Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Оцінка цінних паперів та прийняття рішень по фі....doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
2.28 Mб
Скачать

Висновок

Перший розділ ми присвятили науково-теоретичну аспекту де з наукової точки зору ми розібрали оцінку цінних паперів та інвестиційну діяльність як найправельніше прийняти вірне рішення щодо вкладення грошового капіталу та направити його в правильній вибір господарського підприємства для інвестора .

По-перше, розглянули суть фінансових інвестицій – що, це господарська операція, яка передбачає придбання корпоративних прав, цінних папepiв, деривативів та інших фінансових інструментів. Інвестування вільних коштів у фінансові інструменти передбачає різні цілі, основними з яких є: одержання в майбутньому прибутку, перетворення вільних заощаджень у високоліквідні цінні папери, установлення контролю над підприємством-емітентом тощо.

Переважно поняття фінансові інвестиції пов’язане з цінними паперами, цінні папери — це грошові документи, що засвідчують право володіння або кредитні відносини, визначають взаємини між особою, яка їх випустила (емітентом), та їхнім власником і передбачають, як правило, виплату доходу у вигляді дивідендів чи відсотків, а також можливість передачі грошових прав іншим особам.

По-друге, оцінили вартість цінних паперів привабливих для інвесторів. Завдяки нестабільному економічному стану на фінансовому ринку багато українських підприємств скорочують, а в деяких випадках і зупиня­ють, виробництво. Зниження обсягів виробництва з урахуванням інфляції зафіксовано в укра­їнській промисловісті. У такій ситуації ризики дефолтiв українських підпри­ємств стають все більш реальними. У зв’язку з тим, що основними об’єктами угод на фондовому ринку є цінні папери, обов’язковою умовою раціональної інвести­ційної діяльності є вміння правильно оцінити якість цінних паперів – потенцій­них об’єктів капіталовкладень.

По-трете, завдяки оцінки цінних паперів формуеться стратегій інвестування, тоб­то аналіз інформації, прийняття рішень про вибір цінних паперів на фондо­вому ринку.

Разом з тим, більшість дослідників не враховували впливу світової глобаль­ної кризи на критерії інвестиційної привабливості паперів, а також специфіки української економіки, в умовах нестабільності якої виникають ризики банкрут­ства навіть найбільш стабільних підприємств.

Таким чином, мета, є обґрунтування критеріїв оцінки інвести­ційної привабливості акцій в умовах глобальної кризи та розробка системи від­повідних індикаторів.

По-четвете, ми розглянули нормативно-правову базу та законодавство як воно регулює ці два економічні процеси.

Розділ 2. Оцінка цінних паперів та прийняття рішень по фінансовим інвестиціям (на прикладі ват «Молочник»)

2.1. Загальна організаційно-економічна характеристика підприємства

Господарські статутні товариства кваліфіковано законом як організаційно-правову форму підприємства, заснованого на колективній власності. Ця форма має істотні особливості щодо створення, діяльності та юридичного статусу. Основною особливістю, за якою товариство відрізняється від інших суб'єктів права (нетовариств), є об'єднання на підставі угоди майна та зусиль учасників для спільної господарської діяльності. Товариство становить собою об'єднання на засадах угоди майна та підприємницької діяльності фізичних та/або юридичних осіб у формі підприємства (установи, організації) для спільної діяльності з метою отримання прибутку. Всі товариства згідно із законом є юридичними особами, діють на підставі установчих документів, затверджених учасниками, мають власні назви із зазначенням організаційно-правової форми товариства (акціонерне тощо). Одним із найпоширеніших господарських товариств є акціонерне товариство.

Відкрите акціонерне товариство, це форма власності підприємства. На чолі підприємства - збори акціонерів. «Акціонери відкритого товариства можуть відчужувати належні їм акції без згоди інших акціонерів цього товариства. Таке суспільство вправі проводити відкриту підписку на що випускаються їм акції і здійснювати їхній вільний продаж з урахуванням вимог щодо законодавства. Відкрите суспільство вправі проводити закриту підписку на що випускаються їм акції, за винятком випадків, коли можливість проведення закритої підписки обмежена статутом товариства або вимогами правових актів.

