Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Б-пл_стац.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
30.11.2018
Размер:
1.32 Mб
Скачать

Порівняльний аналіз ринкових стратегій найближчих конкурентів

Чим приваблює продукт (послуга) споживача (клієнта)?

Що пропонує

Конкурент «А»

Конкурент «Б»

Конкурент «В»

1. Якість

2. Низькі ціни

3. Широкий асортимент

4. Надійність

5. Післяпродажне обслуговування

6. Доставка

7. Місцезнаходження

8. Продаж у кредит

9. Гарантії

10. Продаж супутніх товарів

11. Інше

Порівняльний аналіз ринкових стратегій конкурентів дає змогу:

- чітко визначити сильні та слабкі сторони конкурентів та врахувати їх помилки в процесі створення власного бізнесу;

- усвідомити, в який спосіб можна побудувати власну конкурентоспроможну ринкову стратегію;

- вчасно усвідомити необхідність зміни своєї ринкової стратегії та перебудови власної діяльності.

Більшість ринків, як свідчить практика, перебуває у стані швидких та безперервних змін. Тому в бізнес-плані мають бути визначені й майбутні ймовірні конкуренти. Така інформація особливо важлива за умови впровадження на ринок нового продукту або послуги, коли є реальна можливість копіювання (імітації) цього продукту або послуги. Джерела май­бутньої конкуренції мають бути з’ясовані й тоді, коли підприємство працює на ринку високих технологій, оскільки цей ринок перебуває у стані постійного розвитку.

Після аналізу ринкових стратегій найближчих конкурентів визначають конкурентну позицію вашого підприємства на ринку, де планується реалізувати запропоновану комерційну ідею. Для цього складається матри­ця конкурентного профілю. На матриці конкурентного профілю визначаються сильні і слабкі сторони підприємства на ринку даного продукту та складається їх баланс.

Залежно від характеру бізнесу можуть з’явитися також і інші факто­ри зовнішнього впливу: поведінка на ринку потенційних постачальників сировини та матеріалів, можливість запровадження державного регулю­вання окремих сторін бізнесу тощо. Завершується підрозділ «Оцінювання впливу зовнішніх факторів на бізнес» висновком про те, яким чином можна використати сильні сторони підприємства і сприятливі обставини для успішної реалізації комерційної ідеї, як можна усунути чи максимально зменшити вплив слабких сторін підприємства та зовнішніх загроз, а також обґрунтуванням вибору власної стратегії реалізації бізнесового проекту. Це можна здійснити в результаті проведення так званого SWOT-аналізу. Матеріали, подані в розділі бізнес-плану «Дослідження ринку», є основою для розробки наступного розділу «Маркетинг-план».