Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KURSOVA_PRIKLAD_1.doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
712.19 Кб
Скачать

4.3. Визначення норм добрив на заплановану урожайність балансово-розрахунковим методом

У даному розділі визначаємо норми добрив на заплановану врожайність балансово-розрахунковим методом. Суть цього методу полягає у визначенні необхідної кількості того чи іншого елемента за умови його балансу. Тобто кількість елемента, яка виноситься врожаєм, повинна дорівнювати кількості цього елемента, яка може бути використана з ґрунту, органічних добрив і тих мінеральних, які планується внести:

,

де: У – планова урожайність культури, ц/га;

С – винос поживного елемента основною та відповідною кількістю побічної продукції, кг/ц;

Г – вміст у ґрунті поживного елемента в доступній формі, кг/га;

Кг – коефіцієнт використання елемента з ґрунту, %

До – прийнята доза органічного добрива, т/га4

Со – вміст даного елемента в органічному добриві кг/т;

Ко – коефіцієнт використання елемента з органічного добрива, %;

Дм – необхідна (або та , що вноситься) доза мінеральних добрив, ц д.р./га;

Кд – коефіцієнт використання елемента з мінеральних добрив, %.

Детальні розрахунки норм добрив на заплановану урожайність балансово-розрахунковим методом наведені в табл. 12.

Таблиця 12.

Розрахунок норм добрив на заплановану врожайність балансово-розрахунковим методом.

Показники

Одиниці виміру

Багат. трави

Озима пшен.

Цукр. буряк

Гречка

Ячмінь

Горох

Озиме жито

Цукр. буряк

Горох

Озима пшен.

Кукур. зерно

Ячмінь

1

Планова урожайність

ц/га

2

Необхідно забезпечити прибавку врожаю за рахунок внесення добрив

ц/га

3

Винос поживних речовин кг/га плановою прибавкою врожаю

N

P2O5

K2O

4

Вноситься з гноєм поживних речовин, кг/га

N

P2O5

K2O

5

Використовується поживних речовин із органічного добрива з урахуванням коефіцієнта засвоювання із нього поживних речовин, кг/га

N

P2O5

K2O

6

Слід внести поживних речовин з мін. добривами, кг/га

N

P2O5

K2O

7

Кількість поживних речовин мін добрив, що необхідно внести з урахуванням коефіцієнта їх використання, кг/га

N

P2O5

K2O

8

Оцінка забезпеченості ґрунту елементами живлення

N

P2O5

K2O

Продовження табл. 12

9

Поправочні коефіцієнти для корегування норм добрив

N

P2O5

K2O

10

3корегована норма поживних елементів, що треба внести з мін. добривами, кг/га

N

P2O5

K2O

У середньому на 1 га сівозмінної площі гній 9,48 т/га,

N 74,4 кг/га

P2O5 14,9 кг/га

K2O 104,1 кг/га

В табл. 12 розрахунки були проведені відповідно схеми:

1. Планова врожайність береться із таблиці 2, як і в попередньому розрахунку.

2. Прибавка врожаю визначається, як різниця між плановою врожайністю і врожайністю за рахунок родючості поля /пункт 4, табл..11/.

3. Винос поживних речовин плановою прибавкою врожаю обчислюють множенням показника виносу даного елемента живлення на 1 ц основної продукції і відповідну кількість побічної продукції / дані беруть із довідника/ на планову прибавку врожаю /табл. 6/.

4. Щоб визначити скільки поживних речовин буде внесено з гноєм, або з іншими органічними добривами потрібно кількість кожного поживного елемента, що міститься в 1 т органічного добрива /в 1 т напівперепрілого гною міститься в середньому 5 кг N, 2,5 кг P2 O5 і 6 кг K2 O / помножити на норму гною під дану культуру.

5. Коефіцієнт використання поживних речовин з гною беруть з додатку /табл..2/. Кількість використання рослинами поживних речовин з гною, визначають множенням кількості даного елемента внесеного в ґрунт з гноєм, на коефіцієнт використання його рослинами і результат ділять на 100.

6. Підраховують скільки не вистачає поживних речовин для отримання планової прибавки врожаю з врахуванням того, що частина загальної потреби в них компенсується внесенням органічних добрив / якщо вони використовуються під дану культуру/. Для цього від показника виносу поживних речовин плановим врожаєм віднімають кількість поживних речовин, що буде використана із гною / пункт5/.

7. Щоб визначити, скільки потрібно внести поживних речовин з мінеральними добривами, потрібно недостачу певного елемента в кг/га /пункт 6/ помножити на 100 і результат поділити на коефіцієнт використання цього елемента рослинами / береться з додатку, табл..2/.

8. Розрахункову норму добрив корегують в залежності від ґрунтової родючості. Оцінка забезпеченості ґрунту полів сівозміни елементами робиться словесна / “низька”, “середня”, “підвищена”, “висока”, ”дуже висока”/ на підставі агрохімічних картограм. В залежності від ступеня забезпеченості прийнятий той чи інший колір поля, або частини його. Викопіровку із картограм по даній сівозміні необхідно додати до роботи. Оцінку забезпеченості можна проводити і по показниках вмісту /мг/ на 100г ґрунту/ рухомих форм NPK у ґрунті, використовуючи довідкові дані групування ґрунту /табл. 7, 8/.

9. Поправочні коефіцієнти для корегування норм добрив для кожної культури по конкретному елементу беруть із довідкової літератури.(Додаток, табл. 10).

10. Скорегована норма поживних елементів живлення визначається множенням розрахункової норми /пункт 7/ на поправочний коефіцієнт.

При розрахунках норм добрив під бобові культури, а саме горох для даного господарства, слід мати на увазі, що вони в основному забезпечують себе азотним живленням за рахунок симбіотичної азотфікації. Тому розрахункову норму азота на планову прибавку врожаю бобових зменшують на 2/3 і в строку 10 записують 1/3 розрахункової норми азоту. Якщо насіння обробляється препаратами, що містять азотфіксуючі бактерії, то внесення азотних добрив не планується.

На підставі проведених розрахунків для даного господарства більше підходять норми мінеральних добрив розраховані за бальною оцінкою ґрунту і окупністю добрив. Дані норми добрив більше відповідають рекомендованим для даної зони, на території якої знаходиться землекористування ТОВ “Агро Світ”.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]