Відкрите акціонерне товариство "Молочник" створене згідно з Законом України "Про господарські товариства", на підставі Наказу РВ ФДМУ по Житомирській області від 25 січня 1995 року №224-КАТ шляхом перетворення підприємства Житомирської облмаслосирбази у відкрите акціонерне товариство відповідно до Указу Президента України від 15 червня 1993 року "Про корпоратизацію державних підприємств" і Декрету КМУ "Про особливості приватизації майна в АПК".

Розглянемо ідентифікаційні реквізити підприємства (табл. 2.1).

Таблиця 2.1

Організаційна форма функціонування ВАТ «Молочник»

№ п/п

Ідентифікаційні реквізити

Характеристика

Повне найменування

Відкрите акціонерне товариство «Молочник»

Скорочене найменування

ВАТ «Молочник»

Організаційно-правова форма

Відкрите акціонерне товариство

Форма власності

10 Приватна власність

Код за ЄДРПОУ

00445392

Код території за КОАТУУ

1810136600

Галузь за ЗКГНГ

18221 Маслообробна, сирообробна і молочна промисловість (крім виробництва молочних консервів)

Територія (область)

Житомирська область

Район

Корольовський район

Вулиця, будинок

вул. Заводська, б.21

Номер свідоцтва про реєстрацію

серія АОО 132756

Дата видачі

02.08.1995

Зареєстрований статутний капітал (грн.)

20062050

Вид діяльності за КВЕД

15.51.0 Перероблення молока та виробництво сиру

Найменування банку (філії, відділення банку), який обслуговує емітента за поточним рахунком у національній валюті

Житомирська обласна дирекція ВАТ "Райффайзен Банк Аваль"

Поточний рахунок

260031243/840

Метою діяльності товариства є задоволення матеріальних та культурно-побутових потреб членів товариства та отримання прибутку на основі раціонального використання виробничо-економічного потенціалу, підвищення продуктивності праці.

Нова редакція Статуту Товариства затверджена загальними зборами акціонерів Відкритого акціонерного товариства "Молочник", протокол № 08/04-05 від 08.04.2005 р., та зареєстрована Виконавчим комітетом Житомирської міської Ради під реєстраційним № 13051050001000679 від 27.07.2005 року (додаток А).

Остання нова редакція Статуту на період перевірки затверджена загальними зборами акціонерів Відкритого акціонерного товариства "Молочник", протокол № 1 від 14.09.2007 р.

ВАТ «Молочник» має організаційну структуру, що представляє собою сукупність підрозділів підприємства (виробничого, фінансового, допоміжного, культурного, побутового, господарського призначення). Організаційна структура ВАТ «Молочник» представлена в додатку Б. Організаційна структура підприємства є лінійно-функціональною.

Перевагами такої структури є:

  1. Стимулює ділову та професійну спеціалізацію;

  2. Покращує координацію у функціональних областях;

  3. Формує здатність до оперативної перебудови;

  4. Функціональні підрозділи надають методичну допомогу, готують інформацію, виконують різні управлінські завдання.

Недоліками такої структури є:

  1. Об’єднання лінійної і функціональної структури може затягувати строки підготовки управлінських рішень;

  2. Відбувається інформаційне перевантаження керівників вищих рівнів управління.

Головними розпорядчими органами підприємства є Загальні збори акціонерів і Спостережна рада , що вибирається на 5 років Загальними зборами, для функціонування в періоди між зборами. Дані органи вирішують основні питання функціонування ВАТ як суб’єкта підприємницької діяльності, а також розпоряджаються результатами господарської діяльності підприємства. Головним функціональним органом є Правління у складі 9 осіб на термін 5 років, на чолі Правління – Голова Правління, він же є директором ВАТ «Молочник». Основними функціями Правління є: 1) робота з акціонерами; 2) безпосередня організація виробництва. В його склад, крім Голови, входять: І-й заступник Голови Правління (комерційний директор), заступник Голови Правління (директор з виробництва), директор з економіки, секретар Правління та інші члени Правління.

