Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка АУБ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
508.93 Кб
Скачать

Тема 2. Реструктуризація підприємств як інструмент ліквідації криз

МЕТОДИЧНІ ПОРАДИ ДО ВИВЧЕННЯ ТЕМИ

План

  1. Реструктуризація підприємств як інструмент ліквідації криз.

  2. Зміст, склад, структура та компоненти реструктуризації.

  3. Сучасні тенденції, концепції та інструментарій реструктуризації підприємств.

  4. Методологія ефективного управління реструктуризацією.

  5. Модель циклу стратегічного управління реструктуризацією підприємства.

Сучасні бізнес тенденції свідчать про те, що підприємства для збереження довгострокової конкурентоспроможності повинні регулярно адаптувати свою діяльність до вимог зовнішнього оточення за допомогою проведення певної сукупності заходів – реструктуризації, ефективність проведення якої підтверджена численними прикладами, як із зарубіжної так і вітчизняної практики її проведення.

Прагнення суб'єктів господарювання зберегти ефективність і цілісність свого бізнесу, веде до того, що все більше підприємств усвідомлюють той факт, що реструктуризація є неминучим і необхідним процесом.

Вважається, що виникнення економічної категорії «реструктуризація» відноситься на початок тридцятих років минулого століття, коли в таких розвинених країнах світу як США, Англія, Франція почали проводити реструктуризацію для успішного функціонування в умовах ринкового середовища.

Для української науки реструктуризація є відносно новим об'єктом вивчення.

Серед термінів, що зустрічаються в наукових джерелах, можна виділити такі як: трансформація, адаптація, антикризове управління, реорганізація, санація, «управління змінами», реформування та інші.

Таким чином, для повного розуміння змісту проблеми, необхідно з'ясувати сутнісні основи процесу реструктуризації.

Термін «реструктуризація» походить від двох латинських слів «rе» і «structura» і в економічному словнику трактується пак зміна структури активів і витрат підприємства, що проводиться або підприємством, що оголосило себе банкротом, і яке здійснює встановлену законом процедуру виходу з кризового стану, або підприємствами, що намагаються підвищити ціну своїх акцій з метою запобігання перехопленню.

У визначенні Фонду Державного Майна України під реструктуризацією розуміється проведення комплексу організаційно-господарських, фінансово-економічних, правових, технічних заходів, направлених на підвищення інвестиційної привабливості, збільшення об'ємів випуску конкурентоздатної продукції, підвищення ефективності виробництва.

Під терміном реструктуризація також розуміється радикальна зміна господарської структури організації: активів, власності, фінансів, управління, кадрів. Мова йде про комплексну реструктуризацію, яка зачіпає всі ключові процеси діяльності підприємства: від стратегічних аспектів діяльності підприємства до організаційних. Проте, реструктуризація може носити не тільки радикальний відтінок, але і фрагментарний. Реструктуризація може включати заходи, направлені на ліквідацію кризових ситуацій. При цьому реструктуризацію проводять не тільки кризові і збиткові підприємства, але і прибуткові. Реструктуризація порівнянна з інструментом, який застосовують всякий раз, коли в цьому виникає необхідність, або може виникнути в майбутньому.

Реструктуризація є багатоплановим процесом. Тому важливим представляється науково обґрунтувати доцільність класифікації перетворень реструктуризації на рівні підприємства. Процес реструктуризації на підприємстві можна розглядати в декількох аспектах: залежно від масштабу реформування; від роду перетворень; від характеру перетворень, і від етапу реформування.

Залежно від масштабу реформування ми виділяється комплексна і фрагментарна реструктуризація.

Фрагментарна реструктуризація направлена на реформування окремих секторів діяльності підприємства: фінансових, виробничих, маркетингових та ін. Це короткострокова реструктуризація, основною метою якої є швидка стабілізація діяльності підприємства направлена на відновлення ринкових позицій і в цілому підвищення конкурентоспроможності суб'єкта господарювання.

Комплексна реструктуризація робить вплив на весь механізм функціонування підприємства. Це ємка реструктуризація, що вимагає значних витрат засобів і часу, а також серйозної підготовки до процесу реформування.

