту).

Проаналізуємо дисконтовані грошові потоки для оптимістичного й песимістичного сценарію розвитку подій. Розрахунки представлено в табл. 3.8 та 3.9.

Таблиця 3.8

Схема грошових потоків за проектом (створення нового продукту) за оптимістичним сценарієм (тис.грн.)

Періоди (квартали)

0

1

2

3

4

Чистий прибуток після оподаткування

-

204

275

532

727

Обсяг інвестицій

350

Чистий грошовий потік

-350

210

281

538

733

Кумулятивний чистий грошовий потік

-350

-140

-79

188

383

Період окупності проекту, кварталів

3,2

Фактор поточної вартості (ставка дисконту 15% річних)

1

0,98

0,95

0,93

0,91

Поточна вартість

-350

205

199

195

190

Чистий приведений дохід (NPV)

-350

-146

54

249

438

Індекс доходності

1,25

Внутрішня норма доходності (IRR)

8%

Індекс рентабельності

25%

Для розрахунків чистої приведеної вартості проекту була використана ставка дисконту 15% річних.

Виходячи з отриманих розрахунків, можна зробити висновок, що проект за обох сценаріїв реалізації є вигідним (NPV проекту за оптимістичного сценарію 438 грн.). Виходячи з правил використання показнику чистого приведеного доходу, якщо NPV менше нуля - проект вважається збитковим. Таким чином, проект є прибутковим.

Схема грошових потоків проекту за песимістичним сценарієм (наведена у табл. 3.9.

Таблиця 3.9

Схема грошових потоків проекту за песимістичним сценарієм (тис. грн.)

Періоди (квартали)

0

1

2

3

4

Чистий прибуток після оподаткування

118

294

372

452

Обсяг інвестицій

350

Чистий грошовий потік

-350

12,3

30,0

37,8

45,8

Кумулятивний чистий грошовий потік

-350

-227

-50

28

158

Період окупності проекту, кварталів

6

Фактор поточної вартості (ставка дисконту 15% річних)

1

0,98

0,95

0,9

0,9

Поточна вартість

-350

120

117

115

112

Чистий приведений дохід (NPV)

-350

-230

-112

02

114

Індекс доходності

1,12

Внутрішня норма доходності (IRR)

4,1%

Індекс рентабельності

15%

Наступним показником оцінки ефективності впровадження проекту є індекс доходності, який визначається відношенням суми наведених ефектів до розміру інвестицій. Індекс доходності для проекту за оптимістичного сценарію дорівнює 1,25 та 1,12 за песимістичного сценарію.

Індекс рентабельності визначається як відношення чистого інвестиційного прибутку до розміру первинних інвестицій.

Значення цього показника для оптимістичного і песимістичного сценаріїв реалізації складає - 25% і 15% відповідно.

Це означає, що проект дозволить утримувати ефективність операційної діяльності підприємства на рівні не нижче 15%.

Період окупності інвестицій - це час, протягом якого грошовий потік, одержаний підприємством у процесі експлуатації проекту, зрівняється із сумою інвестицій.

У привабливішого проекту період окупності менший.

Для проектів, що розглядаються, доцільніше розрахувати період окупності у кварталах. Отже, період окупності проектів становить:

1.7 квартали за оптимістичного сценарію;

2.8 кварталів за песимістичним сценарієм;

Як видно з розрахунків, навіть за песимістичного сценарію проект окупається менш, як за 3 роки.

Наступним інтегральним показником є внутрішня норма доходності (IRR), який відображає норму дисконту, за якої NPV дорівнює нулю.

IRR характеризує максимальну вартість ресурсів, яку даний проект може окупити протягом прийнятого терміну.

З наведених у таблиці 3.8 і 3.9 розрахунків внутрішня норма доходності проекту - 8% і 4,1% за різних сценаріїв реалізації.

Таким чином, на підставі аналізу показників ефективності інвестиційних проектів можна зробити висновок, що проект, тобто створення нового товару, є досить привабливим для його втілення у життя.

Отже, аналіз економічної ефективності запропонованих проектів виявив, що вкладення коштів у виробництво матиме більшу користь, так як принесе додатковий прибуток, та підвищить вартість реалізовуваних акцій.

Навіть за песимістичного сценарію розвитку подій, реалізація цього проекту дозволить підприємству покращити свою конкурентну позицію й збільшити прибутки.