Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Оцінка цінних паперів та прийняття рішень по фі....doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
2.28 Mб
Скачать
    1. Оцінка інвестиційної привабливості акцій в умовах фінансової кризи

- Як би ви описали ваш стиль інвестування?

- Моя особливість полягає в тому, що у мене немає спеціального стилю інвестицій, або, скоріше, я намагаюся пристосувати свій стиль до обставин, що складаються. Якщо поглянути на історію фонду, то можна побачити, що він неодноразово змінював свій характер.Протягом перших 10 років фонд практично не використовував макропідходів. Пізніше макроінвестіціі стали домінувати, але останнім часом ми почали робити вкладення у промислові активи.Я б сформулював це так: я не граю в рамках даного набору правил, я прагну змінити правила гри.

"Сорос про Сороса.Випереджаючи зміни ", Джордж Сорос

Криза на фінансових ринках, яка розпочалася з іпотечних проблем США, нещодавно вийшла на новий виток свого розвитку – втрати світових фінансових інститутів позначилися на настроях інвесторів по всьому світі. Постраждав і укра­їнський фінансовий ринок: капіталізація підприємств значно знизилася, цінність найбільш ліквідних паперів впала практично до номінальної вартості, облігації також торгуються за дуже низькими, практично заниженими цінами. Але незва­жаючи на різке падіння фондових індексів, професіонали рекомендують інвес­тування поза залежністю від того, зростає фондовий ринок або падає, потрібно лише правильно вибирати фінансові інструменти [16, с.117].

Відомо, що більшість успішних інвесторів збільшували свій капітал частіше в періоди падіння фондового ринку, ніж його росту. Однак в умовах нестабіль­ності світової економіки інвестування в цінні папери несе в собі високі ризики, що збільшує роль оцінки реальної цінності підприємства, вибору цінних паперів з максимальним захистом від ринкових ризиків, визначення критеріїв відбору ін­струментів за надійністю та контролю над усіма видатками.

Глобальна криза включає в себе дестабілізацію фінансової системи, уповіль­нення платіжного обороту, ризики гіперінфляції, політичну нестабільність, неви­значеність, відсутність платоспроможного попиту на продукцію. Для інвесторів на фондовому ринку падіння цін означає, що виробники змушені знижувати вартість товарів через відсутність попиту. Тобто падають і прибутки багатьох компаній, які могли б піти на розвиток виробництва.

Багато українських підприємств скорочують, а в деяких випадках і зупиня­ють, виробництво. Якщо в серпні та вересні 2008 р. спад виробництва становив 0,5% і 4,5% відповідно, то в жовтні обвал досяг 19,8% [27]. Зниження обсягів виробництва з урахуванням інфляції зафіксовано у 10 галузях з 12, які формують укра­їнську промисловість. У такій ситуації ризики дефолтiв українських підпри­ємств стають все більш реальними. У зв’язку з тим, що основними об’єктами угод на фондовому ринку є цінні папери, обов’язковою умовою раціональної інвести­ційної діяльності є вміння правильно оцінити якість цінних паперів – потенцій­них об’єктів капіталовкладень.

Оцінка інвестиційної привабливості акцій на фондовому ринку докладно роз­глянута у роботах Ю.Брігхема, Л.Гапенськи, І.Бланка, Л.Долінського, Е.Най мана [4, 20]. Вплив кризових явищ на економічний розвиток держави та механізми управлінням ризиками на фондових ринках досліджувалися такими вченими, як Л.Ларуш, Г.Хаберлер, М.Хазін [18, 25]. Формуванням стратегій інвестування, тоб­то аналізом інформації, прийняттям рішень про вибір цінних паперів на фондо­вому ринку, займалися такі найбільш успішнi інвестори, як Уоррен Баффет, Бенджамін Грехем, Філ Фішер, Томас Роу Прайс і Джордж Темплтон [3, 27].

Разом з тим, більшість дослідників не враховували впливу світової глобаль­ної кризи на критерії інвестиційної привабливості паперів, а також специфіки української економіки, в умовах нестабільності якої виникають ризики банкрут­ства навіть найбільш стабільних підприємств.

Таким чином, метою цієї статті є обґрунтування критеріїв оцінки інвести­ційної привабливості акцій в умовах глобальної кризи та розробка системи від­повідних індикаторів.

Перш ніж прийняти рішення з приводу купівлі цінних паперів у портфель, необхідно упевнитися у відповідності обраної компанії критеріям інвестиційної привабливості. Аналітики фондового ринку для прийняття обґрунтованого рішен­ня вивчають звітність компанії, порівнюючи її показники з фінансовими показ­никами її конкурентів. Також вони намагаються оцінити політику, що проводить­ся державою у відношенні даної галузі, і виявити фактори, якi здатні послужити каталізатором її розвитку, залучити інвесторів. Зокрема, такими факторами мо­жуть бути: відкриття нових ринків збуту, розробка нових продуктів, вдосконален­ня структури управління та ін. В останній час велике значення набували можливі злиття та поглинання і позитивні зміни в інвестиційному кліматі галузі.

