Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KURSOVA_PRIKLAD_1.doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
712.19 Кб
Скачать

1.2.Агрохімічна характеристика ґрунтів

В господарстві ТОВ “Агро Світ” Конотопського району Сумської області агрохімічне обстеження проведене 2003 році. Всього відібрано 427 змішаних ґрунтових зразків із загальної площі 3414,3га. Кожний зразок складався з 16 окремих проб, взятих з площі 8га, з глибини 0-20см.

Для агрохімічної характеристики ґрунтів господарства в кожному зразку визначається: рН сольової витяжки електрометрично на рН-метрі рН-150; у 10% зразків рН яких не перевищував 6,0, гідролітична кислотність та сума ввібраних основ за методом Каппена; мікроелементи, важкі метали, щільність радіоактивного забруднення цезієм-137, залишки пестицидів, вміст рухомого фосфору та обмінного калію із оцтовокислої витяжки за Чіріковим; у 20% зразків – вміст гумусу за методом Тюріна та лужно-гідролізованого азоту за методом Корнфілда. Згідно з цими даними визначено агрохімічний бал та стан ґрунту окремої ділянки господарства.

На врожайність сільськогосподарських культур великого впливу завдають такі показники, як вміст гумусу в орному шарі ґрунту, реакція ґрунтового розчину, сума ввібраних основ, а також не менше впливають вміст рухомих поживних речовин. Ці речовини представлені у вигляді макро- і мікроелементів. Дані елементи відіграють важливу роль у процесі росту та розвитку культури, величини валової урожайності. Насамперед макроелементи (N, P, K, Ca, Mg, S) та мікроелементи (B, Mn, Cu, Mo, Zn та інші). Саме дані елементи входять до складу сухої речовини рослини. Вони широко впливають на процеси фотосинтезу, формування врожайності, розвиток та збільшення промірів різних частин рослини. Отже несуть безпосередній вплив на сільськогосподарські культури. Отже нам потрібно зберігати потрібний вміст хімічних елементів в ґрунтовому розчині, тобто підтримувати бездефіцитний баланс гумусу та поживних елементів. Для цього потрібно проводити агрохімічні обстеження ґрунтів польових сівозмін.

Сума ввібраних основ та кислотність ґрунтового розчину впливають на структуру ґрунту та мікрофлору і флору на даній території. Як нам уже відомо рослини по різному відносяться до реакції ґрунтового середовища: одні добре розвиваються на кислих ґрунтах інші зовсім гинуть. Отже щоб запобігти даній ситуації потрібно чітко знати реакцію ґрунтового середовища та придатність рослин до вирощування в даних умовах, або проводити меліоративні заходи по зниженні кислотності, якщо це необхідно.

Більш детально агрохімічну характеристику ґрунтів польової сівозміни №1 наведено в табл. 4.

Таблиця 4

Агрохімічна характеристика ґрунтів сівозміни

№ поля

Повна назва ґрунтів які за площею переважають на даному полі, їх бал бонітету

Вміст гумусу, %

рН сольової витяжки

Нг

S

V, %

Середній вміст рухомих поживних речовин, мг на 100г ґрунту

мг-екв. на 100г ґрунту

N

P2O5

K2O

В польовій сівозміні №1

1

Чорнозем типовий глибокий мало гумусний крупнопилувато-легкосуглинковий, 59

2

Чорнозем типовий глибокий мало гумусний крупнопилувато-легкосуглинковий, 55

3

Чорнозем типовий глибокий мало гумусний крупнопилувато-легкосуглинковий, 46

3

Чорнозем типовий глибокий мало гумусний крупнопилувато-легкосуглинковий,55

5

Чорнозем типовий глибокий мало гумусний крупнопилувато-легкосуглинковий,56

6

Чорнозем типовий глибокий мало гумусний крупнопилувато-легкосуглинковий,48

6

Чорнозем типовий глибокий мало гумусний крупнопилувато-легкосуглинковий,53

7

Чорнозем типовий глибокий мало гумусний крупнопилувато-легкосуглинковий,53

8

Чорнозем типовий глибокий мало гумусний крупнопилувато-легкосуглинковий,59

9

Чорнозем типовий глибокий мало гумусний крупнопилувато-легкосуглинковий,52

9

Чорнозем типовий глибокий мало гумусний крупнопилувато-легкосуглинковий,53

10

Чорнозем типовий глибокий мало гумусний крупнопилувато-легкосуглинковий,54

З вищенаведеної таблиці видно, що на більшості полів даної сівозміни підвищена гідролітична кислотність ґрунтового розчину, що потім негативно впливає на розвиток та урожайність сільськогосподарських культур. Щодо вмісту поживних речовин необхідних для вирощування сільськогосподарських культур, то дані показники певною мірою задовольняють певні норми. Але для більш кращої урожайності нам потрібно вносити органічні та мінеральні добрива у даній польовій сівозміні, а також нейтралізувати кислотність ґрунтового розчину деяких полів, що і будемо детальніше розглядати в наступному розділі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]