Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
семинар 4 дкс.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
206.34 Кб
Скачать

Правовий статус

Юридично, територія посольства є анклавом і відноситься до тієї держави, яку представляє. Таким чином на нього не поширюються закони держави, яка оточує посольство. Також можуть існувати консульства в інших, важливих містах держави. Іноземні представництва, такі, як посольства і консульства як правило, знаходяться у підпорядкуванні Міністерства закордонних справ.

Керує посольством — посол (амбасадор) — дипломатичний представник вищого рангу, який призначається на посаду головою держави. Іноді амбасада, по сумісництву, може бути представництвом для декількох держав. У структуру посольства входять: дипломатичні представники, спеціальний аташе, технічний персонал (перекладачі, шифрувальники), допоміжний персонал (водії, кухарі). Посольство займається питаннями двосторонніх відносин, видачею візпідтримкою власних громадян, складанням договорів, дипломатичною перепискою, бере участь у міжнародних конференціях, веденням переговорів. Діяльність посольства починається з надання згоди на прийняття у себе дипломатичного представника іншої держави (агреман). Послу надаються вірчі грамоти, які він забов'язаний пред'явити президенту країни, для підтвердження особи. Серед всіх дипломатів обирається дуаєн - старійшина дипломатичного корпусу. Як правило - найстарший посол. Послам надається ряд привілеїв:

  • недоторканість приміщень, пошти, багажу

  • митні привілеї

  • звільнення від податків

  • урочистості

2. Структура дипломатичного представ­ництва

Як же виглядає структура дипломатичного представ­ництва (посольства або місії)? Структура посольства зале­жить в першу чергу від масштабів майбутньої діяльності представництва, в тому числі і від кількості співробітників. Класична структура великого посольства складається з таких підрозділів:

  • група з питань внутрішньої політики;

  • група з питань зовнішньої політики;

  • група з питань економіки;

  • група з питань культури і гуманітарних проблем;

  • група преси;

  • секретаріат посла (відає також протокольними спра­вами);

  • група з адміністративно-господарських питань окремим підрозділом посольства є консульський відділ, що займається консульськими проблемами (в межах всієї країни — якщо в країні не акредитовані генеральні консульства, або в межах консульського округу).

[Ред.]Група з питань внутрішньої політики

Група з питань внутрішньої політики займається ана­лізом внутрішньополітичної ситуації в країні перебуван­ня, контактує з представниками канцелярії глави держа­ви, парламенту, уряду, політичних партій, громадських та релігійних організацій. Прогнозує та інформує центр про можливий вплив тих чи інших внутрішньополітичних подій країни перебування (виборів, референдумів, політичних, парламентських, урядових криз тощо) на стан відносин з акредитуючою країною.

[Ред.]Група з питань зовнішньої політики

Група з питань зовнішньої політики здійснює постій­ний моніторинг багатосторонніх та двосторонніх відно­син країни перебування з організаціями системи ООН, іншими міжнародними організаціями, її двосторонні відно­сини, зокрема з країнам й-сусідам й своєї держави. Наприк­лад, українських дипломатів в країні перебування більше цікавить стан відносин Канади, Великобританії чи КНР з Росією, Білоруссю, Молдовою, Румунією, Угорщиною, Словаччиною, Польщею, Туреччиною, ніж, скажімо, з країнами Африки чи Латинської Америки.