У реаліях стабільної світової економіки вчені виділяли такі основні критерії інвестування: дієздатність і репутація топ-менеджерів; попит на товари та послу­ги компанії; зростання обсягів продажу, прибутку, позитивна дивідендна політи­ка; стійкі показники прибутковості капіталу; активне інвестування в дослідження і розробки; лідерство в галузі, наявність істотних конкурентних переваг; прива­бливість поточного курсу акцій [11, с.87].

Аналізуючи потенційні об’єкти інвестування, інвестори звертали увагу, в першу чергу, на динаміку мультиплікаторів інвестиційної привабливості акцій і показники прибутковості власного та інвестиційного капіталу. Виділяли такі ознаки можливого уповільнення розвитку та погіршення фінансового становища підприємства:

  • стабільне скорочування обсягу продажів та падіння прибутковості та рен­табельності на протязі декількох періодів;

  • різке зростання податків, потенційно негативний вплив на бізнес заходів державного регулювання, судові рішення не на користь компанії (з сут­тєвим питань);

  • насичення ринку;

  • загострення конкурентної боротьби;

  • істотне зростання цін на сировину та матеріали, підвищення заробітної плати.

Оскільки скорочення обсягів продажів та прибутку компанії в умовах кризи не обов’язково пов’язано з її прорахунками чи насиченням ринку, а скоріше за все, зумовлено проблемами галузі та економіки в цілому, необхідно виділити нові критерії інвестування, що допоможуть відібрати найбільш надійні підприємства з потенціалом зростання їх ринкової вартості при проявленні зростаючого трен­ду. З таких критеріїв можна виділити:

1) проявлення чіткої антикризової стратегії підприємства та зосередження крупних пакетів акцій у власності топ-менеджерiв підприємства;

2) збереження попиту на вироблену продукцію в обсязі, не нижче необхід­ного для нормальної роботи підприємства, наявність нових чи довгостро­кових контрактів;

3) наявність істотних конкурентних переваг, лідерство в галузі, завершення модернізації виробництва, знаходження у складі вертикально-iнтегрованих холдингів, власні джерела ресурсів, протекцiонiстськi заходи держави;

4) найбільш стійкий в галузі фінансовий стан і відсутність непокритої забор­гованості [3].

Однак треба пам’ятати, що остаточні висновки можна робити, лише порів­нявши показники компанії з показниками її найближчих конкурентів або середньогалузевими значеннями. Також в умовах кризи необхідно шукати не просто недооцінені акції, бо на кризовому ринку багато акцій торгується з великим дис­контом, а найбільш недооцінені акції з найбільш стійким фінансовим станом та великою здатністю беззбитково перенести весь період кризи. Про необґрунтовано високі ризики інвестування та зниження інвестиційної привабливості акцій можна судити за такими ознаками як:

1) різке скорочення обсягу продажів підприємства, аж до зупинки вироб­ництва;

2) генерування збитків на протязі декількох кварталів, низький показник чистих активів підприємства;

3) відсутність попиту або більш різке, ніж у середньому по галузі, зниження попиту на продукцію підприємства;

4) висока частка довгострокової заборгованості і великий ризик неможли­вості розрахуватися за зобов’язаннями;

5) необґрунтовано висока ринкова ціна паперів порівняно з середньогалузевою.

Оцінка якості основних видів цінних паперів базується на визначені фінан­сової стійкості їх емітента. Очевидно, що економічно неефективне і нестійке у фі­нансовому плані підприємство навряд чи зможе належним чином відповідати за своїми зобов’язаннями, що документально закріплені у формі тих чи інших його цінних паперів. Для оцінки інвестиційної привабливості цінних паперів конкрет­ного підприємства можна використовувати ряд коефіцієнтів, що характеризують його фінансову стійкість і економічну ефективність. В Україні єдиним досяжним джерелом інформації є фінансова звітність емітентів, оприлюднена на загально­доступних інформаційних сайтах баз даних.

В умовах глобальної кризи, враховуючи вищеозначенi критерії інвестуван­ня, змінюються й вимоги до відбору найважливіших показників. Першочергового значення набувають показники, що характеризують фінансовий стан та ризики неплатоспроможності емітента. Серед них можна виділити три групи: показники першої групи характеризують надійність підприємства в цілому та здатність емі­тента продовжувати свою діяльність в умовах нестабільної економіки; показни­ки другої групи визначають надійність емітента з точки зору повернення коштів, вкладених інвестором в цінні папери даного підприємства; за третьою групою по­казників можна оцінити ринкову недооціненість підприємства порівняно з його основними галузевими конкурентами і спрогнозувати потенціал зростання ціни акцій при прояві зростаючого тренду [7].

Таким чином, можна зробити висновок, що інвестування в період світової фінансової кризи несе в собі значні ризики, а саме тому потребує більш детального підходу до оцінки інвестиційної привабливості акцій. В умовах нестабільної еконо­мічної ситуації змінюються критерії відбору iнвестицiйно привабливих акцій, ак­туальність набувають показники, що характеризують надійність фінансового стану підприємства та здатність підприємства розрахуватися за своїми зобов’язаннями. З існуючої кількості коефiцiєнтiв запропоновані три групи показників інвестицій­ної привабливості акцій, що характеризують здатність підприємства беззбитково продовжувати діяльність в умовах глобальної кризи, забезпечити повернення ін­весторам вкладені в цінні папери кошти та виявляє ринкову недооціненість під­приємства у галузі та потенціал росту при проявленні зростаючого тренду.