Голові правління напряму підпорядковані: відділ якості безпеки продукції та екологічного менеджменту, відділ кадрів, юридичний відділ, відділ охорони праці, служба охорони, їдальня, виробнича лабораторія.

Підприємство виготовляє сири плавлені, масло фасоване, здійснює фасування сирів, надає послуги по зберіганню масла. Основним ринком збуту продукції ВАТ "Молочник" є регіони України. Основними клієнтами є підприємства, які займаються реалізацією продуктів харчування.

Перспективність виконання робіт та надання послуг ВАТ "Молочник" залежить від рівня попиту на послуги, що надаються підприємством.

Таблиця 2.2

Обсяги виробництва та реалізації продукції

Показники 

Од.виміру

2007р.

2008р.

2009р.

2009 у % до 2007 р.

Обсяг товарної продукції

т. грн.

298529,4

316031,2

518575,0

173,7

Вартість реалізованої продукції

т. грн.

291953,7

302876,5

503653,0

172,5

Експорт

т. грн.

79119,5

78747,9

146059,4

184,6

Реалізація на внутрішньому ринку країни

т. грн.

212834,2

224128,6

357593,6

168,0

Відповідно даних таблиці, в 2009р. підприємство експортувало молочну продукцію в розмірі 146059,4 тис.грн., що на 84,6% більше ніж в 2007р. Зростання обсягів реалізації продукції на внутрішньому ринку становили 68%.

За даними таблиці 2.3 можна зробити висновок, що загальна чисельність працівників в 2009 р. має тенденцію до зниження на 183 особи або на 26,5%, відносно 2007р., що є негативним.

Таблиця 2.3

Використання трудових ресурсів ВАТ «Молочник»

Показник

Одиниці виміру

2007 р.

2008 р.

2009 р.

2009 р. до 2007 р.

+/-

%

Середньоспискова чисельність робітників

чол.

691

536

508

-183

73,5

Відпрацьовано одним робітником днів

дні

251

252

252

1

100,4

Відпрацьовано одним робітником годин

год.

1882,5

1990,8

2016

133,5

107,1

Середня тривалість робочого дня

год.

7,5

7,9

8

0,5

106,7

Непродуктивні витрати робочого часу

тис. год.

1,83

1,89

1,91

0,08

4,4

Середня тривалість робочого дня у 2009 р. була більшою, ніж у 2007 р. на 6,7%. Вказана зміна обумовлена збільшенням відпрацьованих годин одним робітником у 2009 р. в порівнянні з 2007 р. роком на 7,1%, що склало 133,5 год., в порівнянні з 2008 р. цей показник зріс на 1,26%.

Збільшення середньої тривалості робочого дня ще не свідчить про покращання використання робочого часу; це є свідченням збільшення часу середнього перебування робітників на роботі, а не збільшенням власне робочого часу.

Проаналізуємо показники продуктивності праці підприємства за даними, представленими у табл. 2.4.

Таблиця 2.4

Показники аналізу продуктивності праці ВАТ „Молочник” у 2007-2009 рр.

Показники

2007 р.

2008 р.

2009 р.

2009р. до 2007р.

+/-

%

1. Обсяг товарної продукції в порівняльних цінах, тис.грн.

298529,40

316031,20

518575,00

220045,60

173,71

2. Чисельність працюючих, чол.

691,00

536,00

508,00

-183,00

73,52

3. Фонд оплати праці, тис.грн.

9412,60

9017,70

11798,00

2385,40

125,34

4. Продуктивність праці, тис. грн./чол.

357,03

483,79

824,82

467,79

231,02

5. Продукція на 1 грн. оплати праці, грн.

