Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichne_zabezpechennya_TKA.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
5.23 Mб
Скачать

1. Вимірювачі і показники паливної економічності.

Паливо є найважливішим експлуатаційним матеріалом. Вартість палива складає велику частину всіх витрат на перевезення. Паливо треба використовувати з максимальною ефективністю, не допускаючи його втрат і не оправданих витрат. Досконалість конструкції автомобіля оцінюють по витраті палива Q (л), віднесеному до довжини шляху (пробігу) в км. Шляхова витрата палива за 100 км пробігу:

(л).

Часто для оцінки паливної економічності застосовують витрату палива, віднесену до одиниці транспортної роботи .

– густина палива, (кг/л)

– маса вантажу.

– пробіг з вантажем (км).

Вимірювачем паливної економічності двигуна служить годинна витрата палива G (кг/год) і питома ефективна витрата палива де:

;

де – ефективна потужність двигуна (Вт);

або

;

де – час, відповідний витраті палива Q (с);

Показником паливної економічності автомобіля є контрольна витрата на 100 км шляху, що визначається експериментально при рівномірному русі на вищій передачі по горизонтальній дорозі з нормованою для кожного типу авто швидкістю. Окрім цього, визначається витрата палива на перемінному режимі – „міський цикл”.

Щоб з’ясувати зв’язок між окремими параметрами паливної економічності, виключимо з попередніх виразів величину Q:

;

оскільки

де – пробіг в метрах.

;

Знайдемо звідси :

, (л)

2. Паливо-економічна характеристика автомобіля

Вона дозволяє визначити витрату палива в залежності від зміни швидкості руху. (графік ). Цей графік характеризує паливну економічність при рівномірному русі і дозволяє визначити витрату по відомим величинам і . Наприклад, при русі автомобіля зі швидкістю по дорозі, якість якої характеризується коефіцієнт , витрата палива рівна . Кожна крива графіка має характерні точки – при . Швидкість , що відповідає цій витраті палива називають економічною. Інша (кінцева) точка кривої визначає витрату палива при повному навантажені двигуна, що відповідає максимально можливій швидкості при даному коефіцієнті .

Крива АА, проведена точка a b c являє собою зміну шляхової витрати палива в залежності від швидкості при повному навантаженні двигуна. Стандартом передбачено експериментальне визначення паливних характеристик двох видів: на горизонтальній дорозі і з перемінним профілем.

Рисунок 16 – Паливно-економічна характеристика автомобіля

3. Вплив конструктивних і експлуатаційних факторів на паливну економічність.

Визначимо основні фактори від яких залежить шляхова витрата палива. З рівняння потужнісного балансу маємо:

.

Підставимо значення в формулу :

; (л)

Витрати палива на 100 км зменшується при покращенні паливної економічності двигуна, що оцінюється .

Витрати палива збільшуються при збільшенні сил опору трансмісії, дороги, повітря. Під час розгону автомобіля, частина палива витрачається на збільшення його кінетичної енергій, внаслідок чого, шляхова витрата палива росте. Погіршення технічного стану автомобіля приводить до збільшення витрати палива. Паливна економічність знижується головним чином через неправильне регулювання приборів системи живлення і запалювання, а також газорозподільного механізму двигуна. Так, при несправному економайзері витрата палива зростає на 10-15 %. Відхилення рівня палива в поплавцевій камері карбюратора від нормального також супроводжується погіршення паливної економічності, особливо при малій швидкості, Якщо не працює одна запальна свічка, то витрата палива у 6 – циліндрового двигуна збільшується на 20-25 %. Неправильне встановлення запалювання може викликати підвищення витрат палива на 7-10 %. При надмірному охолодженні двигуна ростуть теплові витрати і зменшується індикаторній ККД двигуна. Частина палива надходить в циліндр у вигляді крапель, що не випарувались і не встигли згоріти. При зменшенні температури з 95 до 75 оС витрати палива збільшуються на 6 – 7 %, а при зниженні її до 65 оС – майже на 25 %. На паливну економічність впливає також технічний стан агрегатів шасі. Неправильне регулювання зачеплення зубчатих коліс головної передачі, радіально-упорних підшипників і гальм, малий тиск в шинах або неправильне регулювання сходження керованих колів викликають додатковий опір руху, і як наслідок перевитрати палива на 10-20 %.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]