Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Частина2.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
1.59 Mб
Скачать

Контрольні питання

  1. Як вставити малюнок з галереї кліпів пакету Microsoft Office!

  2. Як вставити малюнок, зроблений у графічному редакторі Paint?

  3. Як вставити фігурний текст у редактор Word?

  4. Як розташувати фігурний текст по колу?

  5. Як зробити фігурний текст з тінню?

  6. Як вставити діаграму в документ Word?

  7. Як зробити діаграму для готової Word-таблиці?

  8. За якою командою в документ вставляється математична формула?

  9. Як розкрити вікно редактора формул?

  10. Що означає шаблон елемента математичної формули?

  11. Як вставити в формулу шаблон дробу, суми або інтегралу?

  12. Як вставити у формулу пропуск або змінити в ній шрифт символів?

Лабораторна робота 9 "Робота з великими документами" Теоретичні відомості та рекомендації

Під терміном "великий документ" слід розуміти документ, який за кількістю сторінок перевищує деяке значення, наприклад 100 сторінок. Створення таких документів, їх редагування та використання залежать від уміння користувача опрацьовувати інформацію за допомогою таких елементів редактора, як засоби перегляду, зміни та коригування структури документа, розставлення заголовків і встановлення їх рівнів, створення таких узагальнюючих елементів документа, як зміст, предметний покажчик тощо.

Робота в режимі структури документа

У режимі структури відображується структура документа. Технологічно для створення великого документа потрібна в деякому розумінні його схема. Такою схемою може бути послідовність заголовків і підзаголовків. Підпорядкування заголовків характеризується їх рівнем. Таким чином, спочатку необхідно створити заголовки різних рівнів у необхідній послідовності. Наслідком цієї роботи є можливість автоматичної побудови змісту документа. Структурувати документ найзручніше в режимі структури.

Для переходу в режим структури необхідно натиснути кнопку "Режим структуры"на горизонтальній смузі прокрутки або виконати команду "Вид/Структура". При цьому відкривається також панель інструментів "Структура ".

Режим структури спрощує процес редагування структури документа. У цьому режимі зліва від кожного заголовка і абзацу зображується відповідний значок П, який нагадує маркер списку. Усі спеціальні символи документа, що є в режимі структури, не відображуються у звичайному режимі перегляду документа і не друкуються.

Заголовком називається текст, оформлений одним з дев'яти вбудованих стилів заголовків у редакторі Word. Рівень заголовка — це номер, що означає підпорядкованість заголовків. Найвищому рівню заголовків відповідає перший рівень. Підзаголовки, що безпосередньо підпорядковані йому, мають рівень два. три тощо. Таким чином, заголовки створюють ієрархію документа.

У режимі структури дуже зручно переміщувати текст і заголовки вгору і вниз по документу, змінюючи порядок їх розташування в ньому. Крім того, можна змінювати рівень заголовків і тексту (збільшувати або зменшувати).

Для переміщення тексту в документі або зміни його рівня необхідно перетягнути значок рівня заголовка D у потрібному напрямку:

  • вгору або вниз — для зміни порядку розташування;

  • вліво або вправо — для зміни рівня.

З накопиченням інформації в документі постає потреба перегляду плану документа у вигляді заголовків. Така можливість реалізується в режимі "Показать только первую строку", який можна ввімкнути (або вимкнути) натисканням кнопкина панелі інструментів "Структура" або комбінації клавіш Alt + Shift + L. При цьому відбувається перемикання з режиму перегляду тексту в режим заголовків, коли в абзацах відображується лише перший його рядок.

Альтернативою є робота в режимі "Схема документа ", що викликається командою "Схема документа" з пункту меню "Вид" або натисканням кнопки панелі інструментів "Стандартная ". Цей режим можна комбінувати з будь-яким режимом відображення документа (Обычный, Разметка страницы, Структура тощо) і використовувати для швидкого переміщення по документу та визначення поточного положення в ньому. Наприклад, щоб перейти в інший розділ документа, достатньо вибрати заголовок цього розділу на схемі документа і натиснути на нього кнопкою миші.

Окрім побудови нового документа шляхом створення заголовків для його частин існують ще два способи побудови структури документа:

  • присвоїти окремим абзацам рівні структури;

  • оформити заголовки нумерованими стилями.

Для створення нового документа в режимі структури необхідно:

  • у новому документі встановити режим структури;

  • ввести заголовки, натискаючи клавішу Enter після кожного за головка, і відформатувати за допомогою вбудованого стилю "Заголовок 1".

Щоб присвоїти заголовку другий рівень і надати йому необхідний стиль форматування, слід у відповідний спосіб перемістити символ заголовка у структурі документа. Для зменшення рівня заголовка необхідно перемістити символ D вправо. Для збільшення рівня заголовка слід перемістити символ П вліво. Для розташування заголовка на новому місці, слід перемістити символ П вгору або вниз (при цьому основний текст заголовку переміститься разом з ним).

Після завершення роботи з документом слід встановити звичайний режим відображення документа (Обычный або Разметки страницы), щоб можна було вводити в документ текст, таблиці, рисунки та інші елементи.