31,72

35,05

43,95

12,24

138,59

Як видно з даних табл. 2.4, продуктивність праці протягом досліджуваного періоду зростає: у 2008 р. темп зростання склав 1,36 од, у 2009 р. – 1,25 %. Такі зміни були обумовлені тим, що темпи зростання обсягів виготовленої продукції у грошовому вимірі перевищували темпи зміни середньоспискової чисельності працівників. Фонд оплати праці на підприємстві зріс у 2009 р. на 25,34% відносно 2007р. Враховуючи, що зростання продуктивності праці на підприємстві у 2009 р. було більшим за темп зростання фонду оплати праці, можна зробити висновки про виконання останньою стимулюючої функції зростання продуктивності праці. Показник продукції на 1 грн. оплати праці у 2008 р. зріс на 10,4%, та у 2009 р. – на 38,59 %, що є позитивним.

Тобто за 2008-2009рр. підприємство намагається знизити рівень плинності кадрів мотивуючими чинниками.

Здійснюючи управління процесом виробництва підприємство отримує з нього відповідні види та об'єм продукції. За період з 2007-2009рр. підприємство мало наступні показники результатів діяльності (табл. 2.5). Розрахунки проводяться відповідно фінансової звітності ВАТ «Молочник» (додаток В).

Таблиця 2.5

Економічні показники діяльності ВАТ «Молочник»

Показники

Од.

2007р.

2008р.

2009р.

2009у % до 2007р.

Дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, послуг, робіт)

тис.грн.

291953,70

302876,50

503653,00

172,51

Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, послуг, робіт)

тис. грн

246707,60

259313,00

419008,00

169,84

Собівартість реалізованої продукції (товарів, послуг, робіт)

тис. грн

227612,90

236959,10

372464,00

163,64

Валовий прибуток

тис. грн

19094,70

22353,90

46544,00

243,75

Витрати на збут

тис. грн

7399,10

7996,80

18795,00

254,02

Фінансовий результат від операційної діяльності

тис. грн

6506,20

7590,80

-10299,00

-158,30

Податок на прибуток

тис. грн

460,50

575,60

1064,00

231,05

Чистий прибуток

тис. грн

1656,20

534,50

-11363,00

-686,09

Рентабельність господарської діяльності

%

8,39

9,43

12,50

-4,11

Відповідно до таблиці 2.5, дохід від реалізації продукції в 2009р. становить 503653 тис.грн, валовий прибуток 46544 тис.грн. Чистий прибуток в 2008р. сформований на рівні 534,5 тис.грн, що складає 0,19% виручки. Відповідно до 2009р. на підприємстві формується збиток у розмірі 11363 тис.грн.

Собівартість продукції за аналізований період має тенденцію до зростання на 63,64%, що є значним.

Тобто при зростанні обсягів реалізації продукції, зростає рівень собівартості продукції а також значно зріс рівень операційних витрат, що спричинило збитковість підприємства в 2009р.

В 2008 р. операційний збиток становив 10299 тис.грн., що в 2,5 разів менше ніж фактично в 2009р. Розглянемо динаміку економічних показників ВАТ «Молочник» відповідно до гістограми (рис.2.1).

Рис. 2.1. Динаміка показників прибутковості та собівартості продукції підприємства за 2007-2009 рр., тис. грн.

Спостерігаючи за динамікою розвитку фінансових результатів підприємства, визначається зростання показників реалізації продукції, рівня собівартості та валового прибутку в 2009р. відносно 2007р., та за наявності високого рівня собівартості продукції, адміністративних та збутових та операційних витрат сформувалась негативна тенденція до формування збитку, що є негативним.

Отже, економічна діяльність підприємства є на задовільному рівні розвитку, визначається негативна тенденція до зростання плинності кадрів, зниження їх чисельності в динаміці. Хоча валовий прибуток і зростає, рівень витрат на збут, адміністративних витрат та інших операційних витрат є значним, що в результаті формує збитковий рівень господарювання в розмірі 11363 тис.грн. Підприємству необхідно оптимізувати обсяги інших операційних витрат за рахунок зниження витрат на виконання робіт, послуг сторонніми організаціями, застосовувати систему податкового планування, знижувати витрати браку та фінансових санкцій, що в 2009р. мало місце.