Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
doslidzhennya_10_metodik.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
27.11.2018
Размер:
454.14 Кб
Скачать

Стиль уникнення

Основною характеристикою даного стиля є те, що людина відмовляєтеся від розв’язання конфліктної ситуації, що виникла. Така людина не відстоює своїх прав, відмовляється від взаємодії з іншими людьми, яка мала б бути спрямована на рішення проблеми, або ж просто ухиляєтеся від неї. Ви можете використовувати цей стиль, коли проблема не дуже важлива для Вас, коли у Вас немає бажання витрачати сили на її рішення, або ж коли Ви відчуваєте, що знаходитеся у безвихідному положенні, та тоді, коли інша людина, з якою Ви вступили у конфлікт, наділена більшою владою. Ви можете спробувати змінити тему, вийти із кімнати або зробити щось таке, що усуне або ж відкладе розв’язання конфліктної ситуації. Ви йдете від конфлікту через його ігнорування, перекладаючи при цьому відповідальність за рішення на іншу людину.

Наведемо найбільш типові ситуації, в яких доцільно застосовувати стиль уникнення:

  • кінцевий результат не дуже важливий для Вас і Ви вважаєте, що на нього не слід витрачати свої сили;

  • у Вас важкий день, Ви відчуваєте, що неадекватно реагуєте на події, що відбуваються навколо Вас, та розв’язання цієї проблеми може призвести до додаткових неприємностей для Вас особисто, а також для інших людей;

  • Ви знаєте, що не можете або навіть не бажаєте розв’язувати конфлікт на свою користь;

  • Ви прагнете виграти час, можливо для того, щоб одержати додаткову інформацію або ж отримати чиюсь підтримку;

  • ситуація надто складна, а у Вас немає зараз часу для того, щоб її вирішити на належному рівні або ж довести справу до кінця;

  • у Вас мало влади для розв’язання проблеми бажаним для Вас шляхом.

Деякі можуть вважати стиль уникнення “втечею” від проблеми та відповідальності, а не ефективним підходом до розв’язання конфлікту. В дійсності ж, втеча чи відкладання можуть бути вдалою і конструктивною реакцією на конфліктну ситуацію. Цілком імовірно, що, якщо спробувати проігнорувати її, не висловивши свого ставлення, піти від рішення, змінити тему розмови або перенести увагу на що-небудь інше, то конфлікт розв’яжеться сам по собі. Якщо ж ні, то Ви зможете повернутися до нього пізніше, коли будете готові до цього. Коли у поведінці людини в конфліктних ситуаціях переважає стиль уникнення, то це може призвести до зниження соціальної та професійної активності, підсилення психологічних захисних механізмів, в основі яких лежить особиста пасивність. При домінуванні такої тактики людина несвідомо шукає партнера, на якого прагне перекласти відповідальність за свої справи. Проте погодитися із цією залежністю вона може не завжди.

Стиль пристосування

Типовим для стилю пристосування є те, що Ви відмовляєтеся від власних інтересів на користь інтересів іншої людини.

Оскільки, використовуючи даний стиль поведінки, Ви відкладаєте свої інтереси, то краще вчинити таким чином тоді, коли Ваш особистий внесок у даному випадку не досить значний, або ж коли Ви раніше не сподівалися на позитивне для Вас розв’язання даного кофлікту. Ви можете використовувати цей підхід тоді, коли кінцеве розв’язання проблеми є дуже важливим для іншої людини, проте не досить суттєвим для Вас.

Якщо Ви вважаєте, що поступаєтеся чимось важливим для Вас і відчуваєте при цьому незадоволеність, то стиль пристосування в даному випадку, імовірно, неприйнятний.

Стиль пристосування дещо може нагадувати стиль уникнення, оскільки людина може використовувати його теж з метою відкладання рішення проблемної ситуації. Основна різниця полягає у тому, що Ви дієте разом з іншою людиною; Ви є учасником ситуації і погоджуєтеся зробити те, що вона Вас просить. Коли Ви застосовуєте стиль уникнення, Ви не робите нічого для задоволення інтересів іншої людини. Ви лише відштовхуєте від себе проблему, відмовляючись її вирішувати.

Найбільш типові ситуації, в яких є доцільним застосування стилю пристосування:

  • Вас не особливо хвилює те, що трапилося;

  • Ви прагнете зберегти гарні стосунки з іншими людьми;

  • Ви розумієте, що кінцевий результат є більш важливим для іншої людини, ніж для Вас;

  • Ви розумієте, що правда не на Вашій стороні;

  • у Вас мало влади та сили волі для перемоги, тому краще відразу перейти на сторону більш сильного партнера, який забезпечить Вам, можливо, виграшну позицію у майбутньому за рахунок свого заступництва;

  • Ви розумієте, що для даної людини дуже важливим є те, щоб відчути у собі впевненість, що Ваша поступка допоможе їй зберегти самоповагу або ж авторитет в очах оточуючих;

  • Ви сподіваєтеся, що інша людина може взяти з цієї ситуації корисний урок, якщо Ви поступитеся своїми бажаннями, навіть не погоджуючись з тим, що вона робить, або ж навіть вважаючи, що вона чинить помилку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]