Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка АУБ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
508.93 Кб
Скачать

Індивідуальне завдання 1 «Розробка стратегічних змін для підприємства і внесення коректувань в стратегічний план розвитку»

    1. Базові поняття

Стратегічним антикризовим управлінням є комплекс управлінських рішень, що забезпечують швидке реагування підприємства на зміну зовнішньої кон'юнктури, шляхом стратегічного маневру, перегляду цілей і коректування, стабілізації і розвитку підприємства. Під стратегічним управлінням розуміється система, до складу якої входить реалізація стратегії, а також оцінка і контроль її поетапного виконання.

Розробка і здійснення стратегії управління господарюючим суб'єктом вимагає від корпоративних керівників підприємства розуміння не тільки самої суті такої категорії як «стратегічне управління». Важливо уміти своєчасно оцінювати ринковий статус підприємства, виявляти ознаки кризи, що насувається, володіти технологією стратегічного моделювання – від діагностування зовнішнього і внутрішнього середовища, стратегічного аналізу до формулювання місії і довгострокового курсу розвитку, постановки цілей, розробки стратегій їх досягнення

    1. Індивідуальне завдання у вигляді тренінгу (цілі, організація і методи навчання).

Цілі:

  • навчити учасників тренінгу здійснювати стратегічний аналіз;

  • виробляти реальні ідеї для стратегічних перетворень на підприємстві з метою відновлення його прибутковості і конкурентоспроможності;

  • уміти оцінювати життєздатність ідей і реальність їх здійснення;

  • уміти здійснювати інтелектуальну групову роботу;

  • оцінювати необхідність здійснювати на підприємстві стратегічні перетворення.

Організація: Слухачі діляться на групи:

Генератори ідей 4 групи по 4-5 чоловік.

Експерти ідей – 3-4 людини.

Принцип ділення: у групи генераторів ідей включають тих учасників, які мають навики активної генерації ідей, але не мають навиків і умінь оцінювати корисність і життєдіяльність запропонованих ідей по розвитку діяльності конкретного підприємства.

До групи експертів входять учасники з аналітичним складом розуму, які зможуть оцінити значущість ідеї розвитку діяльності підприємства і визначити апріорі можливу ефективність окремих ідей з числа запропонованих генераторами.

З груп «генераторів» в групу експертів запропоновані ідеї поступають у вигляді записів в рейтингові таблиці.

«Експерти», вивчивши початкову інформацію по підприємствах, обговорюють запропоновані ідеї, використовуючи метод SWOT-аналізу, і записують свої зауваження в матрицю по квадрантах – сильні і слабкі сторони, можливості подальшого розвитку і нереальність здійснення ідеї. «Експерти» готують свій висновок.

На загальній нараді «генераторів» і «експертів» за участю викладача-модератора обговорюється висновок експертів і ухвалюється загальне рішення по вибору напряму стратегічних змін на промислових підприємствах.

На завершальній стадії складається фрагменти документа «Стратегічний план розвитку підприємства»:

  • Загальна стратегія.

  • План заходів щодо розвитку підприємства і виходу з кризи.

  • Функціональні підтримуючі стратегії: маркетинг, виробництво, інновації, трудові ресурси і компетенції, та інші.

А. Проаналізував інформацію про підприємство, його виробниче і фінансово-економічне перебування, ситуацію на споживчому ринку, можливості наявних ресурсів (фінансові, виробничі, матеріальні і трудові) розробити стратегічні зміни в діяльності підприємства і внести коректування в стратегічний план розвитку підприємства.

Б. Інформація Про ПІДПРИЄМСТВО.

ВАТ «МАЯК» був створений в 1960 році для виробництва радіально-свердлувальних верстатів, яких потребувала машинобудівна галузь країни.

Майновий комплекс:

  1. Земельна ділянка, на якій розташовано підприємство – 15 га.

  2. Структура майнового комплексу:

    1. Адміністративна будівля (4 рівні);

    2. Цехи основного виробництва: ливарний цех, цехи механо-сборочного виробництва (№№ 3,8,9,10,12,13,14,16), модельно-пакувальний цех № 2;

    3. Цехи допоміжного виробництва: інструментальний цех № 20, енергомеханічна служба (цехи № 19,21,23), теплохех № 24, транспортно-експлуатаційний цех № 26;

    4. Складський комплекс;

    5. Об'єкти соціально-культурної сфери: житловий комплекс, стадіон, спортзал, дитячий сад і ін.

  3. Інженерна інфраструктура:

    1. Автодороги і проїзди – 3500 м2;

    2. Трансформаторні підстанції – 8,0 тис. кВт;

    3. Мережі водопостачання і каналізації – 550 м. пог.;

    4. Резервуари запасу води – 150 м3;

    5. Мережі електропостачання – 750 м. пог.

Підприємство випускає верстати профілів: радіально-свердлувальні вертикальні, горизонтальні і інших модифікацій (підлогові і настільні), а також фрезерні верстати, спецверстати і запчастини до верстатів.

ВАТ «МАЯК» має в своєму розпорядженні великий потенціал в частині технічних і технологічних удосконалень верстатів, що випускаються, і розробки нових. Вказана робота може виконуватися по замовленнях.