Залежно від роду перетворень реструктуризація може носити еволюційний і революційний характер.

Еволюційна реструктуризація є не вимушеним, а запланованим заходом. При її проведенні підприємство коректує свою діяльність відповідно до вимог зовнішнього середовища. Дану реструктуризацію здійснюють успішні підприємства з метою збереження і зміцнення своїх конкурентних позицій на ринку. Так, будівництво заводів і перехід виробництв найбільших машинобудівних підприємств Європи до Китаю може служити наочним прикладом еволюційної реструктуризації.

Революційна реструктуризація супроводжується кардинальними змінами в діяльності підприємства. Її реалізація є необхідною для підприємства, поставленого перед фактом змін. Прикладом може бути реструктуризація, що проводиться на основі реінжинірингу бізнес процесів.

Залежно від характеру перетворень реструктуризація може бути адаптивною, стратегічною і санаційною.

Адаптивна реструктуризація направлена на адаптацію підприємств до ринкових умов функціонування. Вона проводиться у випадках випуску нового товару на ринок, зміни маркетинговій стратегії просування товару на ринок, зміни ринкової ніші із-за появи більш сильного конкурента, зміни напряму діяльності підприємства.

Стратегічна реструктуризація є довгостроковою і спричиняє за собою корінне перетворення раніше існуючої стратегічної спрямованості ведення бізнесу. Вона супроводжується реорганізацією діяльності підприємства, значними грошовими і матеріальними витратами.

Санаційна реструктуризація проводиться на підприємствах, що знаходяться в стані затяжної кризи, при існуванні реальної загрози банкрутства. Проведення даної реструктуризації характеризується певною законодавчо обумовленою послідовністю дій. Основною метою, що переслідується при реалізації санаційної реструктуризації, є стабілізація діяльності підприємства і ліквідація існуючих зобов'язань перед бюджетом і кредиторами.

Залежно від підходу до реформування реструктуризація може бути поетапною і традиційною.

Традиційна реструктуризація складається з трьох основних етапів: аналізу ситуації, розробки проекту реструктуризації, його реалізації і контролю над досягненням запланованих результатів. У основі своїй вона також є поетапною, проте не враховує таких категорій як кризовий і посткризовий періоди.

Поетапна реструктуризація. Поетапний підхід до реструктуризації є найбільш ефективним з погляду планування тимчасового і ресурсного чинників. Незалежно від виду реформування, процес реструктуризації здійснюється поетапно. Особливістю поетапної реструктуризації є розділення всього процесу реформування на два основні етапи: кризовий і посткризовий. При цьому проходження підприємством кожного з етапів супроводжується певним набором заходів.

Кризова реструктуризація є короткостроковою, у процесі її реалізації акцентується увага, перш за все на фінансових аспектах діяльності підприємства. Основними цілями, що переслідуються в її рамках, є стабілізація діяльності підприємства і відновлення його прибутковості.

Посткризова реструктуризація є логічним продовженням кризової реструктуризації. Терміни її проведення регулюються залежно від ступеня кризової ситуації, що склалася на підприємстві. Дана реструктуризація може носити стратегічний або адаптивний характер.

Запропонована класифікація дозволяє всесторонньо розглянути процес реструктуризації підприємств, а також конкретизувати склад заходів що реалізовуються в її рамках залежно від ряду кризових чинників що справляють безпосередній вплив на неї.

Запитання для самоперевірки знань

  1. Розкрийте сутність реструктуризації підприємств як інструменту ліквідації криз.

  2. Охарактеризуйте зміст, склад, структуру та компоненти реструктуризації.

  3. Охарактеризуйте класифікацію реструктуризаційних процесів на рівні підприємства.

  4. Обґрунтуйте взаємозв’язок ключових понять реструктуризації.

  5. Розкрийте сутність сучасних тенденцій, концепцій та інструментарію реструктуризації підприємств.

  6. Розкрийте методологію ефективного управління реструктуризацією.

  7. Розкрийте модель циклу стратегічного управління реструктуризацією підприємства.

  8. Обґрунтуйте концептуальну схему комплексної реструктуризації підприємства.