Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод.реком по ДР.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
655.87 Кб
Скачать

Нумерація

Нумерацію сторінок, розділів, підрозділів, рисунків, таблиць, формул роблять арабськими цифрами без знака №.

Першою сторінкою дипломної роботи є титульний аркуш, який не підлягає загальній нумерації сторінок але враховується. На наступних - номер проставляють у правому верхньому куті сторінки без крапки в кінці.

ВСТУП та ВИСНОВКИ не нумерують. Номер розділу ставлять після слова «РОЗДІЛ», при цьому ставлять крапку, друкують заголовок розділу симетрично до основного тексту дипломної роботи.

Підрозділи нумерують у межах кожного розділу. Номер підрозділу складається з номера розділу і порядкового номера підрозділу. В кінці номера підрозділу повинна стояти крапка, наприклад: «2.3.» (третій підрозділ другого розділу). Потім у тому ж рядку наводять заголовок підрозділу.

Діаграми, рисунки, графіки і таблиці необхідно подавати безпосередньо після тексту, де вони згадані вперше, або на наступній сторінці (якщо місця для розміщення ілюстрації замало). Рисунки і таблиці, які розміщені на окремих сторінках вносять до загальної нумерації сторінок. Таблицю, рисунок, розміри якого більше формату А4, враховують як одну сторінку і розміщують у відповідних місцях після згадування у тексті або в додатках.

Схеми, рисунки, діаграми позначають словом «Рис.», і нумерують послідовно в межах розділу.

Номер рисунку повинен складатися з номера розділу та порядкового номера рисунка, між якими ставиться крапка. Наприклад: Рис.1.2 - (другий рисунок першого розділу). Номер рисунка, його назву та пояснювальні підписи розміщують під рисунком. Якщо в розділі подано один рисунок, то його нумерують за загальними правилами.

Шрифт підписів на рисунку повинен відповідати шрифту основного тексту.

Таблиці нумерують послідовно (за винятком таблиць, поданих у додатках) в межах розділу. В лівому верхньому куті над відповідним заголовком таблиці розміщують напис «Таблиця» із зазначенням її номера. Номер таблиці повинен складатися з номера розділу та порядкового номера таблиці, між якими ставиться крапка, наприклад: «Таблиця 1.2.» (друга таблиця першого розділу). У випадках переносу (розриву) таблиці на наступній сторінці в лівій частині пишуть слова «Продовження таблиці» і вказують номер таблиці, наприклад: «Продовження таблиці 1.2.». Після визначення колонок під ними проставляють їх порядковий номер ( 1, 2, 3, 4, 5 і т.п.)

Якщо в розділі одна таблиця, її нумерують за загальними правилами. Формули (якщо їх більше однієї) нумерують у межах розділу. Номер формули складається з номера розділу та порядкового номера формули в розділі, між якими ставлять крапку. Номери формул пишуть біля правого поля аркуша на рівні відповідної формули в круглих дужках, наприклад: (3.1) - перша формула третього розділу.

Рисунки, графіки, діаграми

Рисунки, графіки, діаграми дипломної роботи розміщують виходячи з певного задуму, для наглядного відображення даних, що подаються в дипломній роботі. Кожний рисунок має відповідати тексту, а текст - рисунку. За необхідності рисунок доповнюють пояснювальним текстом або даними.

Підпис під ілюстрацією зазвичай має наступні основні елементи:

  • найменування графічного сюжету, що позначається скороченим словом «Рис.»;

  • порядковий номер рисунка, який вказується без знака номера арабськими

цифрами;

- назва рисунку, яка розкриває його суть.

У тому місці, де викладається тема, пов'язана з рисунком, і де треба вказати на нього, розміщують посилання у вигляді виразу в круглих дужках «(рис. 3.1) » або зворот типу: «...як це видно з рис. 3.1» або «... як це показано на рис. 3.1».

Якість рисунку повинна забезпечувати його чітке відтворення. Слова на рисунку повинні бути надруковані на мові викладу тексту.

У дипломній роботі слід застосовувати лише штрихові ілюстрації й

оригінали фотознімків. Фотознімки розміром, меншим за формат А4, наклеюють на стандартні аркуші білого паперу формату А4.

Таблиці

Цифровий матеріал, як правило, повинен оформлюватися у вигляді

таблиць.

Приклад побудови таблиці

Таблиця (номер) Назва таблиці

Кожна таблиця повинна мати назву, яку розміщують над табли­цею.

Назву та слово «Таблиця» починають з великої літери не жирним шрифтом..

Заголовок кожної графи в головці таблиці мусить бути по можливості коротким. Слід уникати повторів тематичного заголовка в заголовках граф.

Заголовки граф повинні починатися з великих літер. Висота рядків повинна

бути не меншою від 8 мм. Графу з порядковими номерами рядків до таблиці вносити не треба.

Таблицю розміщують після першого згадування про неї в тексті так, щоб її можна було читати без повороту переплетеного блоку або з поворотом за стрілкою годинника. Таблицю з великою кількістю рядків можна переносити на наступну сторінку. Таблиці, які за обсягом мають більше 2-х сторінок слід виносити у додаток. При перенесенні таблиці на наступну сторінку назву вміщують тільки над її першою частиною. Таблицю з великою кількістю граф можна ділити на частини та розміщувати одну частину під іншою в межах однієї сторінки. Якщо рядки або графи таблиці виходять за формат сторінки, то в першому випадку в кожній частині таблиці повторюють її «шапку», в другому - боковик.

У таблицях обов’язково мають бути проставлені одиниці виміру (тис.грн. або ін.) крім даних цифр ще зроблені їх відносні розрахунки: у відсотках до базисного періоду, у відсотках до попереднього року, чи розрахунок структури або відхилення + - .

Дипломна робота повинна містити від 15 до 25 таблиць (в залежності від теми та напрямку підготовки дипломника).