Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
семинар 4 дкс.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
206.34 Кб
Скачать

[Ред.]Військовий аташе

Детальніше: Військовий аташе

В дипломатичних представництвах функціонує також апарат військового аташе (або аташе з питань оборони). Ця структура діє в абсолютній більшості посольств і за­безпечує контакти по лінії міністерств оборони, військо во-технічного співробітництва та протокольно-представ­ницького характеру.

В сучасному неспокійному світі, в умовах активізації міжнародного тероризму (захоплення посольств, диверсійні акти проти них, викрадення дипломатів з метою викори­стання їх як заручників, вбивства дипломатичних співро­бітників) дуже актуальним стає питання безпеки і охоро­ни дипломатичних представництв. За останні 5—7 років акредитуючі держави значно посилили увагу до режиму безпеки своїх представництв, створення системи внут­рішньої охорони посольств. Практично в усіх диплома­тичних представництвах України ці функції здійснюють офіцери безпеки разом з комендантами охорони, як пра­вило військовослужбовцями Прикордонних військ Украї­ни. Крім цього, в ряді посольств України за кордоном забезпечена зовнішня охорона силами відповідних відомств країни перебування, але, на жаль, це практикується да­леко не завжди, хоча Україна забезпечує практично всі посольства і резиденції послів постійною зовнішньою охо­роною.

3. Функції дипломатичного представництва

За Віденською конвенцією:

«Функції дипломатичного представництва полягають, зокрема:

  • у представництві акредитуючої держави в державі перебування;

  • у захисті в державі перебування інтересів акредиту­ючої держави та її громадян у межах, що допускаються міжнародним правом;

  • у веденні переговорів з урядом держави перебування;

  • у з´ясуванні всіма законними засобами умов і подій в державі перебування та повідомленні про них уряду ак­редитуючої держави;

  • у заохоченні дружніх відносин між акредитуючою державою і державою перебування та в розвиткові їх взаємовідносин у галузі економіки, культури і науки». (7)

Для безперешкодного здійснення дипломатами своїх функцій Віденська конвенція передбачає надання для них дипломатичного імунітету і особливих привілеїв.

Дипломатичний імунітет гарантує:

  • Особисту недоторканність, а також недоторканність службових приміщень і майна.

  • Звільнення від місцевої кримінальної, цивільної і адміністративної юрисдикції.

  • Право шифролистування і недоторканності дипло­матичної кореспонденції, яка перевозиться дипломатич­ними кур´єрами.

Привілеї:

  • Звільнення від сплати прямих податків.

  • Відміну мита.

  • Право піднімати прапор над офіційною резиденцією, право використовувати дипломатичну форму (там, де це практикується).

Як правило, деожава надає іноземним дипломатичним представ­ництвам всі передбачені Віденською конвенцією пільги і привілеї, але на засадах повної взаємності.

[Ред.]Функції дипломатичних представництв України

Формування загальноприйнятих право­вих та протокольних засад різнопла­нових аспектів дипломатичної практики було започатковане ще Віденським конгресом 1815 р. та Аахенським міжна­родним протоколом 1818 р. Поступово склалися три стійкі напрями діяльності дипломатичних представництв (в на­уковій літературі їх прийнято називати функціями), котрі нині набули класичного, канонічного характеру: ведення пере­говорів, дипломатичний захист та інформаційна діяльність. На думку провідного українського фахівця до цих трьох функцій не­обхідно додати ще одну — представництво.

22 жовтня 1992 р. розпорядженням Президента України було затверджене «Положення про дипломатичне пред­ставництво України за кордоном». У ньому, зокрема, наголо­шується: „Функції дипломатичного представництва України включають«:

1) представництво України в державі перебування та під­тримання з цією державою офіційних відносин;

2) захист інтересів України, прав та інтересів її громадян та юридичних осіб у державі перебування;

3) ведення переговорів з урядом держави перебування;

4) з 'ясування всіма законними засобами становища і подій у державі перебування та інформування про них відповідних орга­нів України;

5) поширення в державі перебування інформації про ста­новище в Україні і події міжнародного життя;

6) заохочення дружніх відносин між Україною і державою перебування та розвиток їхнього співробітництва в галузі еко­номіки, культури і науки».