Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка АУБ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
508.93 Кб
Скачать

Тема 8. Види та моніторинг виконання та прогнозування реструктуризаційних заходів

МЕТОДИЧНІ ПОРАДИ ДО ВИВЧЕННЯ ТЕМИ

План

1. Адаптивна реструктуризація.

2. Організаційно-управлінська реструктуризація.

3. Досудове фінансове оздоровлення підприємства.

4. Об'єкти та інструментарій моніторингу реструктуризації

підприємства.

  1. Оцінка ефективності програм реструктуризації.

Адаптивна реструктуризація принципово відрізняється від фінансово-монетарних методів перетворень підприємств. Завдяки своєчасному розпізнаванню (ідентифікації) перших ознак втрати попиту і зниження конкурентоспроможності, підприємство здатне критично оцінити виниклу ситуацію, виявити не тільки явні, але і приховані, «латентні», причини стагнації, що насувається, і рецесії, розробити сценарій адаптації до змін у внутрішньому і зовнішньому середовищі. Чим швидше і гнучкіше керівництво підприємства здатне провести адаптацію до умов господарювання, тим вище вірогідність успішної реструктуризації, менше часу і засобів буде потрібно для її проведення.

Підприємство, що освоїло технології адаптивної реструктуризації, має можливість економити на часі освоєння інноваційно-маркетингових заходів, отже, не ускладнювати своє фінансове положення, тим більше не доводити його до передбанкрутного стану.

До переваг адаптивного підприємства відносяться:

- оптимізація витрат за рахунок зниження вартості управління інфраструктурою;

- велика гнучкість – будучи адаптивним, підприємство здатне солідаризуватися і швидко реагувати на запити і нові можливості ринку;

- зменшений ризик – просте і чітко структуроване середовище мінімізує дію деструктивних чинників;

- вищий рівень якості управління.

Організаційно-управлінська реструктуризація підприємства передбачає розробку методологічно обґрунтованих прогностичних сценаріїв очікуваних економічних, соціальних і екологічних наслідків імплементації ринкової стратегії господарювання. Одній з головних проблем, звичайних для багатьох програм реструктуризації є опір співробітників. Коли керівник оголошує про майбутню реструктуризацію, у більшої частини персоналу новина викликає інстинктивне неприйняття. Це цілком зрозуміло: зміни зазвичай породжують тривогу і конфлікти, і не всі вірять в їх необхідність.

Для того щоби добитися стійких організаційних змін і стратегічних результатів необхідно дотримуватись трьох умов, а саме:

По-перше, реструктуризація повинна ґрунтуватися на аргументованій бізнес-ідеї, щоб скептично настроєні співробітники могли зрозуміти, навіщо щось міняти в житті підприємства і що цей «струс» обіцяє саме їм.

По-друге, слід точно вибрати час для проведення реструктуризації і почати її тоді, коли її схвалить і підтримає більшість співробітників: таким чином підприємство легше доб'ється своїх стратегічних цілей.

По-третє, керівник і команда, плануюча реорганізацію, повинні враховувати обмеження, наприклад вимоги регулюючих нормативних актів або звичайне небажання менеджерів позбутися деяких своїх повноважень.

Запитання для самоперевірки знань

  1. Розкрийте сутність адаптивної реструктуризації.

  2. Охарактеризуйте організаційно-управлінську реструктуризацію.

  3. Що передбачає досудове фінансове оздоровлення підприємства.

  4. Дайте характеристику об'єктам та інструментарію моніторингу реструктуризації підприємства.

  5. Назвіть і охарактеризуйте оцінка ефективності програм реструктуризації.