Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка АУБ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
508.93 Кб
Скачать

Тема 4. Вибір модеі стратегічного розвитку підприємства

МЕТОДИЧНІ ПОРАДИ ДО ВИВЧЕННЯ ТЕМИ

План

  1. Еталонні стратегії розвитку бізнесу

  2. Вибір реструктуризаційної стратегії розвитку підприємства.

  3. Стратегічний план розвитку підприємства, механізм реалізації.

  4. Вимоги до змісту стратегічного плану підприємства.

На попередніх етапах стратегічного аналізу розглянуті оцінка і вимірювання підприємства на макро- і мікрорівнях: виявлені більш менш рентабельні виробництва, більш менш конкурентні товари. Дані аналізу є базисом для вибору стратегії розвитку підприємства. Вище керівництво і власники підприємства, безумовно, інвестуватимуть основні ресурси в найбільш рентабельні виробництва, конкурентоздатні товари і скорочувати, або взагалі припинити інвестування слабких.

У теорії і практиці склалися і досить добре відомі стратегії розвитку бізнесу, які зазвичай називають базисними або еталонними: зростання, розширення, диверсифікації, скорочення.

В цілому вони відображають чотири різні підходи до розвитку підприємства і пов'язані із зміною стану одного або декількох наступних елементів: продукт, ринок, галузь, положення підприємства усередині галузі, технологія. Кожен з даних п'яти елементів може знаходитися в одному з двох станів: існуючий стан (функціонування) або новий стан (розвиток).

Першу групу еталонних стратегій складають так звані стратегії концентрованого зростання. Тобто ті стратегії, які пов'язані із зміною продукту або ринку і не зачіпають три інших елемента. У разі проходження цими стратегіями підприємство намагається поліпшити свій продукт або почати проводити новий, не міняючи при цьому галузі.

Конкретними типами стратегій першої групи є наступні:

- стратегія посилення позиції на ринку, при якій підприємство робить все, щоб з даним продуктом на даному ринку завоювати кращі позиції;

- стратегія розвитку ринку, тобто пошук нових ринків для продукту що вже виробляється;

- стратегія розвитку продукту, тобто рішення задачі зростання за рахунок

виробництва нового продукту, який передбачається реалізовувати на вже освоєному підприємством ринку.

Другу групу еталонних стратегій складають такі стратегії бізнесу, які припускають розширення підприємства шляхом додавання нових структур. Ці стратегії називаються стратегіями інтегрованого зростання.

Звичайне підприємство може удатися до даної стратегії, якщо інтегроване зростання не суперечить його довгостроковим цілям.

Виділяються два основні типи стратегій інтегрованого зростання:

- стратегія зворотної вертикальної інтеграції, направлена на зростання підприємства за рахунок придбання або посилення контролю над постачальниками, а також за рахунок створення дочірніх структур, що здійснюють постачання;

- стратегія вертикальної інтеграції, виражається в зростанні підприємства за рахунок придбання або посилення контролю над структурами, що знаходяться між підприємством і кінцевим споживачем, тобто над системами розподілу і продажу.

Третьою групою еталонних стратегій розвитку бізнесу є стратегії диверсифікованого зростання. Ці стратегії реалізуються в тому випадку, якщо підприємства далі не можуть розвиватися на даному ринку з даним продуктом в рамках даної галузі.

До них відносяться:

- стратегія вертикальної диверсифікації, що базується на пошуку і використанні ув’язнених в існуючому бізнесі додаткових можливостей для виробництва нових продуктів. При цьому існуюче виробництво залишається в центрі бізнесу, а нове виникає, виходячи з тих можливостей, які поміщені в освоєному ринку, використовуваній технології або ж в інших сильних сторонах функціонування підприємства;

- стратегія горизонтальної диверсифікації, що припускає пошук можливостей зростання на існуючому ринку за рахунок нової продукції, що вимагає нової технології, відмінної від використовуваної. Разом з тим випуск нової продукції повинен бути орієнтований на вже наявні можливості підприємства, виступати як супутній продукт до вже виробленої, і орієнтований на споживача основного продукту;

- стратегія конгломератної диверсифікації, що полягає в тому, що підприємство розширюється за рахунок виробництва технологічно не пов'язаних з вже вироблюваними продуктами, що реалізовуються на нових ринках.

Це одна з найскладніших для реалізації стратегій розвитку, оскільки її успішний розвиток залежить від багатьох чинників, зокрема від компетентності наявного персоналу, і особливо від менеджерів, сезонності ринку, наявності необхідних фінансових коштів.

Четвертим типом еталонних стратегій розвитку бізнесу є стратегії скорочення. Вони реалізуються тоді, коли підприємство потребує перегрупування сил після тривалого періоду зростання або у зв'язку з необхідністю підвищення ефективності, коли спостерігаються спади і кардинальні зміни в економіці, наприклад, реструктуризація підприємства і тому подібне У цих випадках підприємства удаються до використання стратегії цілеспрямованого і спланованого скорочення.

П'ятим, і після нашого думці ключовим, типом еталонних стратегій може бути стратегія реструктуризації, суть якої, як нам представляється, полягає в перманентному процесі управління змінами на підприємстві в таких різних перетворених формах як:

- адаптивна реструктуризація;

- досудове фінансове оздоровлення;

- санація і банкрутство підприємства.

Зміст адаптивної реструктуризації повною мірою характеризується набором інституційних, організаційно-управлінських, інжинірингових і реінжинірингових, маркетингових заходів, що забезпечують зміну внутрішнього середовища і адаптацію до змін зовнішнього оточення підприємства без кардинальних, трудомістких перетворень підприємства. Як правило, в плані адаптивної реструктуризації не передбачаються заходи дії на структуру і зміст діяльності підприємства, що розраховуються більш, ніж на рік-півтора.

Досудове фінансове оздоровлення передбачає проведення комплексу профілактичних організаційно-економічних і фінансових заходів, зв'язаних з радикальним скороченням кредиторської і дебіторської заборгованості, відновленням ліквідності і платоспроможності підприємства, а також зростанні його фінансової стійкості. Чинним законодавством країни регламентовані порядок процедур фінансового оздоровлення і повноваження суб'єктів господарювання в проведенні подібних процедур.

Санація є радикальним засобом в інструментарії заходів реструктуризації і з цієї причини найбільш відповідальній складовій відновлення платоспроможності підприємства.

Банкрутство – реалізує крайній варіант перетворення підприємства шляхом процедури його ліквідації зі всіма витікаючими наслідками і зобов'язаннями, дотримання яких передбачене законодавством. Разом з тим, підприємство, визнане в судовому порядку банкротом, може бути збережене і відновлене в порядку виконання санаційних процедур.

Практика свідчить, що підприємство може одночасно реалізовувати декілька стратегій. Це характерно для багатогалузевих (багатопрофільних) підприємств. Послідовність здійснення стратегій (або їх комбінація), узгодження результатів реалізації стратегій в єдиній системі, що дозволяє комплексно підійти до процесу перетворень підприємства, указується в документах: стратегічному плані розвитку підприємства, програмі реструктуризації і бізнес-плані.

Запитання для самоперевірки знань

  1. Розкрийте сутність еталонних стратегій розвитку бізнесу.

  2. Обґрунтуйте вибір реструктуризаційної стратегії розвитку підприємства.

  3. Розкрийте механізм реалізації стратегічного плану розвитку підприємства.

  4. Охарактеризуйте вимоги до змісту стратегічного плану підприємства.