Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
doslidzhennya_10_metodik.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
27.11.2018
Размер:
454.14 Кб
Скачать

Обробка результатів:

1. По кожному із способів реагування в конфліктній ситуації підраховується кількість відповідей, що співпадає з ключем.

Суперництво: 3А, 6Б, 8А, 9Б, 10А, 13Б, 14Б, 16Б, 17А, 22Б, 25А,28А.

Співробітництво: 2Б, 5А, 8Б, 11А, 14А, 19А, 20А, 21Б, 23А, 26Б, 28Б, 30Б.

Компроміс: 2А, 4А, 7Б, 10Б, 12Б, 13А, 18Б, 20Б, 22А, 24Б, 26А, 29А.

Уникнення: 1А, 5Б, 7А, 9А, 12А, 15Б, 17Б, 19Б, 21А, 23Б, 27А, 29Б.

Пристосування: 1Б, 3Б, 4Б, 6А, 11Б, 15А, 16А, 18А, 24А, 25Б, 27Б, 30А.

2. Знаходимо суму балів по кожному з можливих варіантів поведі­нки в конфліктній ситуації. Отримані кількісні показники порівнюються між собою для виявлення домінуючих тен­денцій поведінки людини в конфліктній ситуації.

Не слід забувати, що ні один з наведених стилів поведінки у конфліктній ситуації сам по собі не може бути кращим чи гіршим за інші, доцільність використання кожного з них визначається тією ситуацією, в якій виникла суперечність.

Стиль конкуренції (суперництва)

Людина, яка обирає даний стиль, досить активна і намагається розв’язувати конфлікт власним шляхом. Вона, як правило, здатна до вольових рішень і раптових дій. Намагається, насамперед, задовольнити власні інтереси, досягти результату, який здається їй найкращим, ігноруючи при цьому інтереси та думки інших людей. Боротьба за особисту першість може бути настільки напруженою, що зазнавши поразку, людина з даним стилем поведінки в конфліктній ситуації відчуває спустошеність, начебто рухнули всі її життєві плани, позиції.

Цей стиль є ефективним тоді, коли ви наділені певною владою, переконані, що ваше рішення або підхід в даній ситуації є найбільш правильним.

Проте це не той стиль, який варто використовувати в особових стосунках, наприклад тоді, коли ви прагнете зберегти з людьми гарні відносини. Якщо Ви надто часто користуєтеся стилем суперництва, виходячи навіть з найкращих намірів, навіть якщо Ваші партнери дійсно не можуть обрати правильне рішення або належним чином виконати завдання, рано чи пізно в них все рівно виникне позиція відчуження по відношенню до Вас.

Наведемо приклади деяких ситуацій, коли можна використовувати цей стиль:

  • результат дуже важливий для Вас і Ви робите велику ставку на розв’язання проблеми, що виникла, саме Вашим шляхом;

  • Ви наділені певним авторитетом та компетентністю для прийняття рішення;

  • рішення необхідно прийняти швидко, та у Вас є достатньо влади для того, щоб взяти на себе відповідальність за його результати;

  • Ви відчуваєте, що у Вас немає іншого вибору та Вам втрачати нічого, що, крім Вас, ніхто цього не зробить;

  • Ви знаходитеся у критичній ситуації, яка вимагає миттєвого реагування, а оточуючі не поспішають брати на себе відповідальність.

Коли Ви використовуєте цей підхід, то можете бути не досить популярним у тій групі, де пропонуєте дану стратегію своєї поведінки, проте Ви знайдете прихильників, якщо досягнете позитивного результату. Проте, якщо Вашою основною метою є популярність та гарні з усіма стосунки, то стиль суперництва краще не застосовувати; він рекомендується скоріше для випадків, коли рішення проблеми має для Вас дуже велике значення, коли Ви відчуваєте, що для його реалізації Вам необхідно діяти швидко, та коли Ви переконані у своїй перемозі, оскільки наділені певною владою та волею.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]