Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OTChYeT.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
30.11.2018
Размер:
57.36 Кб
Скачать

Розділ іv. Пропозиції та рекомендації щодо підвищення ефективності зовнішньоекономічної діяльності закладу

Робота туристичного підприємства «Алітас-Тур», що здійснює зовнішньоекономічну діяльність, пов’язана з діловими відносинами з іноземними партнерами. Для деяких підприємств, з якими конкурує ТОВ «Алітас-Тур» на ринку туристичних послуг, характерна наявність більшої чи меншої кількості контрагентів за кордоном. ТОВ «Алітас-Тур» за роки свого існування мало змогу побудувати довгострокові відносини з постійними партнерами. Підприємство має за кордоном постачальників, які забезпечують реалізацію туристичного імпорту.

Закордонними партнерами ТОВ «Алітас-Тур» є готелі, авіаперевізники, системи бронювання послуг та постачальники. Співпраця з ними оформлюється договорами у письмовій формі, предметом яких є надання послуг або посередницька діяльність у наданні послуг.

Основними задачами аналізу зовнішньоекономічної діяльності підприємства є:

  • оцінка рівня та якість виконання підприємством зобов’язань за контрактами з іноземними партнерами;

  • характеристика динаміки (розвитку) зовнішньоекономічної діяльності підприємства;

  • оцінка раціональності використання засобів, залучених для виконання зобов’язань за контрактами – центральна, найбільш важлива задача аналізу ЗЕД;

  • оцінка фінансових результатів ЗЕД підприємства;

  • характеристика фінансового становища, платоспроможності та рентабельності підприємства.

На сьогоднішній день для розвитку туристичного оператора ТОВ «Алітас-Тур» вирішальне значення має розробка реклами, яка буде ефективною. Реклама повинна привертати до себе увагу, бути такою, що запам'ятовується і надавати людям переконливі повідомлення. Крім того, вона повинна бути націлена на аудиторію. Щоб оцінити ефективність реклами, підприємства пропонується використовувати такі дослідницькі методи, як фокус-групи, дослідження з питань іміджу та позиціонування, споживчі рейтинги і відстеження ринкової ситуації, щоб перевірити вплив реклами на обсяги продажів. Стимулювання збуту - різні види маркетингової діяльності, які на певний час збільшують вихідну цінність товару чи послуги та безпосередньо стимулюють купівельну активність споживачів. Мета - підштовхнути споживачів до негайних дій. Переваги - не тільки допомагає виникненню негайної реакції за рахунок створення додаткових стимулів і реальної додаткової цінності, а й підвищує тонус споживачів, збільшує ймовірність повторних заявок, стимулює підтримку посередників. Недоліки - може посилити інформаційний хаос, породити очікування зниження цін, підірвати довгострокову прихильність споживачів. Також,одним з основних способів стимулювання діяльності фірми є ефективна система управління підприємством.

До головних внутрішніх і зовнішніх чинників підвищення ефективності управління діяльністю туристичних фірм можна віднести :

  1. Технологія. Технологічні нововведення, особливо сучасні інформаційні технології, справляють найістотніший вплив на рівень і динаміку ефективності надання послуг. За принципом ланцюгової реакції вони спричиняють суттєві (нерідко докорінні) зміни в методах і формах організації трудових процесів, підготовці та кваліфікації кадрів, тощо.

  2. Працівники. Основним джерелом і визначальним чинником зростання ефективності діяльності є працівники — керівники, менеджери, спеціалісти, робітники. Ділові якості працівників, підвищення продуктивності їхньої праці багато в чому зумовлюються дійовим мотиваційним механізмом на туристичному підприємстві підтриманням сприятливого соціального мікроклімату в трудовому колективі.

  3. Організація і системи. Єдність трудового колективу, раціональне делегування відповідальності, належні норми керування характеризують добру організацію діяльності підприємства (установи), що забезпечує необхідну спеціалізацію та координацію управлінських процесів, а отже, вищий рівень ефективності (продуктивності) будь-якої складної виробничо-господарської системи.

  4. Методи роботи. За переважання трудомістких процесів досконаліші методи роботи стають достатньо перспективними для забезпечення зростання ефективності діяльності підприємства (організації). Постійне вдосконалення методів праці передбачає систематичний аналіз стану робочих місць та їхню атестацію, підвищення кваліфікації кадрів, узагальнення та використання нагромадженого на інших фірмах позитивного досвіду.

  5. Стиль управління, що поєднує професійну компетентність, діловитість і високу етику взаємовідносин між людьми, практично впливає на всі напрямки діяльності туристичної фірми. Від нього залежить, у якій мірі враховуватимуться зовнішні чинники і зростання ефективності діяльності на туристичному підприємстві. Відтак належний стиль управління як складовий елемент сучасного менеджменту є дійовим чинником підвищення ефективності діяльності будь-якого підприємства, кожної підприємницької структури.

  6. Державна економічна й соціальна політика істотно впливає на ефективність суспільного виробництва. Основними її елементами є:

  • практична діяльність владних структур;

  • різноманітні види законодавства (законотворча діяльність);

  • фінансові інструменти (заходи, стимули);

  • економічні правила та нормативи (регулювання доходів і оплати праці, контроль за рівнем цін, ліцензування окремих видів діяльності);

  • ринкова, виробнича й соціальна інфраструктури; е) макроекономічні структурні зміни;

  • програми приватизації державних підприємств (організацій);

  • комерціалізація організаційних структур невиробничої сфери.

  1. Інфраструктура. Важливою передумовою зростання ефективності діяльності туристичних фірм є достатній рівень розвитку мережі різноманітних інституцій ринкової та виробничо-господарської інфраструктури. Безпосередній вплив на результативність діяльності підприємств (організацій) справляє належний розвиток виробничої інфраструктури (комунікацій, спеціалізованих інформаційних систем, транспорту, торгівлі тощо). Вирішальне значення для ефективного розвитку всіх структурних елементів економіки має наявність широкої мережі установ соціальної інфраструктури.

  2. Структурні зміни в суспільстві також впливають на показники ефективності на різних рівнях господарювання. Найважливішими є структурні зміни економічного та соціального характеру. Головні з них відбуваються в таких сферах: а) технології, наукові дослідження та розробки, супроводжувані революційними проривами в багатьох галузях знань (пропорція імпортних та вітчизняних технологій); б) склад та технічний рівень основних фондів (основного капіталу); в) масштаби виробництва та діяльності (переважно за деконцентрації з допомогою створення малих і середніх підприємств та організацій).

Отже, лише вміле використання всієї системи перелічених чинників може забезпечити достатні темпи зростання ефективності надання послуг. При цьому обов'язковість урахування зовнішніх чинників не є такою жорсткою, як чинників внутрішніх.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]